Úspěšný den českých stájí: Dvě vítězství v Miláně, dařilo se i v Lyonu

ikonka

Na pozitivní vlně se nesly středeční starty českých koní v zahraničí. Pod dvojicí překážkových triumfů v Miláně jsou podepsáni trenéři Josef Vána a Ludvík Haris, dvakrát zvítězil žokej Jan Kratochvíl. Dobře si počínali i rovinoví koně v Lyonu.
07.04.2021 17:38  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Dvě vítězství zaznamenaly tuzemské překážkové stáje ve středu na milánském San Siru. Při svých letošních debutech triumfovali Fly Filo Fly a Linovsky, na proutěných překážkách se zrodil dokonce český doběh raz-tři. Úspěšný den prožila i trenérka Ingrid Janáčková Koplíková, jejíž svěřenci získali dotovaná umístění v Lyonu la Soie.

Úspěšnou bilanci v Miláně otevřel hned v úvodní steeplechase Premio Ortisei na 3600 metrů Fly Filo Fly z tréninku Josefa Váni staršího. Sedmiletý valach si pod Ondřejem Velkem počínal aktivně a už od pomalých úvodních metrů se usadil na špici. Na začátku cílové roviny se dostal opakovaně do kontaktu s domácím Dorianem Tangem a poslední překážku neskočil ideálně, ale ve finiši uhájil těsné vítězství o půl délky.

Proutěné překážky Premio Celeste Citterio na stejné distanci se změnilo ve velký duel šestiletého Linovskyho v barvách Kamila Vocetky se silnou dvojicí Scuderie Aichner SRL. Svěřenec Ludvíka Harise začínal ve druhém sledu, ale ve druhé polovině dostihu přešel do vedení. V sedle s Janem Kratochvílem zavedl pole do cílové roviny, kde se na něj snažili dotáhnout Laldann a Gap Pierji, ale polský odchovanec jejich nápor odrazil a pohlídal si jistý úspěch o více než tři délky.

 

Čtěte také: Třináct mítinků, sedm závodišť. JC ČR zveřejnil jízdní řád sezony

 

Kratochvílovi se ve středu dařilo, druhé milánské vítězství přidal na polském Ever Soleadovi. Po dalším úspěchu sahali i trenér Ludvík Haris a rodina Vocetkových, jejichž tmavý hnědák Hádes finišoval po tuhém boji druhý v proutěných překážkách na 3200 metrů.

Dva české starty se ve středu odehrály i ve Francii. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková poslala do Lyonu la Soie dvojici čtyřletých reprezentantů stáje Liliana Carvalho a v obou případech dosáhla na dotovaná umístění.

Loňský trojnásobný vítěz z českých drah Spencer se při svém třetím letošním startu v prodejní Prix de la Feyssine (1800 m, 13 000 eur) prezentoval bojovným výkonem. Na distanci se chvíli zdálo, že končí se silami, ale pod Enzem Crubletem se nevzdal a posunul se na třetí místo, 2 1/4 délky za vítězem.

Na silnější konkurenci narazil Triplex v classe 3 Prix du Grand Large (2400 m, 16 000 eur). V pomalém úvodu puloval v zadní části pole, Crubletovi se ho však podařilo usadit u vnitřní bariéry zhruba uprostřed balíku koní. Ve finiši se udržel mezi nejlepšími a vybojoval pátou příčku.

Foto: Ippica