reklama 11B

Ve stopách pětiboje? PETA volá po stažení jezdectví z olympijských her

ikonka

Po odvysílání lednové reportáže televize RTL, podle níž mělo ve stájích německé parkurové legendy Ludgera Beerbauma docházet k barování, zesílil tlak organizace PETA na stažení jezdectví z olympijského programu. Podobný scénář se odehrává v pětiboji.
22.01.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

 

V úterý 11. ledna odvysílala německá televize RTL dlouho připravovanou reportáž. Členka štábu, která se infiltrovala v roli zaměstnankyně do stájí parkurové hvězdy Ludgera Beerbauma, natočila tréninky, při kterých mělo docházet k zakázanému barování koní. Našla i různé upravené bariéry uložené v areálu. 
 
Na reportáž reagovala organizace PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), která je největší neziskovou organizací bojující za práva zvířat na světě. Vliv má zejména v USA, kde v roce 1980 vznikla. PETA kritizuje jezdecký sport i dostihy dlouhodobě.
 
PETA uvedla, že 14. ledna zaslala dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru MOV Thomasovi Bachovi. „PETA poprvé naléhala na MOV, aby zakázal jezdecký sport v srpnu 2021 poté, co se Jet Set, kůň, na kterém závodil švýcarský jezdec na olympijských hrách v Tokiu, zranil a musel být utracen a poté, co irský jezdec donutil koně jménem Kilkenny dokončit parkur, i když se mu z nozder řinula krev. Pětibojařka Annika Schleu byla zachycena kamerou, jak bičuje a snaží se vyděšeného koně přinutit k jízdě. Toto nejnovější odhalení je poslední kapkou,“ stojí na webu organizace. 
 
Případu krvácení z nozder bělouše Kilkennyho při skokové soutěži jednotlivců v Tokiu věnovala pozornost jezdecká média. „Krev začala být viditelná za vodním příkopem a krvácení sílilo, není však známo, zda ze sedla mohl krvácení zaregistrovat jezdec Cian O´Connor. Kůň byl okamžitě po dojetí zkontrolován veterináři, kteří vždy kontrolují i případnou krev na bocích a v hubě koní. Zatímco krev na bocích a v hubě je automatickým důvodem k eliminaci dvojice, při krvácení z nosu k tomu důvod neexistuje. Jezdec neporušil v tomto případě jakákoliv pravidla. Krvácení z nosu Kilkennyho bylo prošetřeno i podrobně na klinice v Tokiu a jezdec jej preventivně stáhl ze soutěže týmů,“ uvedl magazín The Chronicle of The Horse s odvoláním na prohlášení zástupců Mezinárodní jezdecké federace FEI přímo na olympiádě. 
 
„Vypadá velmi dobře, veterináři ho podrobně vyšetřili a je v pořádku. Byl by schopen pokračovat, ale jeho budoucnost je pro mě mnohem důležitější, takže soutěž týmů budu sledovat ze země,“ nechal se slyšet v Tokiu Cian O´Connor. 
 
O smutném případu Jet Seta ve všestrannosti psala rovněž jezdecká média. Kůň se zranil v krosu jen několik skoků před cílem. Dle prohlášení švýcarského týmu nešlo o chybu jezdce, ani nebyl na vině profil trati.
 
 

Kauza pětiboj

Na podzim roku 2021 zažil právě moderní pětiboj zemětřesení. Výkonný výbor mezinárodní unie UIPM začátkem listopadu rozhodl, že od roku 2025 vyřadí parkur z disciplín, na kterých odvětví stojí. V tomto případě by se zrušení parkuru týkalo nejen olympiády, ale celkové koncepce pětibojařských závodů. Dokončení procesu vyřazení parkuru je však otázkou změny stanov UIPM, k níž zatím nedošlo.
 
Ke změně složení disciplín směřovala mezinárodní federace několik let. V roce 2018 byla pod hlavičkou UIPM sestavena komise pro inovace v čele s trojnásobným olympionikem Ivarem Sisniegou, jejímž úkolem je hledat cesty k dalšímu rozvoji sportovního odvětví. Z podkladů této komise vyplývá, že jízda na koni tomuto rozvoji brání. Svědčí o tom například trend stagnujícího počtu závodníků i organizátorů plnohodnotných pětibojařských soutěží.
 
Jezdecká část klade značné nároky jak na pořadatele pětibojařských závodů, tak na závodníky samotné. Není možné očekávat od sportovce, který během jedné soutěže musí absolvovat střelbu, šerm, plavání, jízdu na koni a běh, takovou rutinu a zkušenost jakou mají parkuroví jezdci – specialisté. K mnoha excesům docházelo v minulosti už jen nevhodným výběrem koní, které si pětibojaři losují. 
 
Rozhodnutí UIPM ale zřejmě významně přispěla i olympijská aféra z Tokia. Konkrétně jízda výše jmenované adeptky na medaili Anniky Schleu. Sportovkyně nebyla schopná hnědáka Saint Boye, kterého si vylosovala, dostat do cíle kurzu. Saint Boy odmítal poslušnost a pohyb vpřed, Němka opakovaně použila bič i ostruhy, a když se pak přiblížila dvojice k hrazení kolbiště, praštila trenérka Kim Raisner koně pěstí do zadku. Toto vystoupení obou aktérek bylo dalším argumentem pro ochranářské organizace včetně PETA. Například Německá organizace na ochranu zvířat podala na Anniku Schleu i její trenérku trestní oznámení. Případ ovšem nakonec v lednu 2022 státní zastupitelstvo v Postupimi odložilo. 
 
Plánované vyřazení parkuru se mezitím u řady pětibojařů setkalo s velkou nevolí. Dle nich by stačila změna pravidel. „Mohli by si klidně pětibojaři vylosovat koně o jeden až dva dny dříve, dát si s tím konkrétním koněm nějaký trénink a nebyl by to vůbec žádný problém. Také by mohly být i různé varianty parkuru, kde by ti zkušenější mohli více taktizovat, a to v případě třeba lépe obodovaných kombinací nebo vyšších překážek typu žolík. Ti, kteří by nechtěli tolik riskovat, tak by naopak mohli zvolit zase nějakou základní variantu. Těch doporučení je opravdu hodně, jak by se ta jezdecká část dala dělat zajímavěji a hlavně tak, aby byli všichni spokojeni,“ řekl v podcastu EquiRadia olympijský vítěz z roku 2012 David Svoboda, který je postupem UIPM zklamaný.
 
V podcastu zmínil šampion z her v Londýně také souvislosti mezi pětibojem a klasickým jezdectvím a společné znaky. „Je jasné, že ve chvíli, kdyby se z pětiboje vyškrtlo jezdectví na základě těchto tlaků, tak potom je i samotné jezdectví ohrožené. A nejen to, ale i další sporty, které by se mohly nějakým způsobem zrovna někomu nelíbit,“ uvedl v rozhovoru. 
 
 

Jezdectví na olympiádě

Jezdecké soutěže se objevily poprvé na olympijských hrách v roce 1900 v Paříži ve zcela jiné podobě, než je známe dnes. Na programu byl třeba turnaj v pólu, soutěž čtyřspřeží nebo soutěž ve skoku do výšky a do dálky.
 
Na hrách v letech 1904 a 1908 koně chyběli, aby se v roce 1912 vrátili. To už se soutěžilo ve skákání, drezuře a všestrannosti. Více než pět desítek let se olympiády účastnili výhradně muži, z nichž naprostá většina byli vojenští důstojníci. Od roku 1952 povolila FEI účast také ženám, i když nejprve pouze v drezuře. O čtyři roky později přibyl parkur a od roku 1964 závodí muži i ženy společně ve všech třech olympijských disciplínách. 
 
Zdroj: FEI, Equiradio, World Of Show Jumping, web PETA, Wikipedia, The Chronicle of The Horse
 
Ilustrační foto: Arnd Bronkhorst / FEI



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE