Top 10 překážkových dostihů: Faltejsek obhájil, Váňa po boji "o nos"

ikonka

Ve druhé části ohlédnutí za letošními šampionáty se vracíme k překážkovým dostihům. Pomyslný souboj "Mlýnce versus Dvorce" letos dopadl 1:1. Jednička Dr. Charváta Jan Faltejsek je opět šampionem žokejů, trenérům těsně vládne Josef Váňa starší.
16.11.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Zatímco loni nástup covidu-19 a související restrikce výrazně zredukovaly podobu překážkové sezony, ve druhém roce pandemie se populární disciplína aspoň částečně vrátila do starých kolejí. Dotace Velké pardubické sice zůstala na "krizových" třech milionech korun a celkový počet 105 odběhnutých překážkových dostihů je stále o devatenáct nižší než v roce 2019, ale struktura sezony aspoň v hrubých obrysech připomínala časy před covidem.

Překážkové šampionáty 2021 mají paradoxně stejné vítěze jako ty loňské, které se odehrávaly za výrazně odlišných podmínek. Své tituly obhájili Jan Faltejsek i Josef Váňa starší, mezi majiteli tradičně dominovaly barvy aktuálního vítěze Velké pardubické.

Všechny domácí tabulky však mají jedno tradiční "ale" - velká část aktérů se dlouhodobě soustředí ze sportovních i existenčních důvodů primárně na zahraniční výjezdy. Úspěchy na českých drahách se až na výjimky v hlavních vrcholech sezony stávají jakýmsi vedlejším produktem jejich snah. Bilance v šampionátech tak nejsou zdaleka jediným klíčem pro hodnocení úspěšnosti jezdců, trenérů i stájí.

 

TOP10 překážkových jezdců (iSport)

 

1. Jan Faltejsek (18)

2. Jan Kratochvíl (14)

3. Jan Odložil (11)

4. Josef Bartoš (8)

5. Jaroslav Myška (7)

6. Lukáš Matuský (6)

7. Daniel Vyhnálek (5)

8. Jakub Kocman (5)

9. Ondřej Velek (5)

10. Marcel Novák (4)

 

Pokud by Jan Faltejsek byl nucen vypočítat své žokejské cíle a sny, zisk domácího šampionátu by se mezi nimi nejspíš vůbec neobjevil. Už řadu let sbírá hlavní úspěchy v zahraničí, což ukazuje i jeho letošní bilance - z padesátky vítězství se pouze osmnáct odehrálo na českých drahách.

Vysoký osobní standard a a spolupráce s veleúspěšným střediskem trenéra Pavla Tůmy a majitele Jiřího Charváta však Faltejskovi umožnily obhajobu loňského titulu, a to poměrně suverénně. Na domácí půdě získal čtyři jedničková vítězství včetně Křišťálového poháru a Ceny ČASCH a dařilo se mu zejména v Pardubicích. "Majstrštykem" byla zejména série pěti triumfů ze závěrečného říjnového mítinku. V zahraničí si připsal mimo jiné Grande Steeple Chase di Milano s Northerly Windem, Gran Corsa Siepi Di Milano na Dominiquovi a tři dostihy graded v sedle Roncala.

Druhý v šampionátu Jan Kratochvíl nasbíral o čtyři vítězství méně, ale se svou první sezonou v Lokotransu může být spokojen. Dostal se na několik perspektivních mladých koní, vyhrál Stříbrnou trofej, Zlatou sponu tříletých, Memoriál Evy Palyzové a také svou osmou Prvomájovou steeplechase.

Solidní sezonu měl i třetí Jan Odložil, i když se mu nevyhýbala jistá porce smůly. Na poslední chvíli například přišel o Velkou pardubickou s vítězem srpnové kvalifikace Lombarginim. Naopak se mu dařilo ve Wroclawi i na Slovensku a dostal se na koně jako Cosmic Magic, Gatsby nebo Dajuka.

Josef Bartoš nezůstal ani letos ušetřen závažného zranění, tentokrát si při pádu ve Velké pardubické zlomil pánev a sezona pro něj skončila už druhou říjnovou neděli. Druhou stranou mince byly úspěšná obhajoba vítězství v Gran Premio Merano s L ’Estranem, Cena Labe, Cena Vltavy a několik dalších úspěchů.

V elitní pětce šampionátu nechybí Jaroslav Myška, jehož největší hvězdou byl druhý z Velké pardubické Evžen. Vyhrál však také Poplerův memoriál s Crystal Crossem, Cenu Laty Brandisové se Ztracenkou a především polský Crystal Cup na Larizanovi.

Lukáš Matuský byl dalším ze špičkových žokejů, které v závěru sezony vyřadilo zranění. Do té doby ovládl mimo jiné zářijovou kvalifikaci na Kaiserwalzerovi a úspěšně hostoval v sedle Sternkranze při Zlatém poháru EŽ Praha. Několik ošklivých pádů potkalo i "obojživelníka" Daniela Vyhnálka, který si na rovině připsal první dvě jedničková vítězství kariéry a ve druhé polovině sezony se po sérii úspěchů posunul do elitní desítky na překážkách.

