V Kaposvaru medaile necinkla. Tereza Czyžová těsně pod stupni vítězů

ikonka

Jen málo chybělo k medaili na juniorském ME 2022 ve voltiži. Tereza Czyžová dojela po skvělém výkonu čtvrtá. Od bronzu ji dělilo pár setin bodu. Výborně si v Kaposvaru vedla dvojice Reslerová – Kotolová. Šampionát ovládly tradiční voltižní velmoci.
01.08.2022 09:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 

V neděli 31. července vyvrcholilo v Kaposvaru voltižní mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců. Česká republika měla největší želízko v ohni v soutěži juniorek, kde se do finále probojovala Tereza Czyžová. Členka frenštátského klubu TJ Slovan je dlouhodobě nejúspěšnější reprezentantkou, loni na mistrovství světa v Le Mans jen těsně nedosáhla na medaili. A historie se nakonec opakovala i letos.
 
Jezdkyně podala ve finálové sestavě výkon oceněný známkou 8,609! Cvičila na koni Bastion, jehož vedl polský lonžér Tomasz Ogonowski. Od bronzu je v celkovém součtu dělilo jen třináct setin bodu.
 
Skvěle si vedly také Elisabeth Reslerová a Adéla Kotolová z TVT Mnichovice, které startovaly s koněm White Magic v soutěži dvojic. Obsadily pátou příčku, na které se podílel jako lonžér Bohdan Resler. Ve finále se představila i dvojice Barbora Obluková s Barborou Kyselou na koni Aladin vedeným lonžérem Ondřejem Svobodou z TJ Slovan Frenštát. Ta skončila v celkovém pořadí osmá.
 
V soutěži mladých jezdců si nejvíce z českých zástupkyň dařilo Kateřině Reslerové. Také ona cvičila na koni White Magic a dojela si pro celkové třinácté místo. 
 
O medaile se v Kaposvaru dělily tradiční voltižní velmoci. V kategorii mladých jezdkyň má zlato Němka Alice Layher, její krajanka Oceane Schattleitner získala bronz. Mezi ně se dostala Rakušanka Hannah Miriam Haigermoser.
 
Mezi mladými jezdci – muži nenašel přemožitele Ruben Delaunay z Francie, za něhož se zařadili dva rakouští reprezentanti Philip Clement a Fabian Lipp. Juniorskou mužskou soutěž ovládl Němec Bela Lehnen před stříbrným Paulem Ruttkovskym z Rakouska a Němcem Arne Heersem.
 
Zlatou juniorkou je Rakušanka Anna Weidenauer, stříbro brala německá jezdkyně Lily Warren a bronz putuje rovněž do Německa zásluhou Pauly Waskowiak. Soutěž Pas-de-Deux se stala rakouskou záležitostí, když titul mistrů Evropy vybojovali Anna Weidenauer a Paul Ruttkovsky. Vítězná skupina je ze Švýcarska.
 
Foto: Leona Polsterová, oficiální fotogalerie FEI