V Británii je příliš mnoho dostihů, chybí nám koně, říká žokej Egan

ikonka

Vítěz Českého derby z roku 2001 John Egan i ve svých 54 letech stále jezdí dostihy a podporuje kariéru syna Davida. Ze současného vývoje britských dostihů je rozpačitý, autorita a pořadatelé podle něj dostatečně nereagují na aktuální trendy.
03.06.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Na přelomu tisíciletí patřil irský žokej John Francis Egan k nejobsazovanějším cizincům v tuzemských dostizích. Na koních trenéra Františka Holčáka slavil sérii jedničkových úspěchů včetně triumfu v Českém derby 2001 s Tribal Instinctem, jeho posledním vítězem na českém území byla v roce 2003 matka třídové Welluncy Well Knit.

V sobotu pojede 54letý Egan v Cazoo Derby dodatečně přihlášeného outsidera 150:1 El Habeeba z tréninku Stana Moorea a nakonec se mu nesplní sen o historickém zápisu v podobě společné účasti v derby se synem Davidem, který nakonec v modré stuze nemá angažmá.

Přesto se veterán v sedle postaral v posledních dnech před startem o rozruch, když se v rozhovoru pro list Racing Post kriticky vyjádřil o současných problémech britských dostihů.

 

Čtěte také: Architekti nevědí, co je kůň, zlobí se Váňa. Pardubice dál řeší halu

 

"Jsem zdrcený z toho, co se právě teď děje našemu sportu, absolutně zdrcený. Myslím, že momentálně hodně lidí strká hlavy do písku a z toho, co vidím, se mi zdá, že to nabírá podobný vývoj, jako kdysi u chrtích dostihů. Podívejte se, jak byly v osmdesátých letech velké a pomalu, ale jistě se stávají minulosti. Jestli nezačneme situaci tvrdě řešit, také časem nemusíme existovat," řekl Egan v Racing Postu.

Podle zkušeného žokeje zhoršuje situaci dostihů na britských ostrovech kombinace malých startovních polí, nedostatečných dotací a stále větší životní náklady. Egan v této souvislosti přemýšlí, jakou perspektivu bude mít nastupující generace žokejů, k níž patří i jeho syn David.

"Pokud tyto trendy budou pokračovat, určitě to jeho kariéru ovlivní. Mladí lidé nevědí, jak naše dostihy vypadaly dříve a jsou smíření s tím, jak vypadají dnes. Ale já jsem na scéně už dlouho a pamatuji si ještě ty opravdu dobré časy," podotkl Egan.

Britská závodiště se podle něj nedokáží přizpůsobit vývoji situace a navzdory klesajícímu počtu plnokrevníků nadále vypisují příliš velký počet dostihů. Výsledkem jsou malá startovní pole, která nejsou atraktivní pro sázkaře. Některé dostihy včetně dříve početně obeslaných handicapů se z Eganova pohledu postupně mění v tréninkové práce na trávě.

"A kde jsou ti chybějící koně? Pryč, prodáni, exportováni anebo stojí ve stejné stáji, která je nechce posílat proti sobě. Máme příliš mnoho dostihů. Myslím si, že méně je někdy více a musíme této situaci přizpůsobit počet dostihů," navrhuje.

Čeští a slovenští turfmani si Egana pamatují především z úspěšných hostováních v barvách Rajmunda Pavly. Sharp Focuse dovedl k vítězstvím ve Velké jarní ceně, rakouském Trial Stakes a Starohájském kritériu, s Ray Of Lightem ovládl Zlatý pohár, Cenu Scottish Rifla a dvakrát slovenský Zlatý pohár a na Tribal Instinctovi si kromě derby připsal ještě Zlatý pohár a Bratislavskou Míli.

Foto: Martin Cáp