reklama 11A

Trenéři píší primátorovi Pardubic: Kauza kluziště se už nesmí opakovat

ikonka

Asociace českých trenérů a jezdců napsala primátorovi Pardubic Martinu Charvátovi a hejtmanovi Martinu Netolickému otevřený dopis v souvislosti s kauzou cílové roviny závodiště Pardubice. Zveřejňujeme ho jako dokument v kompletním znění.
10.04.2019 11:59  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Vážený pane primátore,
 
dovolte nám, abychom jménem Asociace českých trenérů a jezdců vyjádřili hluboké znepokojení nad stavem dostihové dráhy na závodišti v Pardubicích, o čemž proběhla i zpráva ve sdělovacích prostředcích. V cílové rovině byl díky mobilní ledové ploše zcela zničen travnatý povrch i živé ploty sloužící jako bariéra. Považujeme za naši povinnost se z pozice trenérů a jezdců k této záležitosti vyjádřit. Se současným stavem dráhy jsme se seznámili a nemyslíme si, že dráha bude v dohledné době provozuschopná.
 
Pro koně je velmi důležité, aby v cílové rovině, kde se snaží vyvinout maximální rychlost za celý dostih a mobilizují všechny síly, byl povrch pevný a přitom pružný. Hlavně ve finiši dochází díky nevhodnému, ať hlubokému nebo příliš tvrdému povrchu, ke zranění jejich pohybového aparátu. V cílové rovině je po demontáži kluziště v polovině března tento souvislý travnatý porost úplně zahuben.
 
Porost se tvoří měsíce a nové osetí dráhy, byť rychle rostoucí a odnožující odrůdou trav, nemůže zajistit odpovídající kvalitu porostu již na začátku května! Vytvoření pevného a pružného kořenového systému je z hlediska agrotechnických lhůt v tak krátké době téměř vyloučeno. Chceme důrazně upozornit na to, že tento zcela nevhodný a devastující zásah do dráhy je hazardováním se zdravím koní i jezdců a zvyšováním již tak všudypřítomného rizika v překážkových nebo i rovinových dostizích.
 
Před prvním dostihovým dnem 8.5.2019 musí být dráha schválena komisí Jockey Clubu ČR. Obáváme se, že komise shledá dráhu nezpůsobilou a pořádání dostihů v první polovině sezony bude ohroženo. Toto by přineslo spoustu komplikací pořadatelům, sponzorům, majitelům a hlavně nám trenérům a jezdcům. Pokud komise JC ČR dráhu schválí, budou trenéři paradoxně posílat koně a jezdce do dostihu, na jehož konci na ně místo pružného rovného povrchu čeká rozbitá cílová rovina. Také zahraniční trenéři pod vlivem zpráv o stavu dráhy avizovali, že jejich účast na dostihových mítincích i na samotné Velké Pardubické zatím není reálná.
 
Po nástupu do funkce se nový ředitel v tisku správně vyjádřil, že dostihová dráha a konání Velké Pardubické je “rodinné stříbro” a podle toho se s ním musí zacházet (tisková zpráva DS Pardubice 4 / 2016). Místo toho napáchalo vedení závodiště letos téměř nenapravitelné škody.
 
Je důležité, aby se v příštích letech již nestalo, že bude dána přednost budování aktivit nesouvisejících s dostihovým provozem bez toho, aniž by někdo naslouchal kompetentním odborníkům. Krizový manažer i ředitel závodiště se vzděláním zcela jiného zaměření musí své plány konzultovat s odborníky z praxe a s lidmi s hippologickým či zemědělským vzděláním, pro které je dostihový sport živobytím a bez kterých by nefungoval.
 
Prosíme, aby se tato situace již v budoucnu neopakovala.
 
Ing. Helena Voršilková, místopředsedkyně AČTJ
Ing. Milan Theimer, trenér
 
 
Zdroj: Helena Voršilková, Asociace českých trenérů a jezdců
 
Ilustrační foto: Václav Volf, fotovolf.com




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE