Týmové zlato pro Švédy. Dechberoucí rozeskakování a nervy jak špagáty

ikonka

Neuvěřitelný sport mohli sledovat fanoušci parkuru při finále týmů na olympijských hrách v Tokiu. V sobotu 7. srpna si tam po napínavém základním kole a dechberoucím rozeskakování dojeli pro zlato Švédi. Stříbro brali rovněž vynikající Američani.
07.08.2021 14:28  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 

V sobotu 7. srpna vyvrcholila napínavá olympijská soutěž týmů v parkurovém skákání. Do finále se v páteční kvalifikaci probojovalo deset družstev, přičemž jako nejsilnější se, stejně jako v individuální soutěži, prezentovala švédská trojice Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson a Peder Fredricson. Bezchybní Švédi šli do sobotního finále jako horcí favorité.
 
Trestné body se však z kvalifikace nepřenášely a rozhodovalo se na jednom jediném parkuru. 
 
Po prvních jízdách se Švédi dělili o průběžné vedení s USA. Za „tři korunky“ nechybovali Henrik von Eckermann a valach King Edward. Za Spojené státy americké začala čistě zkušená Laura Kraut na Baloutinue.
 
Jenže druhá švédská reprezentantka v pořadí Malin Baryard-Johnsson s klisnou Indianou poprvé v celém svém představení v Tokiu chybovala, a stejně tak Jessica Springsteen (USA) na Don Juan vd Donkhoeve dovezla čtyři trestné body. 
 
Rázem se po dvou třetinách soutěže dostala do vedení Francie, která měla v ten okamžik jen dva trestné body za překročení času, jež stejným dílem inkasovali zahajující Simon Delestre na belgickém valachovi Berlux Z a Mathieu Billot s běloušem Quel Filou.
 
Švédsku a USA patřila před třetími jízdami průběžná druhá příčka, a to spolu s Belgií, za níž zahájil Pieter Devos na Claire Z s chybou a Jerome Guery v sedle hřebce Quel Homme de Hus zajel bez zaváhání.
 
Tato situace zahýbala i startovním pořadím pro třetí jezdce, které se v Tokiu průběžně měnilo. Z francouzské reprezentantky Penelope Leprevost stala tímto momentem finišmanka nejen družstva, ale celé týmové soutěže. 
 
Třetí runda přinesla časté střídání zemí ve vedení. Američané se po projetí Mclaina Warda v sedle koně Contagious cílem zařadili na průběžnou vedoucí pozici s osmi trestnými body a čekali, jak si povedou zástupci Švédska a Francie. 
 
Peder Fredricson s valachem All In měl těžkou úlohu. Kdyby dojel s nulou, odsunul by Američany. Dovezl ovšem čtyři trestné body a zařadil Švédy na čelo tabulky právě po bok Američanů. Oba celky měly shodně osm trestných bodů.
 
Všechno měla v rukou Francouzka Penelope Leprevost. Pokud by chybovala maximálně jednou, byla by Francie první. Jenže přišlo hořké zklamání. Leprevost jízdu nedokončila a obhájci zlata z Ria klesli až na konečné osmé místo. 
 
O zlatu rozhodlo rozeskakování mezi Švédskem a USA. To bylo nesmírně napínavé. Postupně totiž šly čistě obě švédské dvojice i obě americké. Jako třetí za Spojené státy americké nastupoval Mclain Ward, a když i on dojel bez zaváhání, přenesl se enormní tlak na Pedera Fredricsona. USA měly na kontě nulu a součet časů 124,20. 
 
Ovšem Peder Fredricson to zvládl. Ve své jízdě neinkasoval ani jediný trestný bod a navíc jel rychle, což znamenalo v součtu 122,90 sekundy a zlato pro švédský tým. USA si tak po pěti letech odváží opět stříbro. 
 
Bronz putuje do Belgie. Za nimi následuje Nizozemí, Švýcarsko, Brazílie a Argentina. V poli poražených skončil vedle Francie překvapivě také bronzový tým z posledních her – Německo. To bralo deváté místo. Hodnocení byli pouze dva členové celku, třetí jezdec Daniel Deusser vzdal.
 
Britové, šampioni z olympiády 2012 v Londýně, dojeli desátí. Čerstvě zlatý medailista z tokijské soutěže jednotlivců Ben Maher s Explosionem už nijak zásadně nemohl promluvit do pořadí svého celku a do parkuru ani nenastoupil.
 
Foto: FEI / Christophe Taniére, Arnd Bronkhorst, Kai Försterling