Jakub Kocman pokračoval ve svém loňském vzestupu. Pravidelně jezdil Strettona, s Marcusem Aureliem dominoval ve Velké netolické a na sklonku sezony slavil i jedničkový triumf na Lianelovi. Maximálně efektivní byl na české půdě Ondřej Velek - dvě z jeho pěti českých vítězství mají jedničkový punc. Květnová kvalifikace s No Time To Losem a Zlatý pohár na Dusigroszovi byly krásné, ale červnový triumf v Grande Steeple-chase d’Europa v sedle Notti Magiche je jedním z největších úspěchů Velkovy dosavadní kariéry.

Naopak desátý Marcel Novák se letos trápil, říjnové zranění z Brna nakonec poznamenalo i jeho vystoupení s Playerem ve Velké pardubické.

 

TOP10 překážkových trenérů

 

1. Josef Váňa st. (13)

2. Pavel Tůma (13)

3. Stanislav Popelka (9)

4. Helena Vocásková (7)

5. Radek Holčák (7)

6. Luboš Urbánek (7)

7. Štěpánka Myšková (5)

8. Dalibor Török (5)

9. Radim Bodlák (5)

10. Grzegorz Wroblewski (4)

 

Nečekaně napínavé bylo rozuzlení trenérského šampionátu. Poté, co Pavel Tůma získal jedno vítězství na závěrečném mítinku v Kolesách, rozhodoval o dalším titulu Josefa Váni staršího vyšší počet druhých míst. Centrála Mlýnce / Bohuslav letos na domácí půdě získala třináct vítězství včetně Ceny Labe, Ceny Vltavy, Zlatého poháru či Velké mostecké a vévodí žebříčku podle vyběhaných dotací. Velká pardubická však Váňovi přinesla opět těžké zklamání.

Letošní bilance Pavla Tůmy je i na překážkách více než obdivuhodná. 13 vítězství ze 24 domácích startů znamená navzdory několikrát zmiňované virové infekci ve stájích fenomenální úspěšnost 54,2 procent. Dva z tahounů stáje Roncal a Gatsby se v Česku ozdobili jedničkovými vítězstvími, ale hlavní úspěchy sbírali modro-žlutí samozřejmě v Itálii.

Spokojen může být i bronzový Stanislav Popelka. Hlavními hvězdami byli sourozenci Larizano a Lombargini, v jedničkových dostizích bodovali i Ztracenka a Lianel. Vítěz kvalifikace Lombargini však ve Velké pardubické opět potvrdil renomé smůlovatého koně, když přišel na poslední chvíli o jezdce a dostal se jen po sedmou překážku.

Helena Vocásková měla především vítězku Zlaté spony tříletých Gianninu, Radek Holčák byl dalším z trenérů, kteří se letos potýkali s virem ve stáji. Luboš Urbánek se mohl opřít o třetího z Velké pardubické Mr Spexe, veterána Al Bustana, Foudre d’Allier i překvapivou vítězku Prvomájové steeplechase Antalgique a mohl díky nim zapomenout na nepovedený loňský rok. Štěpánka Myšková se v novém působišti v Kolesách stihla rychle rozkoukat a aklimatizovat, vedle Evžena jí dělali radost Chrystal Cross či Well Absolut.

Dalibor Török už zažil úspěšnější sezony, ale mladí skokani jako Dragon, Ho My God a další dávají centrále Zhoř u Jihlavy naději, že se podaří sestupný trend z posledních dvou let brzy otočit. Radim Bodlák úspěšně vrátil na dráhu po zranění svou hvězdu Cosmic Magic, Greg Wroblewski sbíral úspěchy v Itálii včetně Gran Criterium d’Autunno s tříletým Isatis de l’ Ecu.

 

TOP10 majitelů na překážkách

 

1. DS Kabelkovi - 1 206 000 Kč

2. Dr. Charvát - 907 400 Kč

3. Englicovi a Kulhánkovi - 760 000 Kč

4. Lokotrans - 752 100 Kč

5. Nýznerov - 688 600 Kč

6. Statek Blata Český Ráj - 477 900 Kč

7. Paragan Horseboxes s.r.o. - 460 000 Kč

8. K-K Metal a.s. - 367 900 Kč

9. DS Pegas - 364 700 Kč

10. EŽ Praha a.s. - 321 000 Kč

 

Klíčovým faktorem šampionátu majitelů na překážkách je už mnoho let Velká pardubická a nejinak tomu bylo i v roce 2021. Její vítěz Talent pozvedl rodinnou DS Kabelkovi na první místo a potřeboval k tomu jen čtyři starty. Do elitní desítky se dostaly ještě dvě další stáje jednoho koně s dobrým výsledkem ve vrcholu sezony - třetí Englicovi a Kulhánkovi (Evžen) a sedmý Paragan Horseboxes s.r.o. (No Time To Lose).

Jiřímu Charvátovi chybělo 300 tisíc korun, aby dosáhl na double rovinového i překážkového šampiona. Stejně jako čtvrtý Lokotrans však byl rozkročen výrazně mezinárodně. Stáj Nýznerov se vrátila do nejužší špičky především díky mezitím již penzionovanému Sztormovi, Lianelovi a Ztracence, Statek Blata Český Ráj se opíral se opíral o Aenease, Mahe Kinga a World Speeda.

K-K Metal a.s. reprezentovala doma především Dajuka, stájová hvězda Stuke sbírala v Itálii tentokrát umístění. EŽ Praha a.s. výrazně zviditelnil Lombargini.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR