Věděl, že se narodil pro dostihy. Black Canyon míří do chovu trakéna

ikonka

Black Canyon, mnohonásobný jedničkový vítěz a český rekordman na 1800 metrů, bude působit v teplokrevném chovu. Hřebec běhající v barvách DS Pegas patřil mezi nejpopulárnější koně posledních let, nezapomenutelnou dvojici vytvořil s Petrem Foretem.
15.12.2021 12:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Černá hlava s bílou lysinou zvědavě vykukuje z boxu a pozorně si prohlíží okolí. Podobně snadno, jako vítězil na dráze, získává sedmiletý Black Canyon příznivce i ve svém novém působišti v pražském Suchdole.

Někdejší vítěz rakouského derby a řady jedničkových dostihů se už několik týdnů rozkoukává na Brandejsově statku, kde bude trávit penzi u své nové majitelky Lucie Starostové. V areálu jezdeckého klubu České zemědělské univerzity se tak stal mimo jiné nástupcem dvojnásobné vítězky Velké pardubické Sixteen, která zde strávila osm let.

"Musím říct, že Black Canyon si u nás zvykl daleko lépe, než všichni dostihoví koně, kteří k nám přišli před ním. Od začátku je to kamarád, má přátelskou povahu a navíc je to krasavec. Má míry jako holštýnský kůň," řekla Lucie Starostová ve středečním Podcastu EquiRadia.

 

Čtěte také: Opasan dozrál, ale i my jsme letos nabrali zkušenosti, říká Chodúr

 

Právě hřebcův impozantní zevnějšek a výborný charakter přispěly k tomu, že byl Black Canyon licentován pro chov českého trakéna. "Trakénský chov je otevřenější než třeba plemenná kniha českého nebo slovenského teplokrevníka. Black Canyon je nesmírně populární, a tak si myslím, že o něj nějaký zájem bude. Je to určitě příležitost," dodala Starostová.

Vždy udělá, co po něm člověk chce

Black Canyon absolvoval ve své poslední sezoně čtyři starty v Lyonu, Velké Chuchli a Karlových Varech. Po červencovém druhém místě na lázeňské dráze byl vyřazen z evidence dostihových koní. Hřebcovým posledním jezdcem byl symbolicky Petr Foret, který ho provázel od prvních krůčků a Black Canyon patřil mezi jeho velké oblíbence.

"Snad nikdy předtím jsem nezažil charakternějšího koně. Black Canyon přesně ví, proč se narodil a je hrozně ochotný. Vždy udělá to, co po něm člověk v tu chvíli chce. Každá chyba, která se stane, je na jezdci, protože on tomu dává maximum," řekl Foret na adresu tmavého hnědáka v roce 2019.

Syn nejlépe hodnoceného koně Evropy Mandura a dvojnásobné francouzské vítězky Bhaylani strávil celou kariéru v barvách stáje Pegas. V centrále Zhoř u Jihlavy postupně prošel rukama trenérů Michala Liska, Dalibora Töröka, Čestmíra Olehly a opět Dalibora Töröka.

Od dvou do sedmi let startoval v 32 dostizích, získal 9 vítězství a na dotacích vyběhal 1,7 milionu korun. Vedle rakouského derby patří k jeho největším vítězstvím Velká dubnová, Velká květnová a Velká červnové cena, Cena města Karlovy Vary - Memoriál Josefa Dolejšího a také dostih kategorie D v Lyonu Parilly. S časem 1:48,89 navíc stále zůstává českým rekordmanem na 1800 metrů.

První prohra až v derby

Black Canyona vydražil jako ročka za 29 000 eur v Deauville Tomáš Janda v zastoupení majitele Jiřího Trávníčka. Do Česka hřebce přivezl jeho pozdější trenér Dalibor Török, který v té době pracoval jako asistent Václava Luky mladšího.

"Nakládal jsem Black Canyona jako ročka v Deauville. Když jsem ho přivezl, říkám Vaškovi Lukovi: Podívej se na něj, to je kůň! Krásně stavěný, specificky zbarvený se čtyřma bílýma nohama. Líbil se mi už tenkrát," vzpomínal později Török.

Výrazný hřebeček se už tehdy líbil prakticky každému, kdo ho viděl, a také díky tomu získal svou stájovou přezdívku “Bjů”, odvozenou od hrdiny známé knížky Black Beauty (černý krasavec).

 

Psali jsme: "Za 10 minut jedeš Black Canyona". Byly to velké nervy, přiznává Florian (2019)

 

V péči Michala Liska navíc od prvního okamžiku popíral staré dostihové klišé "krása neběhá". Jako dvouletý zůstal ve dvou startech neporažený, přičemž soupeře poztrácel už daleko před cílem. Výmluvnou demonstrací jeho třídy bylo zadržené vítězství start - cíl o dvanáct délek v Pražském zimním favoritovi.

Čistý štít si zachoval i v prvních měsících klasické sezony, kdy nejprve po tuhém boji porazil další hvězdu na vzestupu Nagano Golda a následně se stal prvním zadrženým vítězem v historii Velké červnové ceny.

Stáj Pegas disponovala v roce 2017 mimořádně silným tříletým ročníkem, kromě Black Canyona měla ještě Polyantu, Noble Cliffse nebo Felixe. České derby však Jiřímu Trávníčkovi a jeho novému trenérovi Daliboru Törökovi přineslo zklamání. Black Canyon poprvé v kariéře prohrál, v přepáleném dostihu doběhl až desátý.

"Derby jsem na něm projezdil. Celý život jezdím na pocit, ale v tomhle dostihu jsem Black Canyona jel jako favorita. Seděl jsem na pozici, jak se má favorit jezdit, jenže v tu chvíli to bylo špatně. Tempo bylo přepálené a už v půlce dostihu jsem věděl, že se stala chyba," poznamenal s odstupem času Petr Foret.

Klidné dny v Suchdole

Black Canyon v následujících letech potvrdil, že 2400 metrů nebyla jeho distance a stal se jedním z nejlepších středotraťařů. Kromě zmíněných vítězství mělo svou hodnotu i druhé místo za Wirelessem v EJC Lokotrans Middle nebo stejné umístění v handicapu B v Deauville.

I když ve Francii dokázal vyhrát a opakovaně získávat dotované příčky, v posledních dvou sezonách ho Čestmír Olehla a Dalibor Török přesměrovali na domácí dráhy. Zde se stal mimo jiné prvním jedničkovým vítězem v kariéře Adama Floriana.

Kromě stájových jezdců Pegasu ho v průběhu let jeli i Václav Janáček, Filip Minařík, Ioritz Mendizabal, Cristian Demuro, Pierre-Charles Boudot nebo Maxime Guyon.

Nyní již čekají Black Canyona klidné dny na severním okraji Prahy. "Kromě role plemeníka bude především mým společníkem. Už jsme se stihli spřátelit, dokážeme spolu chodit na jízdárnu i na vyjížďky do přírody. Moc se na to těším," nastínila Lucie Starostová v Podcastu EquiRadia.

Foto: Pavla Pechmanová