Učila se mluvit i jíst. Případ Courtney spustil kampaň Riders4Helmets

ikonka

„Očekávej nečekané,“ je heslem bývalé americké drezurní jezdkyně Courtney King-Dye. Ta je tváří a ambasadorkou iniciativy Riders4Helmets, tedy česky Jezdci pro helmy, podporující bezvýhradné nošení helem. Ona sama kdysi nečekané neočekávala…
05.04.2021 16:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

V listopadu roku 2012 udělila Mezinárodní jezdecká federace FEI cenu Against All Odds, což by se dalo pojmenovat „navzdory všemu", americké drezurní jezdkyni Courtney King-Dye. Když tehdy během galavečera v tureckém Istanbulu vystupovala na pódium, aby si ocenění převzala, šlo jí to o holi jen velmi pomalu. Podobně ztěžka i odříkávala svoji děkovnou řeč. To, že si dokázala pro cenu osobně dojít, bylo přitom dílem více než rok a půl dlouhé rekonvalescence po pádu v tréninku.
 
Courtney, která se narodila v roce 1977, před nehodou patřila k největším nadějím americké drezury. V roce 2007 dojela šestá ve finále Světového poháru, v němž sedlala holandského plemeníka jménem Idocus. Jako tehdy nejmladší členka týmu USA se zúčastnila olympijských her 2008 v Číně, a byla jí předpovídána zářná budoucnost. 
 
Jenže na jaře 2010 přišel zdánlivě „nevinný“ pád doma v tréninku a všechno bylo rázem jinak. Courtney na tento životní okamžik později vzpomínala takto: „Nespadla jsem, ani můj kůň neudělal nic divokého. Prostě jen v klusu zakopl o svojí vlastní nohu a skácel se i se mnou. Neměla jsem helmu a narazila jsem tvrdě hlavou na zem.“
 
Bohužel výsledkem bylo těžké poranění mozku. Courtney zůstala na dlouhé čtyři týdny v kómatu, a lékaři i její nejbližší se obávali, že se z něj nikdy neprobere. Probrala se. A musela se začít učit běžné dovednosti, chodit, mluvit, jíst. Při rehabilitaci jí pomáhaly i povzbuzující dopisy a maily od fanoušků. „Tolik lidí, které jsem nikdy nepotkala, mi psalo podporující vzkazy a dokonce posílalo finanční příspěvky. Bez nich by moje rekonvalescence nebyla taková, patří jim velký dík,“ uvedla Courtney. 
 
Součástí rehabilitace byla i hipoterapie. Rodiče jezdkyně sice nebyli nadšení, že dceru vidí opět u koní. Ona ale věděla, že pokud by se ke koním nevrátila, zůstala by už celý život zavřená doma. Jejím cílem bylo dostat se do americké paralympijské reprezentace, což se podařilo, ale paradrezuru nakonec na mezinárodní úrovni dál nejezdila. 
 
V čem spočívá její odkaz, je pohled na používání helem. Její případ byl spouštěčem iniciativy Riders4Helmets. Na základě jejího příběhu vznikla nezisková organizace s tímto názvem. S tou spojila síly i FEI, aby přesvědčila jezdce, že helma je jednou z nejdůležitějších součástí výstroje, že jezdec by měl mít helmu pokaždé, když je v sedle. Jednou z absolutních hvězd světové drezury, která podpořila tuto věc ve své disciplíně už v době vzniku uvedené neziskovky, a helmu na závodech používá už mnoho let, je olympijská vítězka Charlotte Dujardin.
 
Courtney, která je dnes maminkou dvou dětí, je ambasadorkou organizace a podílí se na jejích aktivitách. Jednou z nich je třeba každoroční kampaň Riders4Helmets International Helmet Awareness Day, kdy je určený víkend, během něhož probíhá osvěta mezi dětmi a začínajícími jezdci v průběhu závodů v USA. Mnohde se zapojují i výrobci bezpečnostních helem, kteří je v daných dnech prodávají s velkými slevami.
 
Foto: FEI
 
Zdroj: www.fei.org, www.horsemagazine.com