V mistrovské kategorii žen budeme mít větší šanci, doufá Vegrichtová

ikonka

V roce 2021 se Denisa Vegrichtová stala mistryní České republiky v parkurovém skákání mezi jezdci do 25 let. Letos se jí do této kategorie nepodařilo získat kvalifikaci, ale do šampionátu žen má hned dva koně. „Do Martinic si to pojedeme užít,“ říká.
22.07.2022 18:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Vloni se při národním mistrovství rozhodně nepovažovala Denisa Vegrichtová za favoritku, i když přiznává, že v úspěch doufala zejména po první části tříkolového závodu.
 
„Na loňské mistrovství vzpomínám jako na velké štěstí a velkou náhodu. Mistrovskou klisnu jsem dostala měsíc před šampionátem a jen tak tak jsme si na dvou závodech splnili kvalifikaci. Odjely jsme na mistrovství do Olomouce s tím, že jsem původně jsem chtěla soutěžit mezi ženami, ale když jsem měla kvalifikaci na kategorii U25, tak jsem si říkala, proč to nezkusit. Po prvním kole jsem doufala na medailovou pozici. Po druhém kole, v němž jsem měla chybu, tak jsem si říkala, že to třeba vyjde alespoň na dekorování. No a třetí kolo, to bylo úplně skvělé. Titul jsme nečekali nikdo, ale přišlo to a bylo to super,“ vzpomíná Denisa. V sedle klisny Iroccy van de Postbaan byla nakonec jediná, kdo dokončil sobotní náročné finálové kolo bez chyb na překážkách. O další medaile se rozeskakovaly Nicola Grünthalová s Carefulem Z a Natálie Ulčová s Demontem.
 

Psali jsme: Vegrichtová mistryní mezi jezdci do 25 let. Ve finále jediná bezchybná

 
Na letošní sezonu měla Denisa Vegrichtová několik nových koní. „Kromě jedné klisny mám oproti loňsku jen nové koně. Dva mladé hřebce jsem dostala k dispozici od Romana Drahoty a od Šárky Votavové jezdím šest koní,“ upřesňuje talentovaná jezdkyně. Jejím cílem pro letošní rok bylo dostat koně na vyšší úroveň, ale také se opět zúčastnit mistrovství České republiky. To se letos koná od 4. do 7. srpna v resortu Equitana v Martinicích u Březnice. 
 
Startovat by tam měla s dvěma koňmi. Tím prvním je osmiletý hřebec plemene český teplokrevník Gaboo Insprav po otci Quidam Sohn z matky po Ermitaž. Tím druhým pak desetiletá klisna Blue Velvet K po Balou du Rouet z matky po For Feeling. „Je to asi nejlepší kůň, na kterém jsem kdy seděla,“ uvedla na její adresu. „Minulý týden jsem s ní startovala ve Velké ceně Zduchovic, kde mohla jít čistě, ale já jsem bohužel nezvládla nájezd do kombinace, a tak jsme nasbíraly větší počet trestných bodů, než je možný pro kvalifikaci do mistrovské kategorie U25. Ale myslím, že tato klisna má před sebou opravdu velkou budoucnost.“
 

Čtěte také: Martinice jsou opět mistrovské. Rozpis soutěží bude jako před pár lety

 

Nesplněná kvalifikace mezi jezdce do 25 let však Denisu až tak moc nemrzí. „Já jsem původně myslela, že nebudu mít žádnou kvalifikaci. Nakonec oba koně splnili kvalifikaci do soutěže žen. Tím, že kategorie U25 je ztížená a skáče se tam již na stupni T s jednou hvězdou, tak bych do ní asi stejně nenastoupila. S Blue jsem startovala v jedné stočtyřicítce a pak jsem s ní šla zmíněnou stopětačtyřicítku ve Zduchovicích. Tím, že na této úrovni nemáme takové zkušenosti, tak bych se stejně rozhodla pro start mezi ženami, kde budeme mít podstatně větší šanci uspět. Pro nás to bude víc na pohodu,“ pokračuje Denisa.
 
Určitě se však nechce řadit mezi žhavé adepty na vítězství. „Nebudeme to brát tak, jako že tam jedeme obhajovat titul. Chceme si ty závody užít, protože to v Martinicích máme všichni rádi.“ Koho by sama označila za nejsilnější soupeřku, to říct v tuto chvíli ještě nemůže. „Vzhledem k tomu, že nevím, kdo tam bude všechno startovat a mnoho žen běžně jezdí na těžkých parkurech, tak nejspíš některé budou startovat mezi jednotlivci. Uvidíme tedy, až bude známý definitivní seznam startujících v jednotlivých kategoriích.“ 
 
Jako další motivaci považuje možnost získat ke zlaté medaili i pomyslnou zlatou vstupenku k účasti na listopadové galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs v libeňské O2 areně, kterou získala v loňském roce poprvé. „Určitě je to velká motivace. Ráda bych se tam podívala znovu i jako jezdec, nejen jako divák,“ podotkla dosud úřadující mistryně České republiky.
 

Nepřehlédněte: Strnadlová: Calox byl silák s neomezenou možností. Solidat je mrštný

 
Martiničtí pořadatelé mistrovství České republiky umožňují všem jezdcům si v předstihu přijet zatrénovat na kolbiště resortu Equitana. Zejména je to kvůli vodnímu příkopu, který některým koním může dělat problémy. „Já mám výhodu, že oba mí svěřenci nemají problém s žádnými profily ani s vodou. Skočíme si určitě něco při zahajovacím tréninku na začátku mistrovství, ale nepotřebujeme tam jet v předstihu trénovat vodu,“ konstatuje. 
 
Je také moc ráda, že se šampionát odehraje právě v tomto areálu, který vyhovuje jak jí, tak jejím dvěma koním. „Je to krásný areál. Největší pozitiva vidím asi v boxech. Když máme koně ustájené třeba na jedničce nebo dvojce u opracoviště, je to moc pohodlné. Mě se tam líbí celkově. Je tam super restaurace, nově zrekonstruovaný seník, prostě jsou tam vždy moc pěkné závody,“ dodává Denisa Vegrichtová.
 
Foto: Kateřina Návojová