V Kapském Městě se předávaly ceny za rok 2022. FEI Awards ovládly ženy

ikonka

Slavnostním galavečerem s vyhlášením výročních cen FEI Awards vyvrcholil mítink Generálního zasedání FEI v Kapském Městě. V neděli 13. listopadu oznámila Mezinárodní jezdecká federace, že všechny kategorie ovládly ženy.
14.11.2022 15:02  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 

Ryze ženská sestava se sešla 13. listopadu na pódiu během galavečera, kterým se v Kapském Městě uzavřelo jednání Generálního zasedání FEI. Předávala se tam ocenění za sezonu 2022. Mezinárodní jezdecká federace FEI vyhlašovala tradičních pět kategorií. Kdo dostal letošní trofeje?
 
 
Sportovec roku 2022
 
Cenu jako nejlepší sportovec roku 2022 napříč disciplínami obdržela Britka Charlotte Fry. Uzavřela tak úžasnou sezonu, v níž dosáhla mimo jiné na zlato na mistrovství světa v drezuře. Britská olympionička při přebírání ceny řekla: "Je to tak trochu šílené být sportovcem roku. Nevím, co říct, je to neuvěřitelné. Musím ze všech nejvíc poděkovat Anně a Gertjanovi van Olst za to, že mi dali tu možnost jezdit takové koně jako Glamourdale.“ Fry dále poděkovala celému týmu, který ji provází a podporuje, sponzorům, rodině, fanouškům a firmě Peden Bloodstock, jež je patronem této kategorie.
 
 
Vycházející hvězda 2022
 
Velká Británie je rodištěm i další oceněné jezdkyně. V kategorii, jež oceňuje největší naděje jezdeckého sportu, zvítězila Alice Casburn. Ta se věnuje všestrannosti. Dvacetiletá reprezentantka má za sebou starty na pětihvězdových CCI v Badmintonu a Burghley. Na letošním mistrovství Evropy mladých jezdců vybojovala individuální bronz a týmové zlato. „Musím poděkovat mámě za veškerý čas a podporu. Není jen trenérkou, je řidičem, ošetřovatelem a mentální vzpruhou. Neumím si to bez ní představit. Cena pro vycházející hvězdu je něco, co jsem vždy sledovala, hlasovala jsem, a vůbec mě nenapadlo, že budu někdy v nominaci,“ řekla šťastná Britka.
 
 
Ošetřovatel roku 2022
 
Novozélanďanka Kerryn Edmans si z Jihoafrické republiky odvezla cenu pro nejlepšího ošetřovatele. Pracuje posledních šest let pro novozélandské reprezentanty ve všestrannosti Jonelle a Tima Price. „Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že jsem nominovaná na tuto cenu. Je to skvělé, nečekala jsem to. Miluji svou práci a získat za ni toto uznání je úžasné. Musím ale říct, že už pouhá nominace byl nejlepší pocit, být mezi ošetřovateli takové úrovně ze všech disciplín… Každý dobrý ošetřovatel si zaslouží uznání,“ uvedla.
 
 
FEI Solidarity 2022
 
Ocenění FEI Solidarity zůstalo „doma“. Cenu, která se dává jednotlivcům nebo organizacím, jež se významně podílejí na rozvoji jezdectví, dostal jihoafrický projekt Dressage SA Solidarity Stars Project. Organizace podporuje znevýhodněné jezdce a snaží se jim poskytnout možnost trénovat s renomovanými trenéry. Jménem projektu promluvila jeho ředitelka Dianne Smith: „Musím poděkovat FEI za realizaci našeho projektu a vynikající projektové manažerce Monice Wilson. Trenéři pracují skvěle a majitelé koní jsou tak velkorysí, když půjčují své koně.“
 
 
Navzdory očekáváním 
 
Cenu FEI Against All Odds, neboli „proti všem očekáváním“, převzala pro rok 2022 africká parkurová jezdkyně Muthoni Kimani. Keňanka se snaží trénovat ve velmi složitých podmínkách, navíc má za sebou téměř fatální autonehodu, když ji s jejím koněm před lety srazilo auto. Díky své píli se dostala jako první africká jezdkyně do Cavalliera Toscana Academy. Letos v říjnu absolvovala své první mezinárodní závody CSI2* v životě. „Vždy jsem snila o tom, že budu závodit na olympiádě a pětihvězdových mítincích. Teď na té cestě jsem, a věřím, že se to může splnit,“ řekla Kimani.
 
Zdroj: FEI
 
Foto: Liz Gregg / FEI