V Madridu začala od píky. Teď mě lákají české dostihy, míní Sedláková

ikonka

Na začátku neznala ani jazyk, během pár let se dostala do elitní dvacítky španělského šampionátu. Miloslava Sedláková opakovaně prokázala cílevědomost a odolnost. Bývalá policistka a všestranná jezdkyně se nyní chce prosadit i v českých dostizích.
17.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB


Dlouhých patnáct let uplynulo od chvíle, kdy se Miloslava Sedláková naposledy objevila v českých dostizích. Rodačka z Beskyd za tu dobu stihla rozběhnout profesní kariéru u policie, vyzkoušet si parkury i vytrvalostní ježdění a v posledních pěti letech se uchytila jako profesionálka ve španělských dostizích.

Teď se vítězka 23 dostihů ve třech různých zemích, která naváží 49 kilogramů, chystá na návrat domů. Poslední červnový víkend je k dispozici pro mítinky ve Slušovicích a Velké Chuchli a v dohledné době se chce do Česka přesunout natrvalo.

"Soukromé záležitosti mě teď tak trochu směřují domů, a tak bych se chtěla zkusit prosadit v českých dostizích. Podle toho, co vnímám z doslechu, je teď docela nouze o lehčí jezdce a já mám stále ještě váhovou úlevu. Nebránila bych se ani případným příležitostem v překážkových dostizích, které mě baví a kdysi jsem začínala na proutěných překážkách. Už jsem s některými lidmi mluvila o případné spolupráci, všechno záleží na podmínkách a jak se mi to podaří skloubit s péčí o dceru," potvrzuje Miloslava Sedláková, která ve španělských dostizích jezdí pod jménem Hrubošová.

 

Čtěte také: Běželi jsme proti Phar Lapovi, Ascot nás okouzlil, říká Nieslaniková

 

S plnokrevníky přišla poprvé do styku už jako dítě. "Pocházím ze stejného regionu jako Denisa Sikorová nebo Adam Čmiel, takže nejblíž jsem to měla do stájí ve Slušovicích a Velkých Karlovicích. Vždy jsem putovala tam, kde byl náš rodinný kamarád Karel Stryja. Zpočátku jsem jezdila pro pana doktora Jana Liska, občas jsem si zajezdila u Radka Vraje a byli tam i Pavel Kašný s Lisharpem a další. To mi bylo čtrnáct, patnáct let. A pak jsem se přesunula k Františkovi Holčákovi, u něhož jsem příležitostně jezdila v práci a pak mi nabídl, že si můžu sednout na koně i v dostihu," vzpomíná na své začátky.

První jezdecké krůčky dělala na vlastních klisnách. Od rodičů dostala hnědku Zigi, s níž jako mladičká amatérka debutovala v dostihu přes proutěné překážky ve Slušovicích. V patnáctičlenném poli proti jezdcům jako Marek Stromský, Radek Havelka, František Jasinský, Pavel Tůma, Bohuslav Mátl, Pavel Poles nebo Václav Luka mladší tehdy dojela na sedmém místě se ztrátou 22 1/2 délky na vítězného Balamuta.

O dva roky později již slavila první vítězství, opět ve Slušovicích na bělouši Semanticovi ve sprintu na 1130 metrů. "Další vítězství mám z dostihu amatérů v Bratislavě, ale to bylo takové vítězství-nevítězství. Měla jsem být druhá, jenže amatérovi na koni přede mnou sjelo sedlo a spadl, takže jsem vyhrála," upřesňuje Sedláková po letech.

Těsně za elitní desítkou španělského šampionátu

Když po střední policejní škole nastoupila k policii a začala studovat v Praze, koně se v jejím životě na nějaký čas dostali na vedlejší kolej.

"Bylo těžké skloubit to dohromady s prací. Pak mě oslovil jeden pán, abych pro něj jezdila vytrvalostní koně, tak jsem se nějaký čas věnovala vytrvalostnímu ježdění a občas jsem jela i nějaké parkury. Ale to všechno jen bokem ve volném čase. U policie jsem pracovala jako hlídková služba a zároveň jsem dělala spisy v kanceláři. Byla jsem poručík, řešila jsem i různé trestné činy a tu úředničinu okolo," popisuje.

Už jako maminka desetiměsíční dcery se rozhodla obnovit kontakt s dostihovým prostředím. "Chtěla jsem to zkusit venku a z několika možností jsem si vybrala Španělsko. Vůbec jsem neuměla jazyk, takže jsem se nejdřív potřebovala naučit španělsky. Po roce a čtvrt jsem složila zkoušky, udělala jsem si profesionální jezdeckou licenci a řekla jsem si, že uvidím, jak mi to půjde," vypráví Sedláková.

První dvě sezony dostávala šance v dostizích jen příležitostně. Průlom přišel v roce 2020, kdy vyhrála deset dostihů ze 79 startů a obsadila jedenácté místo ve španělském šampionátu.

"Trenér mě posadil v lepším dostihu, přípravě na velké ceny. S koněm, od něhož se to nečekalo, se nám podařilo vyhrát start - cíl. Hned týden nato přišlo další vítězství s klisnou z naší stáje a od té doby jsem dostávala víc příležitostí. Tu sezonu mi unikla první desítka v šampionátu poslední den roku o jedno druhé místo," podotýká.

"Všechno je otevřené"

V minulém roce Miloslava Sedláková svůj vzestup potvrdila devíti vítězstvími a patnáctou příčkou v šampionátu. "Letos se to zase trochu zkomplikovalo, protože si tady udělaly licenci další holky a mají úlevu 4,5 nebo 5,5 kg, zatímco já teď mám jen 2,5 kg. Je logické, že dostávají více šancí ony. Já jsem v tomto roce zatím vyhrála dva dostihy," popisuje.

Teď Sedláková vyhlíží další kapitolu svého dostihového života a počítá s tím, že se bude muset opět rozkoukat v novém prostředí. V dosavadní kariéře už několikrát ukázala, že se nebojí ani velkých změn. Sama říká, že si nechává veškeré možnosti otevřené - včetně případného návratu do policejní uniformy.

"Beru věci, jak přicházejí. Ve Španělsku jsem na začátku neuměla ani jazyk a říkala jsem si, že by bylo skvělé, kdybych někdy vyhrála aspoň jeden dostih. Teď to chci zkusit v Česku. V minulých letech jsem nasbírala spoustu nových kontaktů v zahraničí, ale s dcerou je samozřejmě veškeré cestování složitější. Uvidíme, jak se všechno vyvine," usmívá se Miloslava Sedláková.

 

Krátce z turfu

 

Dvě vítězství českých koní byla k vidění na čtvrtečních dostizích ve Wroclawi. Desetiletý Reki, kterého pro stáj Wrbna Racing trénuje Hana Kabelková, vyhrál pod Marcelem Novákem steeplechase na 3400 metrů. Pod druhým českým úspěchem byla podepsaná trenérka Eva Záhorová, jež v proutěných překážkách na 4000 metrů nasedlala šestiletého Nela ze stáje RD Project žokeji Jaroslavu Myškovi.

Foto: poskytla Miloslava Sedláková