Ve věku 28 let uhynul Baracouda. Majitel mu připravil krásný důchod

ikonka

Vyhrával v éře před sociálními sítěmi, fanoušků napříč Velkou Británií a Irskem však měl i tak nespočet. Legendární proutěnkář Baracouda, který vyhrál sedm dostihů Grade 1 a pětadvacetkrát za sebou doběhl do druhého místa, uhynul ve věku 28 let.
10.02.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Byl to jeden z největších oblíbenců ostrovních fanoušků a sázkařů na začátku tohoto tisíciletí. Když se král proutěnkářů na delších distancích Baracouda objevil na startu, pravděpodobnost jeho úspěchu zůstávala vysoká. Hvězdný valach majitele JP McManuse vyhrával každý druhý dostih, do něhož nastoupil, včetně dvou ročníků Stayers’ Hurdle a čtyř Long Walk Hurdle.

Tento týden Baracouda uhynul ve věku 28 let v irském hřebčíně Martinstown, kde McManus dopřává důchod svým bývalým překážkářům.

"Měl se tady skvěle a užíval si života, ale v posledních týdnech se bohužel začal jeho stav zhoršovat. Prožili jsme s ním krásné časy a on sám byl téměř do poslední chvíle velmi zdravý," řekl listu Racing Post McManusův dostihový manažer Frank Berry.

 

Čtěte také: Cracksmanův syn, ale i Vapetin vnuk. Holčák s nadějí vyhlíží derby

 

Za obdivuhodnou kariérou francouzského odchovance Baracoudy, který vyhrál osmnáct ze svých čtyřiatřiceti překážkových startů a pětadvacetkrát za sebou skončil do druhého místa, stál Francois Doumen. K většině triumfů ho dovedl trenérův syn Thierry, teprve posledních dvou vítězství dosáhl pod Tonym McCoyem. McManus hnědáka koupil v roce 2000 od Rogera Barbyho.

Baracoudovými největšími úspěchy byla dvě vítězství za sebou ve festivalovém Stayers’ Hurdle v sezonách 2002 a 2003, které z něj udělaly cheltenhamskou legendu. Jeho souboje s dalšími špičkovými proutěnkáři Iris’s Giftem a Limestone Ladem se zapsaly do překážkové historie.

"Baracouda byl od začátku speciální, Doumenovi s ním udělali skvělou práci. V době, kdy běhal, zažívaly proutěné překážky na delších distancích zlaté časy a mohly se pochlubit špičkovými koňmi," konstatoval Berry.

V Martinstownu stále žije další velký proutěnkář, dnes 31letý Istabraq. Svou mnohaletou penzi zde trávil i druhý z Velké pardubické Risk Of Thunder, který se dožil 27 let.

Zdroje: Racing Post, At The Races, Great British Racing, Wikipedia

Ilustrační foto: Petr Malík