Trojkoruna byly velké emoce. Všichni jsme se semkli, říká Radek Holčák

ikonka

Rok 2019 mu přinesl úspěchy na dráze, ale i těžké chvíle. Trenér Radek Holčák se za ním ohlíží s nadhledem. "Zjistil jsem, že kolikrát se v životě zabýváme hloupostmi a užíráme se věcmi, které za to nestojí," říku v rozhovoru s Jezdci.cz.
23.12.2019 07:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

V mnoha ohledech to byla možná nejtěžší z dvaadvaceti trenérských sezon Radka Holčáka. Několik týdnů poté, co se radoval z vítězství Pacific Hilla v Českém derby, přišly těžké chvíle v rodině a také konec dlouholeté spolupráce se stájí Monte Negro. Naděje Hegnuse ve Velké pardubické zhatilo zranění a výborné klisně Flower Of Love se stal osudným fatální zdravotní problém.
 
"Vnímám to jako těžký rok, ale vyšli jsme z něj silnější než předtím. Změnil jsem náhled na některé věci a jsem mnohem spokojenější, než jsem býval. Navíc mě stále baví moje práce," bilancuje Holčák.
 
Na pomyslném dně se ocitl v létě, kdy se spolu s rodinou a četnými přáteli obával o zdraví svého otce Františka. Ten musel být po návratu z dovolené hospitalizován na JIP vsetínské nemocnice. "Tam jsem pochopil, že všechno ostatní je malicherné a pomíjející. Kolikrát se v životě zabýváme hloupostmi a užíráme se věcmi, které za to nestojí," říká Holčák.
 

Čtěte také: Zadrženě o 9 délek. Bartoš a Váňa zakončili životní sezonu stylově

 
V těžkých chvílích se obě velkokarlovické centrály spojily do jedné. "Nejprve jsme odtrénovali v jedné stáji a pak jsme přejeli do druhé. Jeli jsme v podstatě od rána do večera, lidé se semkli a fungovalo to úplně perfektně. Poznal jsem, že máme skvělé lidi, na které můžeme být hrdí," popisuje.
 
Společným úsilím se valašskému týmu podařilo nachystat Arcturuse k vítězství ve slovenském St. Legeru a zisku tamní trojkoruny. "To víte, že to byly obrovské emoce. Táta měl dvě třetiny rozjeté a věděl jsem, že si trojkorunu strašně přál. Navíc Arcturus už předtím ukázal, že něco umí. Nic jsem nevylepšil, ale ve finále asi ani nezkazil, a tak to dobře dopadlo," usmívá se.
 
Radost z historického úspěchu pozdějšího slovenského Koně roku 2019 umocnil fakt, že si uzdravený František Holčák mohl v Bratislavě osobně převzít cenu. "Táta po tom všem, co letos prožil, přestal kouřit, zdravě se stravuje a připadá mi, že omládl snad o deset let. Mám z něj radost," dodává Radek Holčák.
 
Naopak dlouhé ladění Hegnusovy formy na Velkou pardubickou skončilo zklamáním. Jedenáctiletého matadora a vítěze květnové kvalifikace vyřadil několik dní před startem zdravotní problém. "Když mi veterinář před takovým dostihem jako Velká řekne, že to není úplně stoprocentní, není co řešit," říká s odstupem času Holčák.
 
Těžkým momentem byla i smrt jedné z velkých stájových nadějí. Šestiletá Flower Of Love, která ještě v září ovládla Gran Corsa Siepi Di Merano (Gd1, 4000 m), musela být utracena na veterinární klinice poté, co došlo k přetočení tlustého střeva. "Byl jsem s majitelem i na dražbě, sami jsme si ji vybírali. Byla to charakterní kobylka. Moc jsem k ní přilnul. Když kůň odejde do jiné stáje, člověk bere, že to takhle v dostizích funguje. Jeden dobrý kůň odejde, další přijde. Ale tohle mě zasáhlo a strašně mě to mrzí. Bohužel se to podle veterinářů vůbec nedalo ovlivnit nebo tomu předejít…"
 
Plné boxy a těšení na nové naděje
 
Teď už středisko Radka Holčáka upírá pozornost k příští sezoně. Ačkoli po sezoně odešli do důchodu někteří veteráni jako Saras nebo Yordana, všechny boxy jsou mezitím opět plné.
 
"Posilovali jsme, sestava koní budí naděje jako každý rok. Vždycky chodím v zimě po stáji a říkám týmu: Ti naši koně vypadají perfektně, my máme tak nabito! A pak vždycky přijde nějaká jarní sprcha, to k našemu sportu patří. Nakoupili jsme nějaké nové koně a potěšilo mě, že majitelé ukázali zájem. Musím jim moc poděkovat za podporu," říká Holčák.
 
Z nových posil upozorňuje zejména na letos tříletého valacha Wise Rulera. Syn Dawn Approache dosáhl jako svěřenec Simona Crisforda v barvách šejka Mohammeda Obaida Al Maktúma na rating 92 liber. Ve třech letošních startech mezi srpnem a zářím vytěžil vítězství v Class 5 na 2000 metrů v Newcastlu.
 

Filip Minařík: Žít jen dostihy nejde. Každý úspěch jednou ztratí cenu

 
"Je to šikovný kůň. Měl by to být nástupce Intisariho a dalších, vytrvalec do velkých dostihů. Původně byl pořizován na překážky s výhledem na italské grupy, ale myslím si, že by byla škoda nevyzkoušet ho i tady. Zkusíme ho srovnat s naší vytrvaleckou špičkou," ohlašuje.
 
Zatímco výhled na příští sezonu je ve Velkých Karlovicích tradičně optimistický, jeden obvyklý atribut zdejší zimy momentálně chybí. "Sníh zatím nemáme, vypadá to u nás jako na jaře. Už sice přišly mrazíky a pár centimetrů napadlo, ale pak se oteplilo a všechno je zase pryč," uzavírá Radek Holčák.