Tři pobídky a dost. Německé dostihy dál omezují použití bičíků

ikonka

Maximálně tři pobídky bičíkem bude od nového roku povolovat německý dostihový řád. Deutscher Galopp rovněž dál zpřísňuje katalog trestů za nadměrné použití této pomůcky. Dobrou zprávou i pro české stáje je avizované navýšení dotací na všech úrovních.
09.12.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Německá dostihová autorita Deutscher Galopp ve čtvrtek oznámila, že se na své valné hromadě shodla na dalším výrazném zpřísnění pravidel použití bičíků. Od ledna budou tamní pravidla povolat maximálně tři pobídky místo dosavadních pěti.

Zároveň se ještě více zpřísní tresty pro jezdce za nadměrné použití bičíku. Minimální délka odnětí licence činí čtrnáct dní, přičemž za dvě pobídky navíc se zvýší o dalších 42 dní a při čtyřech pobídkách nad limit so 168 dní. Zároveň se s každou další pobídkou zvyšuje také finanční postih.

Další omezení použití bičíků je mimo jiné výsledkem debaty, které se vedla po několika velkých dostizích letošní sezony včetně německého derby, v nichž došlo k postihům vítězů za nadměrné použití bičíku.

 

Čtěte také: Na dvorku dobrého dostihového koně neodchováte, varuje Viktor Eichler

 

Část dostihové komunity volala po kompletním zákazu použití bičíků, tento názor však nakonec nezískal většinu. Změny v Německu přicházejí ve stejné době, kdy Anglie začíná zavádět již dříve oznámenou úpravu pravidel, umožňující maximálně sedm pobídek, ovšem výhradně v "bekhendovém" držení.

Deutscher Galopp oznamuje pro sezonu 2023 i další výrazné změny, zejména plošné navýšení dotací, které se vracejí na úroveň před pandemií covidu-19. Velká cena Badenu bude vypsána s částkou 400 000 eur, což je dvojnásobek sumy, o kterou se tento prestižní dostih běžel v letošním roce. Minimální dotace všech dostihů kategorie listed se vrací na úroveň 25 000 eur.

Pro české stáje je zajímavou zprávou i plošné navýšení dotací provozních dostihů včetně handicapů o 11,8 procenta na celkovou částku 13,15 milionu eur oproti letošním 12,4 milionům.

Dostihy pro dvou- a tříleté nezvítezivší koně se v rámci tzv. prémiových dnů vyšplhají až na 10 000 eur, jedničkové handicapy se poběží až o 17 000 a dvojkové handicapy o 13 000 eur.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová