V parkuru si Asteres ráda střihne rodeové prvky, říká Pavla Benešová

ikonka

Z klisny Asteres spadla Pavla Benešová hned při prvním skákání. To ji od její koupě neodradilo a za poslední dekádu spolu nasbíraly spoustu umístění v parkurových soutěžích. I ve svých devatenácti letech umí Asteres svoji jezdkyni pozlobit.
29.12.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


Klisna Asteres z chovu pana Rudolfa Skřivana je pro Pavlu Benešovou stěžením koněm její kariéry. Devatenáctiletá dcera hřebce Przedswit XVI z matky po Walzerkönig dostala svou jezdkyni až do parkurů na výšce 130 centimetrů.
 
Kterého koně ze své jezdecké kariéry byste označila za toho výjimečného?
Každý kůň, kterého jsem měla, mi přirostl k srdci. Ale klisna Asteres, tak ta tam bude mít vždy největší místo. Je to tím, že jsme parťačky už deset let a provedla mě velkou části mé kariéry. 
 
Vzpomenete si, kde jste se poprvé potkaly?
Asteres jsem dostala na ježdění od pana Skřivana staršího, od kterého jsme ji následující rok odkoupili. Naše “poprvé” si pamatuji živě ještě dnes. Hned za prvním křížkem mi hodila pár kozlů a já spadla kousek od hrazení haly.
 
Čím si vás Asteres získala?
Získala si mě svojí chutí k práci a životním elánem. Obě jsme typ, co rád závodí, takže v tomto ohledu nám to klape skvěle. Jezdecky mě posunula hlavně výkonnostně, a to od stupně ZL až po S**.
 
Jaké má základní charakteristické znaky?
V boxe je velmi čistotná, mazlivá a ráda se válí v blátě. Také vždy bývá středem pozornosti. A jak tomu bylo již v začátcích, ráda si v parkuru střihne nějaké rodeové prvky.
 

Čtěte také: Musím počkat, až mi další úspěšný kůň doroste, říká Pavla Benešová

 
Má nějaké speciální libůstky ve stáji nebo pod sedlem?
Ve stáji ráda využije příležitosti pootevřených dveří a neomylně si to namíří k pamlskům, se kterými si hraje, dokud nějaký nevypadne, nebo si toho někdo nevšimne. Pod sedlem, i ve svých devatenácti letech, velmi ráda radostí vyhazuje, je to prostě dáma s velkým "D".
 
Vybavíte si nějaké zajímavé zážitky? Co naopak společné slabé chvilky?
Napínavé a vtipné kreace předvádí hlavně na kolbišti. Poslední napínavou “baletní” kreaci předvedla při oblastním mistrovství družstev, kdy jsem ji po čtyřech kozelcích, (byla jsem ráda, že jsem se udržela) musela otočit na místě a ze tří cvalových najet na následující skok. Diváci byli v šoku, ale následovalo nadšení. Díky čistému výkonu jsme s týmem vyhráli. 
 
Ráda si z nás dělá srandu i doma. Když má jít z výběhu, v momentě, kdy ji chceme chytit, vesele odbíhá. Slabé chvilky naštěstí nemáme. Jen mě mrzí, že se nám ji nepovedlo ani jednou zabřeznout. 
 
Kterých společných úspěchů si ceníte nejvíce?
Společně jsme sbíraly umístění už od prvních závodů, ale ten největší úspěch, který přišel v roce 2014, byla výhra ve finále Czech junior cupu v kategorii dětí. Cením si ale každého vyhraného závodu a hlavně účasti na mistrovství České republiky.
 
Patříte k lidem, kteří mají ve stáji vždycky nějakého svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
Určitě. Oba mé koně beru jako součást rodiny, takže jsou oba oblíbení u všech, jen Asteres už máme deset let a snad minimálně dalších deset budeme mít, takže je trošičku více protěžovaná. 
 
Foto: poskytla Pavla Benešová