Velký Bartošův návrat. Je na 50 procentech a stejně to dal, žasl Váňa

ikonka

Chuchle Arena Praha se v neděli na několik minut proměnila v italské Merano. Trenér Josef Váňa mladší a stáj Scuderia Aichner SRL ukázali pražskému publiku třídového bělouše Capivariho, který pod Josefem Bartošem vyhrál Zlatý pohár EŽ Praha.
13.09.2020 22:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Devětadvacet dní od zranění levé ruky při pádu v Meranu se Josef Bartoš v neděli vrátil do dostihového dění. A byl to přímo dokonalý comeback. Trojnásobný vítěz Velké pardubické si v sedle osmiletého bělouše Capivariho připsal Zlatý pohár EŽ Praha a.s. v Chuchle Areně Praha.
 
Přestože ve finiši vyjížděl valacha stáje Scuderia Aichner SRL pouze pravou rukou, dostal se nejprve přes desetinového favorita Anakinga a posléze i před výborně běžícího outsidera Dragona. V cíli nejbohatšího dostihu přes proutěné překážky na českém území měl k dobru 3 1/2 délky a dočkal se zasloužených ovací.
 
"V dostihu a při skákání jsem v pohodě, ale vyjetí koně je pro mě stále problém. Před startem jsem přemýšlel, jak to provedu a nakonec jsem jezdil jen pravou rukou," usmíval se Bartoš po dostihu.
 

Čtěte také: Nagano Gold ve formě. V "Arc trialu" ukázal velký finiš

 
"S Capivarim to šlo, ten v cílové rovině zrychloval sám, ale až budu sedět na nějakém těžším koni na ježdění, mohlo by to být horší. Makám na rekonvalescenci každý den, tak snad to bude za týden zase lepší," dodal.
 
Nadšením nešetřil ani trenér Josef Váňa mladší, který ještě jako jezdec ovládl tento dostih čtyřikrát. "Všichni víme, jak dobrý Pepča je a dnes to zase dokázal. Je teprve na svých padesáti procentech a stejně to dal. Jeho návrat do sedla je pro mě velká úleva, bez stájové jedničky to nejde," konstatoval Váňa.
 
Úkol zněl jasně: schovat Capivariho
 
Před startem byla největší pozornost upřena na desetiletého Anakinga. Šampion stáje Dr. Charvát až do neděle na českém území neprohrál a v červenci zvítězil zadrženě o 8 délek v pardubickém Zlatém poháru.
 
Váňa poslal do dostihu třetinu pole, kromě Capivariho disponoval ještě Sansirem. Původní taktický plán dominantní stáje na italské překážkové scéně byl nechat Anakinga od začátku vodit, nakonec se však o tempo postaral Sansiro pod Jaroslavem Myškou. Anaking cválal druhý, zatímco Capivari se v šestičlenném poli pohyboval kolem pátého místa.
 
"Jarda Myška to vzal na sebe. Capivari měl zůstat schovaný a být co nejvíc v klidu, aby netahal. On totiž většinou vyplýtvá v dostihu dost sil a pak mu v závěru chybí," vysvětloval po doběhu Váňa.
 
První okruh se odvíjel v pomalém tempu, a tak Jan Faltejsek ve druhé polovině tratě poslal Anakinga na špici. Ještě kilometr před cílem se zdálo, že má všechno pod kontrolou a Váňa se na tribuně obával, zda Bartoš nepojal průběh dostihu příliš pasivně.
 
To už se ale Capivari razantně blížil. Na předposledním skoku, kde měl ošklivý pád Capferret, navíc Anaking škobrtl. Capivari si běžel pro lehký úspěch, v závěru se ještě musel vypořádat s pětiletým Dragonem. Tmavý hnědák stáje Pegas uhájil druhé místo o krk před Anakingem. Čtvrtý skončil Sansiro před Kifaayou.
 
Do Merana už nepojede
 
Capivari startoval na českém území vůbec poprvé. Na jaře 2018 ho majitel Josef Aichner získal ze stáje francouzského trenéra Cottina jako špičkového skokana, který jako čtyřletý vyhrál dostih Graded1 v pařížském Auteuil.
 
V péči rodiny Váňových Capivari získal třetí příčku v Grande Steeple-chase D’Europa. Jeho kariéru v posledních dvou letech však výrazně poznamenaly problémy s pohybovým aparátem, které si vyžádaly dlouhou dostihovou pauzu. 
 

Čtěte také: Rakouské derby vyhrál německý Kellahen, Zariyannka pátá

 
"Udělali jsme chybu, že jsme s ním stále zkoušeli Merano. Měli jsme představu, že když máme grupového koně z Auteuil, tak s ním uspějeme v Gran Premio Merano. Jenže on v Meranu není pomalu schopný vyhrát ani prodejku," řekl s nadsázkou Váňa.
 
Valachova rekonvalescence se protáhla na více než rok. Letos v zimě se vrátil na dráhu v Pise, kde zvítězil na 3500 metrů a následně obsadil třetí místo v Gd1 Gran Corsa Siepi Nazionale. "Pro Merano s ním už nepočítáme, do Gran Premia máme jiné koně. Capivariho parketou budou spíše zimní dostihy, Miláno a podobně. V Česku další možnost startu už asi nemá, maximálně Křišťálový pohár a to bychom raději dali přednost Itálii," dodal Váňa.
 
Dvojnásobný vítěz Rája, Demo žokejem
 
V rovinové části programu se dařilo žokeji Janu Rájovi, který získal double včetně úspěchu v dvojkové Ceně společnosti Sudop Brno (2400 m). Na valachovi Barabashovi zdolal v napínavém finiši tříletého českého odchovance Avignona, třetí doběhla tréninková kolegyně vítěze That’s My Girl.
 
"Nadále pokračuji v ježdění. Hlava už chvílemi říká, že bych měl skončit, ale když pak zrovna nejezdím, tak mě to táhne zpátky do sedla. Budu tedy dál bojovat a uvidím, jak dlouho to ještě vydržím," smál se Rája po dekoraci vítězů.
 
Velký ohlas měl dostih V. kategorie na 1400 metrů, v němž tříletá Juvana dovezla Michala Dema k padesátému vítězství kariéry a titulu žokeje.
 
"Věřil jsem jí, ale nečekal jsem, že vyhraje takhle lehce. Mám radost, že se to podařilo, protože na to padesáté vítězství se často čeká dlouho," poznamenal Demo, který působí u trenéra Jana Demeleho ve Slušovicích.
 
 
Foto: Martin Cáp