reklama 11B

Trunda: Vyloučení ze čtyř hvězd v Montelibretti bylo hodně sporné

ikonka

Na konci října vyrazil český reprezentant ve všestrannosti Miroslav Trunda do italského Montelibretti s vidinou získání dalších olympijských kvalifikačních bodů. Shuterflyke celý kros dokončila, v cíli se však jezdec dozvěděl, že byl vyloučen.
28.10.2019 17:50  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12B

Z reprezentačního výjezdu do italského Montelibretti si Miroslav Trunda odváží smíšené pocity. Ve třech hvězdách se mu dařilo se sedmiletou Trnkou-Ruf, s níž dojel celkově osmý, a ve čtyřech hvězdách by s Shuterflyke jistě dosáhl na další kvalifikační body do olympijského žebříčku nebýt velmi sporné situace, k níž došlo v průběhu krosu.
 
"Celé se to stalo na obyčejné proutěnce. Před ohraničeným mostem stála devítka a za mostem na šestnáct metrů, tedy na tři cvalové skoky vlevo do pravého úhlu byla překážka s číslem deset. Shuterflyke jsem točil doleva a hodně mě poslechla, tedy jsme se dostali k levé straně překážky a ona odskočila přes bílý praporek, který shodila," popisuje rozhodující okamžik Miroslav Trunda. "Právě pro tyto případy je v pravidlech uvedená varianta o shození praporku za patnáct trestných bodů, aby se omezily sporné situace, jakou byla tato. Pokud bychom skutečně skočili mimo vymezení praporků, správně nás měli rozhodčí zastavit ihned na následné překážce, což se nestalo, a my dojeli celý kros až do konce bez dalších chyb."
 
Podle názoru Miroslava Trundy nebylo rozhodnutí sboru rozhodčích fér. "O vyloučení jsem se dozvěděl až po dokončení krosu. Šel jsem ihned za rozhodčí, aby mi to vysvětlila. Nicméně jsem neměl příliš času na dlouhé rozebírání, jelikož jsem za hodinu startoval s dalším koněm. Řekla mi, že vznese dotaz na prezidenta závodů a hlavního rozhodčího. Když jsem se pak po dojetí druhého krosu vrátil, už jsem se jen mohl smířit s tím, že rozhodli takto. Podání protestu by nemělo význam. Podle mého názoru to nebylo fér hlavně vůči koni. Pokud ta situace byla jednoznačně na vyloučení, rozhodně nás neměli nechat pokračovat přes dalších čtrnáct skoků, měli mě okamžitě zastavit. Pokud to jednoznačné nebylo, měli jsme obdržet zatížení patnácti trestných bodů a byla velká šance na umístění v první pětce, tedy i na zisk olympijských bodů."
 
Čtyři hvězdy v italském Montelibretti byly jednou z posledních šancí na získání bodů do olympijského žebříčku. "Mohl bych jet ještě znovu do Itálie, ale nechci to Shuterflyke udělat, protože má za sebou velmi náročnou sezonu," shrnuje své další plány Miroslav Trunda. "Aktuálně mám devadesát devět olympijských bodů a stále jsem ještě na čtvrtém postupovém místě, možná teď po Montelibretti se posunu na pátou příčku, i ta je ale postupová," dodává.
 
Foto archiv Miroslava Trundy
 
Pozn. redakce: V původním znění článku bylo mylně uvedeno, že Miroslav Trunda byl diskvalifikován. Za chybnou formulaci se omlouváme!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE