reklama 11B

Theophilos se vrátil vítězně. Horkou hlavu měl tentokrát Bartoš

ikonka

Valach Theophilos s Josefem Bartošem splnili roli favorita první kvalifikace, až do poslední chvíle však museli bojovat s Hegnusem. Hvězda Dostihového klubu iSport - Váňa udělala dojem i svým klidným projevem a ovladatelností v dostihu.
04.07.2020 18:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Vítěz loňské Velké pardubické Theophilos zahájil letošní sezonu ve stejném stylu, jakým zakončil tu minulou. Desetiletý valach stáje Dostihový klub iSport - Váňa v sobotu ovládl první kvalifikaci Cenu města Pardubic, ale stejně jako při svém dosud životním úspěchu nabídl zaplněným tribunám dramatický doběh. V sedle s Josefem Bartošem odrazil až na cílovém mezníku nápor o dva roky staršího Hegnuse. Třetí doběhl Player.
 
"Pan Váňa mi v paddocku říkal, abych se nedostal moc brzy dopředu, ale neposlechl jsem. Měl jsem dnes trochu horkou hlavu. Kdybych ještě chvíli počkal, vyhrál by snadněji," řekl Bartoš po doběhu České televizi.
 
V úvodu 5800 metrů dlouhé tratě byl aktivní Lodgian Whistle, ten ale ztratil Jaroslava Myšku na Irské lavici. Iniciativy se poté chopil Mazhilis pod Janem Kratochvílem a postaral se o svižný dostih, v němž nedocházelo k velkým chybám ani kolizím.
 

Získal Rate soupeřku pro derby? Podcast s aktéry Velké jarní ceny

 
Theophilos dlouho spokojeně odpočíval v zadní třetině pole. Za malým Taxisem se nicméně dostal na úroveň svého tréninkového kolegy a v posledním oblouku Bartoš definitivně nastoupil. Do cílové roviny točil s náskokem tří délek a zdálo se, že kontroluje situaci. Jenže ve vnější stopě rozhýbal Marek Stromský veterána Hegnuse a favorit se do posledních metrů musel obávat o vítězství. V cíli se Theophilův náskok smrskl jen na délku krku.
 
"Prohrát s vítězem Velké pardubické není žádná ostuda. Hegnus zaběhl skvěle, už se těším na odvetu v říjnu," usmíval se žokej Marek Stromský.
 
Dobrý výkon podal i Player, který navzdory zakolísání na poslední překážce chvíli bojoval s dvojicí nejlepších. Zbytek pole následoval s odstupem, pro pohodlné čtvrté místo si doběhl outsider Dulcar de Sivola před Mahonym. Kvalifikovali se ještě Casper, Mazhilis, Vandual, Bugsie Malone, Direct Lagrange, Ribelino, Decorus a Marcus Aurelius.
 
Váňa: Teď si odpočine
 
Theophilos však nezaujal jen samotným vítězstvím a tradičně velmi početnou výpravou svých spolumajitelů. Svěřenec Josefa Váni se před startem i na dráze prezentoval mnohem klidnějším projevem. Zkazky o jeho temperamentu, které plnily denní tisk ještě po loňské Velké pardubické, jakoby byly v sobotu zapomenuty.
 
"Zdálo se nám, že kůň je veselý a v pořádku, tak jsme ho dali hned do první kvalifikace. Původní plán byl, aby šel druhou, třetí nebo čtvrtou, ale teď má aspoň čas si odpočinout. Čekají nás horké parné dny, tak se do toho v tréninku zase opřeme až na přelomu srpna a září a budeme ho chystat na Velkou," řekl trenér Josef Váňa, který nicméně nevyloučil valachovu případnou účast v některé že zbývajících kvalifikací.
 
Další vítěz Velké pardubické se představil v rámcovém programu. Rekonvalescent No Time To Lose se vrátil na dráhu ve dvojkovém krosu na 3300 metrů a pod Janem Kratochvílem ukázal krásnou koncovku, která nestačila jen na vítěznou bělku Dallinu se Sertašem Ferhanovem. "No Time To Lose půjde až některou z dalších kvalifikací. Zvažovali jsme, zda dnes neukázat i Ange Guardiana, ale nakonec jsme si řekli, že je zbytečné posílat tolik výborných koní proti sobě," vysvětloval Váňa.
 
Ve druhém vrcholu odpoledne, jedničkové Ceně Tipsportu na 3900 metrů, demonstroval nebývalou převahu Aztek. Devítiletý český odchovanec si pod Martinem Liškou počínal suverénně už na skocích a v závěru odešel zadrženě o 7 délek od druhého Sansira, třetí skončila slovenská Meny Bay.
 
 

Krátce ze zahraničí

 

Filip Minařík měl na pátečních dostizích v Mannheimu těžký pád, při němž utrpěl otevřenou zlomeninu kotníku a lékaři ho následně uvedli do umělého spánku. Podle serveru Galopponline se nejúspěšnější český žokej v sobotu podrobil operaci a absolvuje další vyšetření. Redakce Jezdci.cz přeje Filipovi spolu s celou dostihovou veřejností brzké uzdravení!
 
Šest z devíti sobotních dostihů v Drážďanech vyhrál šampion Bauyržan Murzabajev. V rámcovém programu startovala i řada českých koní. Šestiletá Berouyine ze stáje Zámek Domoradice vybojovala třetí místo ve trojkovém handicapu na 1400 metrů, svěřenkyni trenéra Jiřího Brože odjezdil Jiří Palík. Tradičně se dařilo také koním Heleny Voršilkové - Diamond Queen skončila třetí a Belinda Too pátá ve čtyřkovém Queen-Malerin-Cupu na 1500 metrů.
 
 
Foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE