reklama 11D

Václav Staněk: Scott při soustředění dbal na citlivý přístup ke koním

ikonka

Václav Staněk se ve dnech 4. až 6. listopadu zúčastnil soustředění v italském Montecatini di Terme s legendárním Scottem Brashem. Vedle toho se vzdělával také v dalších oborech od fyzické kondice jezdce přes marketing až po sportovní management.
07.11.2019 10:54  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Další zastávkou Václava Staňka v rámci Young Riders Academy bylo italské Montecatini di Terme, kde se díky firmě Cavalleria Toscana uskutečnilo soustředění s hvězdou parkurového sportu Scottem Brashem. Toto soustředění bylo součástí prvního ročníku projektu Cavaleria Toscana Academy, jehož cíle veřejnosti představil ředitel Jonathan Sitzia.
 
„Projekt si klade za úkol pomoci mladým jezdcům získat potřebné znalosti a dovednosti, díky nimž dosáhnou co nejlepších výkonů. Nejde o jednorázovou kliniku, ale jeho součástí je sledování dalšího vývoje a pokroků, kterých jednotliví jezdci a jejich koně dosahují. Již probíhá projekt CT lab, zde se pomocí funkčních testů – například na běžícím páse - stanovuje fyzická úroveň jezdce a jeho koně a po analýze se stanoví individuální tréninkový plán pro každou dvojici,“ podělil se s námi o své zážitky Václav Staněk.
 
„Přednášející Constantino Bogani vysvětlil důležitost dobré fyzické zdatnosti jezdce. Fyzická kondice a správné dýchání má vliv na to, aby měl mozek dostatek kyslíku a jezdec díky tomu mohl dělat na parkuru rychlá rozhodnutí, dobře se soustředil a nezadýchával se. Trénovat svaly středu těla má velký význam pro rovnováhu, správný vybalancovaný sed a pro to, aby si jezdci nevytvářeli zlozvyky, které se pak těžko odstraňují.“
 

Pokud je trénink král, pak strava je královnou

Mluvilo se zde také o výživě jezdců, přednášela nutriční expertka M. Artoni. Správná skladba stravy poskytne energii na celý den a je důležitá také proto, aby jezdci mohli dobře trénovat i ve vyšším věku. Dle jejích slov by se celý management sportovního koně měl řídit mottem: Pokud je trénink král, pak strava je královnou.
 
„V přednášce týkající se veterinární péče nám Doc. S. Daneri představil čtyři pilíře veterinární péče o sportovní koně: diagnostika, léčba, rekonvalescence a velmi důležitá prevence a management,“ pokračuje ve vyprávění Václav Staněk. „A přednášku týkající se obchodu měla na startosti vedoucí marketingu v Cavalletia Toscana Camilla Violi. Představila nám koncept jejich firmy a dala nám cenné tipy jak pracovat se sociálními sítěmi.“
 
Lekci týkající se sportovního managementu vedl J. Birks, agent jezdců Scotta Brashe a Kenta Farringtona a mnoha dalších sportovců. „Představil nám způsob, jakým oslovují sponzory a získávají firmy ke spolupráci.“
 
Poslední přednášku měl V. Giardino, advokát specializující se na soudní spory v jezdeckém prostředí. „Vysvětlil nám, jak se postavit k situaci, kdy je náš kůň pozitivně testován na doping, například vlivem kontaminace krmiva a jak tuto situaci řešit, na koho se obrátit a jak postupovat, aby se vše vyřešilo co možná nejlépe.“ Závěrem teoretické části Scott Brash mluvil o důležitosti celoživotního vzdělávání jezdců a posteskl si, že dříve tyto možnosti nebyly.
 

Brash kladl důraz na dobrý sed a stupnici vzdělání koně

Praktická část soustředění probíhala v moderním jezdeckém areálu Le Antiche Scuderie. Jezdci byli rozděleni do tří lotů po třech jezdcích a trénink začínal na klusových kavaletách. Scott Brash kladl důraz na dobrý sed, rovinu rameno, kyčel, pata a přímku z udidla přes zápěstí po loket. To vše při dodržení stupnice vzdělání koně - na prvním místě takt, dále uvolnění, přilnutí, kmih, narovnání a shromáždění. Poté následovalo skokové cvičení. „Scott každému radil co zlepšit a jak toho docílit. Dbal na dobré vedení koně v obratech a citlivý přístup ke koním, který se mi velmi líbil. Další den jsme absolvovali parkur s trojskokem a několika distancemi jak na přímé linii, tak na oblouku,“ shrnul trénink s parkurovou legendou Václav Staněk.
 
Další část soustředění spočívala v ukázkách jak zlepšovat fyzickou kondici jezdce. „Měli jsme rozcvičku, běhali v parku a učili se série cviků pro zlepšování rovnováhy na koni.“
 
Celé soustředění probíhalo v přátelské atmosféře a při společných aktivitách vzniklo i několik přátelství. „Setkání se Scottem Brashem bylo pro mě velice inspirující. Měli jsme možnost nejen s ním trénovat na koni, ale také po večerech diskutovat o jeho práci a životě. Je to člověk, který koním opravdu rozumí a má k nim velice citlivý přístup, respektuje je, má je rád a tráví s nimi mnoho času. Při rozloučení nám popřál hodně štěstí a tak se těším, že to, co jsem se od něj učil, použiji u svých svěřenců,“ dodává závěrem Václav Staněk.
 
Foto archiv Václava Staňka




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE