V Hradištku vybráno šest hřebců. Untouchable zaujal mechanikou pohybu

ikonka

Vítězem výběru hřebců do plemenné knihy slovenského teplokrevníka v ČR se stal Untouchable LA chovatele a majitele Ladislava Arienta. Do plemenitby bylo 15. dubna v Hradištku vybráno šest z celkových sedmnácti předvedených letos již tříletých hřebců.
16.04.2021 06:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Odložený körung Svazu chovatelů slovenského teplokrevníka v České republice proběhl ve čtvrtek 15. dubna 2021 v Hradištku u Sadské. Konal se tzv. za zavřenými dveřmi, veřejnost však měla možnost sledovat přímý přenos internetové televize EquiTV, který zaznamenal za 6,5 hodiny velmi solidních 7.245 přístupů.
 
Předvedeno bylo nakonec sedmnáct letos již tříletých hřebců, byť se oficiálně jednalo o přehlídku a výběr dvouletých jedinců. Vítězem se stal slovenský teplokrevník Untouchable LA po Untouchable z matky Endless Eye L.A.T. po Unaniem, jehož chovatelem a majitelem je Ladislav Arient. Tento hřebec má korektní exteriér, velmi dobrou mechaniku pohybu a silný hřebčí výraz. Komisi zaujal i kvalitou skoku.
 
Druhým umístěným je westfálský hřebec Cante Royal po Cantos z matky Cara Mia po Calmando z chovu Jiřího Hochmana a v majetku Vladimíra Maláka. Prezentoval se již velmi dobře v Písku při předvýběru Svazu chovatelů českého teplokrevníka. I v Hradišku předvedl své kvality, mezi něž se řadí silný hřebčí výraz, korektní exteriér, silný odraz a celková vyrovnanost – a to jak ve výkonu, tak v povaze.
 
Třetí příčka patřila dalšímu westfálskému hřebci Origi de Mont po Origi d´O z matky 26 / 62 Motiva II po 817 Atlas. Vyniká mohutností, má korektní exteriér a velmi dobře se prezentoval ve skoku. Celkově působil souladným dojmem. Chovatelem i majitelem hřebce je Jan Tříska. 
 
Čtvrtý byl zástupce Zangersheide jménem Toohey van de Reesterhof po otci Tangelo van de Zuuthoeve z matky Choice Z po Chellano Z. Kůň v majetku Ondřeje Nágra od chovatele Marjana Kosse má vynikající původ, který je v České republice ojedinělý. Prezentoval se jako velmi korektní kůň s dobrou mechanikou pohybu, v neposlední řadě pak pružným a energickým odrazem.
 
Pátý v pořadí se umístil Pikeur du Rouet po 5245 Pezetas du Rouet z matky 23 / 445 Picadela po 855 Palisco. Jde o hřebce z domácí produkce – tj. plemene slovenský teplokrevník, jehož chovatelkou a majitelkou je Kateřina Vraná. Je to velmi souladný hřebec s velmi promyšleným rodokmenem, v Hradištku se jevil korektně a souladně, dobře skákal.
 
Posledním vybraným hřebcem byl Mugáno Novojický HF, což je belgický sportovní kůň, jehož chovatelkou a majitelkou je Jana Lošáková. Otcem je 5296 Lector van den Bisschop, matka 67 / 737 Dagmarka po 2906 Federweisser. Kromě zajímavého původu zaujal komisi velmi korektním exteriérem, dobře se projevil při skákání a předvedl velmi pěknou mechaniku pohybu. 
 
Všichni zmínění hřebci mohou od letošní sezony působit v rámci plemenné knihy slovenského teplokrevníka (PK CS). Všechny předvedené hřebce si můžete prohlédnout nejen v připravené fotogalerii Šárky Votavové, ale také v tzv. „re-streamu“ EquiTV.cz.
 
Foto Šárka Votavová