Věčně druhý. Jak se Smoldersův hnědák Monaco prodral do skokové elity

ikonka

Harriemu Smoldersovi dorůstá ve stáji špičkový skokan. Hnědák Monaco obsadil druhé místo v nedávném finále Světového poháru. Je s podivem, že jako o remontu o něj nikdo nejevil zájem. Jeho první jezdec s ním nebyl schopen vůbec pracovat.
02.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Harrie Smolders patří k nejúspěšnějším parkurovým reprezentantům Nizozemska. Má olympijskou zkušenost z Ria i z Tokia, bronz z mistrovství Evropy a zlato z mistrovství světa mladých koní. Aktuálně drží na světovém žebříčku pozici číslo jedenáct.
 
Fanoušci jezdectví ho spojují především s dvěma fenomenálními plemeníky Emeraldem a Donem VHP Z, kteří se v posledním desetiletí stali skutečnými superstar ve světě parkurového sportu. Souběžně s jejich zářnou kariérou závodil také valach Monaco. Zprvu nenápadný hnědák, jehož měl Harrie dlouho pro nižší soutěže, se postupně vypracoval mezi elitu.
 
Začátkem dubna 2022 to definitivně stvrdil druhým místem ve finále Světového poháru v Lipsku. Pojďme se podívat, jaká byla jeho cesta mezi nejlepší koně světa.
 
 

Nesnadné začátky

Holštýnský hnědák Monaco pochází z chovu Ralfa Lütjeho z Haseldorfu. Narodil se v roce 2009. Jeho otcem je Cassini II, otcem matky je Contender. V původu matky je také plnokrevný Heraldik. „Věřím, že díky Heraldikovi má Monaco tolik energie,“ říká Alessandro Mingoli, který tříletého koně objevil a který ho nakonec spojil s nizozemským jezdcem.
 
Mingoli zastupuje holštýnský svaz v Itálii a Monaca objevil ve stájích Rolanda Mezlera. Byl na prodej poté, co neuspěl jako hřebec v körungu svazu. Mezi kupci o něj nebyl zájem, nepůsobil nijak schopně. „Pro mě byl od prvního momentu speciální. Byl úplně jiný než ostatní koně. Každý chce mít všechno hned a v jednom balení, ale když hledáte šampiona, musíte se umět dívat pod povrch,“ popisuje Mingoli, který hnědáka koupil a později prodal svému kamarádovi Mauriziovi Cinti Pireddovi. 
 
„Zajistil jsem převoz Monaca do Itálie, ale jeho začátek tam nebyl šťastný. On je velmi zvláštní a jeho první jezdec na něm nebyl vůbec schopen jezdit,“ líčí Mingoli. Monaco potřebuje mít pocit bezpečí, a tak začali s Pireddem budovat hlavně jeho důvěru. Hodně práce také odvedl jezdec Brian Machenti. Ten s ním závodil v soutěžích pro mladé koně.
 
 

Koupě bez videa

Když bylo Monacovi sedm let, účastnil se Nizozemec Harrie Smolders závodů Global Champions v Římě. A Mingoli ho umluvil, aby se na něj zajel podívat. „Vyzvedl jsem ho v hotelu. Jeli spolu s Axelem Verlooyem. Vytkli mi, že chci, aby koupili koně, a ani jim nepošlu předem video. Odpověděl jsem, že neprodávám video, že jim prodávám rovnou celého koně,“ směje se Mingoli.
 
Harrie po zkušebním skákání nebyl přesvědčený, že je Monaco ten pravý, cítil, že potřebuje ještě hodně času. Nakonec se s Verlooyem, pro něhož Harrie pracuje jako jezdec, rozhodli pro poloviční podíl. Ačkoliv se Monaco pohyboval už po vyšších mezinárodních parkurech, vrátil se s ním záměrně nizozemský reprezentant do nižší úrovně. „Tahle cesta Monacovi ohromně prospěla, do osmi let udělal obrovský pokrok,“ říká Mingoli.
 
U Harrieho však byl pořád spíš tím „druhým koněm“, jehož sebou bral do nižších soutěží, když jel na závody s top skokany Emeraldem, Donem VHP nebo Ziniem. Na čas ho dokonce půjčil Jennifer Gates, která s ním absolvovala několik mítinků v roce 2018 a 2019. Při Global Champions v Berlíně dojela po čistém rozeskakování pátá ve stopadesátce.
 
Šlo o jednu z prvních „vlaštovek“, kdy se Monaco začínal prosazovat mezi špičku. Velký skok ovšem přišel v následujících dvou sezonách. V lednu 2020 dojel s Harriem v sedle druhý v soutěži Světového poháru při CSI5*-W v Amsterdamu, na podzim vyhrál Grand Prix v Lieru, v únoru 2021 pak zvítězil v rozeskakování ve stopadesátce při CSI5* Wellington. 
 
Potom následovala série druhých míst. Stříbro bral v jedné z nejvíc ceněných Velkých cen Rolex Grand Prix Ženevy. V Londýně ve Světovém poháru obsadil Harrie s Monacem druhou příčku, stejně tak v Rolex Grand Prix s´Hertogenbosch 2022 a nakonec šňůra vyvrcholila ve finále Světového poháru v Lipsku, kde byli opět druzí. Na podzim 2021 byli navíc součástí družstva, které triumfovalo ve finále Poháru národů v Barceloně. 
 
 

Chytrý a milý společník

Další osobou, která provází Monaca v jeho sportovní kariéře je Dimme D´Haese. Ošetřovatelka a jezdkyně, jež s ním také startovala na několika závodech CSI, má pro něj jen slova chvály. „Je to chytrý kůň, neudělá stejnou chybu dvakrát. Navíc je neskutečně milý. Kdyby byl člověk, byl by ke každému přátelský a oblíbený,“ říká jezdkyně. 
 
„Harrieho skutečně respektuji za to, jak pracuje s každým koněm. Na každého pohlíží individuálně a dá mu přesně ten čas, který je třeba. Na nikoho netlačí dřív, než je opravdu připravený.“ Monaco už připravený je, v posledním roce ukázal, že dorostl v Harrieho jedničku. 
 
Zdroj: FEI, World Of Show Jumping
 
Foto: Richard Juilliart, Jon Stroud / FEI