reklama 11C

Velká radost i žalost. Majitelův týden mezi Famous Valley a Amadeonem

ikonka

Brněnský majitel Stanislav Chudáček a centrála Němčice rodiny Vocáskových dovedli hnědku Famous Valley k jedničkovým úspěchům na rovině i překážkách a k prodloužení velké série. Její triumf ve Zlatém poháru EŽ Praha však byl satisfakcí z více důvodů.
17.09.2019 19:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
V průběhu týdne, který uplynul mezi čtvrtou kvalifikací na Velkou pardubickou a chuchelským Zlatým pohárem EŽ Praha, prožil majitel Stanislav Chudáček dvě naprosto protichůdné situace i emoce.
 
Zatímco minulou neděli přihlížel rekordnímu jedenáctému vítězství své pětileté hnědky Famous Valley za sebou a užíval si klisninu převahu o patnáct délek v silně obsazeném jedničkovém dostihu, o osm dnů dříve ho zdrtila nečekaná smrt Amadeona, jemuž v pardubické kvalifikaci praskla céva.
 
"Velké radosti z Famous Valley předcházela velká žalost. Amadeon bohužel krvácel dovnitř, krev nešla do plic a poměrně rychle proto nastal exitus. Těžko jsme se s tím vyrovnávali, i když vím, že dříve nebo později něco takového potká skoro každého majitele. Přál bych si, aby se to stávalo co nejméně," řekl Chudáček po chuchelském vítězství.
 
Amadeonova kariéra v některých ohledech připomínala aktuální stájovou hvězdu Famous Valley. Střídal rovinové dostihy s překážkovými a nasbíral jedenáct vítězství, byť nikoli v nepřetržité sérii jako jeho o dva roky mladší stájová kolegyně.
 

Čtěte také: Divím se, že nesežral věnec. Radek Koplík o vítězi Rakouského derby

 
"Menežovali jsme ho podobně. Když kůň ukáže jeden dobrý výsledek, nemá cenu ho hned za každou cenu cpát nahoru. Lepší je počkat a jít po krůčkách, tímto způsobem kůň postupně zraje. Pro mě jako majitele to znamená větší radost a mám pocit, že i mé koně to takto baví," vysvětlil Chudáček.
 
Kristiana čeká pauza
 
Brněnský majitel zažívá další úspěšnou sezonu, jeho koně získali už devět vítězství. Tři z toho se zrodila na jedničkové scéně. Vedle Famous Valley, která se vedle Zlatého poháru prosadila i v Karlovarské dvojnásobné míli, dělal Chudáčkovi radost domácí odchovanec Kristiano.
 
Vítěz Memoriálu JUDr. Otakara Frankenbergera a bratr skvělé Krasavy nadchl těsným druhým místem ve Slovenském derby. "Bohužel ho v létě nakonec dohnal zdravotní problém, stále roste a dozrává. Teď ho čeká přestávka a na dráhu se vrátí až příští rok," řekl Chudáček.
 
A tak roli stájového tahouna převzala zkraje podzimu opět sériová vítězka Famous Valley. Rekordmankou se stala už svým desátým vítězstvím za sebou v srpnovém dostihu přes proutěné překážky v Budapešti.
 
"Klisna v létě neměla žádné dostihy a nechtěli jsme, aby dva měsíce stála, tak jsme to zkusili. Byla to pro nás velká neznámá, soupeře jsme moc neznali. Ale nakonec všechno vyšlo podle představ," liboval si Chudáček.
 
Nová výzva a nová hvězda?
 
Rostoucí tlak s prodlužující se sérií svěřenkyně Heleny Vocáskové si příliš nepřipouštěl. "Je pravda, že naším cílem bylo završit deset vítězství. Když se to podařilo, řekli jsme si, že teď ji pošleme do opravdu dobrého dostihu, aby ukázala, co v ní je. Tušil jsem, že by na to mohla mít, ale že zvítězí tak velkým rozdílem, bylo příjemné překvapení," přiznal.
 
V šampionské centrále Němčice nyní spřádají další plány klisny, které se zřejmě nebudou týkat říjnového mítinku v Pardubicích.
 
"O něčem už uvažuji, ale musíme to ještě probrat. A mám už vyhlédnutou i možnou nástupkyni Famous Valley, tak uvidíme," usmíval se Chudáček.
 
 




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE