Ve finále KMK se daří svěřencům Tměje. Nejvyšší známku má Chactula PS

ikonka

Od pátku se v Písku koná finále Kritéria mladých koní v parkurovém skákání. Nejvyšší známku dne v hodnotě 27,400 obdržela v prvním kole kategorie šestiletých klisen Chactula PS s Jiřím Tmějem. Soutěž šestiletých hřebců a valachů vede Wrangler ZH.
02.09.2022 19:10  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Na kolbišti Zemského hřebčince v Písku probíhá od pátku 2. září finále seriálu Kritérium mladých koní v parkurovém skákání. V hodnocení se střídají dosavadní komisaři Roman Drahota, Luboš Kozák, Vladimír Hruška a Jan Chýle, přičemž vždy jeden z nich nerozhoduje. Naopak ve všech soutěžích je doplňuje Jens Wehrmann z Německa, který všechny koně hodnotí i verbálně za asistence překládajících Kateřiny Hanušové a Hany Civišové. 
 
V prvním kole kategorie čtyřletých klisen jako jediná překonala hranici 25 bodů Chacoos Ally-K s Kamilou Jančovou. Dcera hřebce Cacoon Blue z matky po Vals obdržela od komisařů 25,475 bodů. Druhá Lets Go Claire s Jakubem Hlávkou má 24,675 bodů a Dark Pearl v sedle s Václavem Horkým si do druhé části nese 24,100 bodů. 
 
Přes 27 bodů se dostal čtyřletý Elorado 45 po Eldorado van de Zeshoek z matky po Lord Pezi. Tohoto hřebce prezentoval Jakub Štěrba a obdržel s ním konkrétně 27,225 bodů. Druhá příčka patřila hřebci Espace s Kateřinou Mestenhauserovou, jemuž komisaři přidělili 26,625 bodů. O pouhých 150 setin méně měl Cante Royal pod Miloslavem Příhodou. 
 
Hodně vyrovnaná byla kategorie pětiletých klisen. Hned pět jich mělo více jak 26 bodů. Nejvyšší známka byla udělena klisně Nella de la Baie po otci Glenfiddich VDL z matky po Allegreto. Při KMK s ní startuje Ondřej Nágr. Jen 125 setin na vedoucí příčku ztrácí druhá Lulu 2 s Kateřinou Benediktovou i třetí Jamaica s Jaroslavem Jindrou. 
 
Nejlepším koněm v soutěži pětiletých hřebců a valachů se stal Kannthago DK po hřebci Kannan z matky po Carthago Z. V sedle s Jiřím Tmějem si dojel pro hodnocení 27,075 bodů, zatímco druhý umístěný Harry P3 s Matějem Kotalíkem měl jen o desetinu méně. Třetí je po prvním kole Caranoso s Denisou Vegrichtovou, jehož aktuální bodový příděl má hodnotu 26,755. 
 
Také v kategorii šestiletých klisen byl nadmíru spokojen Jiří Tměj, ten totiž sedlal vítězku Chactulu PS po hřebci Chac Boy z matky po Cantadal, jež obdržela velmi vysokou známku 27,400. Rovných 27 bodů má druhá Calua s Jiřím Hruškou, třetí umístěnou klisnou je Varmon s Václavem Horkým. V tomto případě komisaři udělili v součtu 26,550 bodů. 
 
Z pozice lídra mezi šestiletými hřebci a valachy bude vstupovat do sobotního druhého kola Wrangler ZH po hřebci Warness z matky po Apoleon Timpex. Ten s Jakubem Štěrbou předvedl výkon hodnocený 26,900 body. Těsnou ztrátu 25 setin na něm má Aragon 22 pod vedením Jiřího Mayera. Průběžné třetí místo patří Carusovi s Matějem Kotalíkem, jenž má 26,700 bodů. 
 
Podvečerní soutěž plemenných hřebců vyhrál další z koní, kteří tvořili dvojici s Jiřím Tmějem, a to Crosby DK. Sobotní program začíná v 9:00 hodin a sledovat jej bude možné živě prostřednictvím internetové televize EquiTV.cz.
 
Foto: Martina Kůstková