Úspěch českého chovu: Orleano lehkým vítězem Ceny města Karlovy Vary

ikonka

Šest ze sedmi nedělních dostihů v Karlových Varech se stalo kořistí jezdkyň. Jedinou výjimkou byl vrchol odpoledne Cena města Karlovy Vary, v níž hravě zdolal kvalitní pole domácí odchovanec Orleano v sedle s Jiřím Chaloupkou.
25.07.2021 21:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Napajedelský odchovanec Orleano s Jiřím Chaloupkou lehce ovládl nedělní Cenu města Karlovy Vary - Memoriál Josefa Dolejšího. Pětiletý hnědák stáje Hippolit Star Pejšková potvrdil na měkké dráze dobrou letošní formu a triumfoval o 3 1/4 délky před Australienem a Achird. Favorit Rate skončil čtvrtý se ztrátou 6 1/2 délky na vítěze.

Orleano cválal v pomalém dostihu dlouho na čtvrtém místě u bariéry. Při točení do cílové roviny podjel Chaloupka soupeře ve vnitřní stopě, získal několik délek a první pozici už nepustil.

Svěřenec chuchelské trenérky Ivany Pejškové vyhrál popáté v kariéře, jeho dosavadním největším úspěchem bylo letošní vítězství ve dvojkové Ceně Jockey Clubu ČR. Na jedničkové úrovni se uvedl loňským pátým místem ve Velké ceně českého turfu.

 

Čtěte také: Bartoš má double, ale "jezerní bitvu" vyhrál Faltejsek

 

Pravý bratr někdejšího účastníka St. Legeru Orsona je vnukem vítězky slovenského Zlatého poháru Oxalany, která se sice narodila v německém hřebčíně Rietberg, ale byla členkou staré napajedelské rodiny Rose Bernd. Do nejstaršího českého chovu se její krev vrátila prostřednictvím Orleanovy matky Olmaii.

S výjimkou Jiřího Chaloupky v neděli vyhrávaly v Karlových Varech výhradně jezdkyně, které se radovaly v šesti dostizích.

Ve dvojkové Ceně primátorky města Karlovy Vary na 2400 metrů navázal na svůj dva týdny starý úspěch z Drážďan čtyřletý Triplex. Hřebec stáje Liliana Carvalho porazil pod svou trenérkou Ingrid Janáčkovou Koplíkovou lehce o 4 délky veterána Hasana, třetí doběhla Reine D’Argent.

Měsíc po vítězném debutu ve Velké Chuchli potvrdila svůj potenciál tříletá ryzka Classa. Klisna majitele Martina Bláhy si udržela čistý štít a proti starším soupeřům v trojkové míli Ceně Nadace města Karlovy Vary excelovala s podporou Lucie Fialové o téměř čtyři délky.

Memoriál Ing. Jiřího Chaloupky pro amatérské jezdkyně získala Sabina Mokrošová na tříleté Trezy Lady, která si o hodinu dříve připsala i trojkovou Cenu Holoubek Koncern s běloušem Joganvillem.

 

Krátce z turfu

 

Úspěšnou neděli zažil v Mnichově trenér Jiří Brož, jehož desetiletý veterán Wicker Stone ze stáje Zámek Domoradice vyhrál lehce o 6 délek čtyřkový handicap na 1600 metrů. V jeho sedle byl žokej Jiří Palík. Dotované páté místo získal o kategorii výše Mormill s Adamem Florianem.

Jediný českým vítězem v Meranu byl tento víkend jedenáctiletý Big Mago. Valach stáje Vocetka triumfoval pod Františkem Plškem mladším v sobotním krosu Premio Fatal Mac na 3500 metrů.

V německém Bad Harzburgu skončil v sobotu tradiční mítink, čítající letos tři dostihové dny. Rozhodl nejen o titulech překážkových šampionů pro žokeje Josefa Bartoše a trenéra Josefa Váňu staršího, ale také o dlouhé pauze pro dva členy české špičky. Jan Faltejsek inkasoval za nadměrné použití bičíku při vítězství s Piraniyou v Seejagdrennen 20denní trest a bude do 24. srpna mimo hru. Pavel Složil přišel o licenci až do 1. září kvůli chybě při nájezdu do jezírka a jeho trest byl postoupen pořádkové komisi Deutscher Galopp.

Foto: Marcela Kozová