Tři starty, tři vítězství. Bezchybný Faltejsek zářil v Lysé nad Labem

ikonka

Den po druhém místě v Gran Premio Merano se žokej Jan Faltejsek vyhoupl do sedla v deštivé Lysé nad Labem a na trojici Sirius, Milsueldos a Res Judicata nenašel přemožitele. Kromě jeho hattricku zaujal doběh běloušů v hlavním dostihu a návrat Felixe.
29.09.2020 12:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Déšť, místy mlha a měkká dráha. To byly hlavní atributy pondělního svatováclavského mítinku v Lysé nad Labem. Na malebné lesní závodiště však navzdory sychravému počasí dorazila solidní divácká návštěva.
 
Hvězdou dne byl žokej Jan Faltejsek, který proměnil všechny tři starty ve vítězství a dokonale ovládl překážkovou část programu. A to pouze 24 hodin poté, co jezdil v italském Meranu.
 
Faltejskova série v Lysé nad Labem začala ve čtyřkové Steeplechase společnosti Pragis na 3500 metrů. V sedle bělouše Siriuse se dlouho držel v závětří, v závěrečném oblouku však razantně nastoupil a dovedl valacha trenéra Zdeňka Seménky k jistému vítězství o 1 1/2 délky před klisnou Antalgique.
 

Čtěte také: Cheminaud vyhrál Evropský pohár žokejů, pořadím zamíchal Šavujev

 
V Memoriálu Václava Špačka přes proutěné překážky spojil Faltejsek síly s trenérem Pavlem Tůmou, pro kterého v neděli obsadil druhé místo s Northerly Windem v Gran Premio Merano za dalším českým zástupcem L’Estranem.
 
V sedle teprve potřetí startující hnědky Milsueldos kontroloval Faltejsek situaci z průběžného třetího místa. Klisna stáje PT Team & Bodláková ukázala v závěru pohlednou koncovku a lehce o 5 délek utekla ryzákovi Dovalweeno. Třetí doběhl dlouho vedoucí San Godenzo.
 
Na závěr programu nasedlal Tůma Faltejskovi ještě favorita Res Judicatu v Proutěných překážkách Tipsport. Někdejší třetí ze Slovenského derby naznačil překážkový potenciál už červencovým vítězstvím a dobrý dojem potvrdil i v pondělí. V posledním oblouku se sice zdálo, že bude muset bojovat s dvojnásobným jedničkovým vítězem Amazing Gangsterem, ale v závěru odskočil lehce o 2 3/4 délky. Do sezony vstupující Amazing Gangster uhájil druhé místo před Makovou Panenkou.
 
Vrcholem rovinové části programu byla dvojková Cena společnosti Conseq na 1300 metrů. V doběhu tří běloušů se prosadila čtyřletá Myrna pod Danielem Vyhnálkem. Klisna stáje Syndikát V3J porazila letos již vítězné matadory Opinion Makera a Facts And Figures.
 
Napínavý doběh nabídla Cena Středočeského kraje na 2200 metrů. Po boji o krk vyhrál šestiletý Felix pod Vendulou Korečkovou. Druhý z Českého derby 2017 proběhl vítězně cílem poprvé od předloňského Zlatého poháru v Bratislavě. Za svěřencem Jana Havlíčka doběhli Bob Heart a Highbration.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR