reklama 11D

V Budapešti se psaly jezdecké dějiny. Areál teď zažije boj o olympiádu

ikonka

Dva dny nás dělí od jedné z nejdůležitějších parkurových soutěží sezony 2019. Český tým pojede v pátek 28. června o přímý postup na olympijské hry v Tokiu. Podívejme se do areálu v Budapešti, který rozhodně patří k těm nejzajímavějším v Evropě.
26.06.2019 15:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jezdecký areál Nemzeti Lovarda, kde se v poslední červnový pátek budou jezdci jednoho národního družstva radovat z postupu na olympiádu 2020, je výjimečný. Svou historií i svou polohou. Leží v ulici Kerepesi v samém centru Budapešti, jen pár set metrů od nádraží Keleti nebo chcete-li východního nádraží, které je největší ve městě. A spolu s Nuygati je také nejdůležitějším bodem pro železnici v hlavní městě Maďarska. Je to podobné, jako kdybyste si představili jezdecký areál v parku u Hlavního nádraží v Praze nebo třeba na místě Grand Hotelu v centru Brna. 
 
Poloha vypovídá hodně o historii. Založení Nemzeti Lovarda, zvané také Tattersall podle anglického chovatele a obchodníka s koňmi Richarda Tattersalla, je datováno už do sedmdesátých let 19. století. To se sjednotilo hlavní město Maďarska a mimo jiné byla založena „korporace na podporu chovu koní“ a vyrostla jezdecká škola Nemzeti Lovarda. V roce 1878 tam byla uspořádána první výstava a aukce koní a o pár let později se už závodilo v drezuře, parkuru a všestrannosti. 
 
V roce 1914 byla založená Maďarská jezdecká federace, která na adrese Kerepesi 7 sídlí dodnes. Hala a celý areál značně utrpěl po skončení 2. světové války. Kromě hlavní budovy zvané Kóbli, byly v padesátých letech všechny zničeny, včetně stájí, drah i kolbišť. Odklon od „sportu aristokratů“ nepřežilo také mnoho koní. Areál spravovaly různé státní instituce. Chov a výcvik koní se tam ale nakonec udržel a v osmdesátých letech a zejména po revoluci v roce 1989 se začalo blýskat na lepší časy. Došlo k velké rekonstrukci a plánuje se další. Místo svému účelu slouží dál.
 

Poslechněte si také rozhovor s Alešem Opatrným o olympijské kvalifikaci

 
Právě na kolbišti Nemzeti Lovarda se rozhodne, která země ze skupiny C, jež si pro olympijskou kvalifikaci vybrala právě Budapešť, si zajistí přímý postup. Mezinárodní jezdecká federace soutěž přidělila tam, kde se psaly „koňské“ dějiny. A psát se tam budou i v pátek 28. června. 
 
Foto: FB Nemzeti Lovarda - Tattersall / Krizstina Hajdu




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE