V drezuře nejsem začátečník, ani specialista, přiznává Hana Civišová

ikonka

Již dva týdny je Hana Civišová předsedkyní drezurní komise ČJF. Do tohoto poradního orgánu se vrátila po šesti letech. Drezura přitom není její primární zaměření a začala se jí věnovat díky její sestře. Aktivně se věnuje i parkuru a chovatelství.
28.04.2022 09:15  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 
V poslední době působila Hana Civišová především ve spolku Český teplokrevník, kde vykonává funkci předsedkyně rady plemenné knihy ČT a byla také zvolena na nedávné konferenci místopředsedkyní spolku. Před dvěma týdny jí pak přibyla další předsednická role, a to v drezurní komisi České jezdecké federace.
 
„Byla jsem oslovena prezidentem ČJF, zda bych se to funkce neujala po odstoupení předchozí drezurní komise. Po delším zvažování a delších dohadech a rozmyslech ohledně týmu jsem na tuto nabídku kývla,“ uvedla Hana Civištová v úvodu rozhovoru, který před týdnem poskytla pro EquiRadio.
 

Psali jsme: Habásková: Za kolegy z drezurní komise stojím. Byl to běh proti větru

 
Drezura přitom není disciplína, které se věnuje primárně. „Začínala jsem jako parkurový jezdec, ale vzhledem k tomu, že se drezuře věnuje už dlouhá léta moje sestra, tak jsem se k ní také dostala. Po několika startech na mistrovství České republiky, kdy cílem mého snažení byla vždycky soutěž družstev, protože jsme byli takoví jihočeští družstevníci. Sestra mi vždy půjčila nějakého svého koně, se kterým jsem si splnila kvalifikaci. Poté se z toho vyvinulo řádově pět mistrovských startů a pokaždé z toho byla medaile a z toho dvakrát zlatá. Takže si myslím, že drezurní začátečník už nejsem, ale nejsem ani specialista. Myslím si, že ta provázanost disciplín je v mém případě také relativně pozitivní,“ konstatovala. 
 
V drezurní komisi Hana Civišová působila již v minulosti, ale odešla z ní kvůli mateřským povinnostem. „Co se týká drezurní komise, tak v té jsem působila po převzetí od Renaty Habásková po paní doktorce Heleně Žižkové, takže asi od roku 2012 do roku 2016. Poté jsem se začala už věnovat svým mateřským povinnostem,“ upřesnila. 
 
Zda se do tohoto poradního orgánu České jezdecké federace vrátit, nebylo pro ni snadné rozhodnutí. „Váhala jsem dlouho, to přiznávám. Hlavně z důvodu toho, že k tomu mám ještě další své aktivity na poli chovatelském. Byť jsem ještě na mateřské dovolené, tak k tomu mám i své zaměstnání, takže toho času není tolik, ale na druhou stranu musím říct, že drezurních závodů a drezurního dědí se pravidelně díky své sestře účastním a drezurními jezdci jsem v kontaktu. S většinou se znám i osobně, takže si myslím, že bude možné tu spolupráci nastavit tak, aby byla prospěšná pro všechny strany,“ doufá Civišová.
 

Čtěte také: Hana Civišová se stala novou předsedkyní drezurní komise ČJF

 
Role předsedkyně drezurní komise se ujala se vší pokorou a váží si práce své předchůdkyně a jejího týmu. „V první řadě bych chtěla poděkovat původní drezurní komisi. Vím, že se udělalo opravdu hodně práce. Vůbec si nemyslím, že by ta změna byla na základě nějaké velké nespokojenosti, i takto to zmiňoval prezident ČJF, že v rámci té funkce nelze setrvávat dvacetiletí, protože potom už ty nápady tolik nepřicházejí. V tuto chvíli budeme mít nějaké nové nápady pro zlepšení, ale určitě ta práce, která byla odvedena je kvalitní a pro českou drezuru se za to poslední desetiletí udělalo hodně,“ dodala ve vysílání EquiRadia Hana Civišová.
 
Foto: Martina Kůstková