Hvězdným žokejům se daří. Minařík, Janáček a Lukášek o svých plánech

ikonka

Zprávy o jejich dalších a dalších úspěších na velkých světových závodištích jsou nedílnou součástí zimního dostihového zpravodajství. Zjišťovali jsme, jak první měsíc své sezony 2020 hodnotí samotní Filip Minařík, Václav Janáček a Tomáš Lukášek.
28.01.2020 11:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB

V posledních týdnech sbírají jedno vítězství za druhým. Žokejové Filip Minařík, Tomáš Lukášek a Václav Janáček vstoupili do nového roku ve velkém stylu a jejich úspěchy v rámci zahraničních angažmá byly pro české dostihové příznivce jednou ze vzpruh, jak přečkat sportovně ospalý leden.
 
Všichni tři se shodují, že jsou s prvním měsícem sezony 2020 spokojení a že klíčovým faktorem je momentálně skladba odježděných koní. Každý z hvězdných Čechů se nyní těší na něco jiného.
 
V Japonsku působícího Filipa Minaříka čekají čtyři týdny dostihů v Tokiu. Za první měsíc letošního angažmá si připsal 4 vítězství a bezmála 65 milionů jenů na vyježděných dotacích. V součtu to znamená průběžné 20. místo v japonském šampionátu. "Nemůžu si stěžovat, zatím je to zhruba to, co jsem si na začátku sliboval. A možná i něco navíc,” řekl Minařík serveru Jezdci.cz.
 

Čtěte také: Nagano Gold mezi světovou elitou. Česká hvězda dostala rating 116

 
Minulý víkend přebíral cenu pro vítěze hned dvakrát, když na sobotním mítinku v Nakajamě dovedl k jistým úspěchům tříletého hřebce Imaginary Line a o rok starší klisnu Kitano Odoriko. "Měl jsem o víkendu osmnáct rit, z toho šestnáct outsiderů. Relativní šanci na dobré umístění jsem si dělal jen se dvěma koňmi a s těmi se podařilo vyhrát, takže to byl zase malý zázrak," poznamenal.
 
Ve vysoce konkurenčním prostředí japonské dostihové scény je pro Minaříka úspěšný víkend sice povzbuzením, ale na celkové žokejově situaci do dalších týdnů se nic zvláštního nemění. "Tokio bude náročné, budu se těšit na každé rito, které má vyhlídky na umístění," dodal Minařík.
 
Lukášek: Sedím na skvělých koních a užívám si to
 
Na vlně úspěchů jede v Kataru působící Tomáš Lukášek, aktuálně čtvrtý muž tamní statistiky. V polovině sezony nasbíral už 21 vítězství. "Jsem z průběhu katarské sezony nadšený, zatím se dařilo nad očekávání. Jsem ve výborné stáji, konečně mám pod sebou špičkové koně a daří se to přetavit do dobrých výsledků. Je to skvělý pocit dostávat takové šance," hodnotí Lukášek.
 
V posledních týdnech se mu daří navzdory faktu, že jeho domovská stáj prochází generační obměnou a řada úspěšných koní z nedávné minulosti byla prodána. Demonstroval to například minulý týden, kdy ve středu zvítězil jednou a ve čtvrtek navázal čistým hattrickem.
 
Velkou sérii českého žokeje nastartovalo vítězství v sedle araba Ebraze na 1850 metrů. "Ten je momentálně nejlépe hodnoceným arabem na světě, to vítězství bylo v podstatě povinnost. Dodalo mi potřebné svědomí a další dvě čárky se zrodily prakticky navíc," vrací se Lukášek k veleúspěšnému čtvrtku.
 

Josef Bečvář: Hledejme nové cesty k financování dostihového sportu

 
S pětiletým Off He Goes vyhrál grupu 3 Khor Al Adaid Cup (2800 m, 100 000 QAR), když o nos porazil Duke of Dundee. "Bylo to až neuvěřitelné. Do poslední chvíle jsem si myslel, že jsem o ten nos prohrál. Nakonec rozhodla cílová kamera v náš prospěch a pro celou stáj to bylo velké zadostiučinění. Tento kůň měl od začátku sezony zdravotní problémy, podařilo se nám ho dát dokupy a odměnil se nám svým prvním blacktype vítězstvím," neskrývá Lukášek nadšení.
 
Paradoxně ještě více než grupové vítězství ho potěšil úspěch na šestiletém Al Shamanovi v mílové class 2. "Al Shamana od začátku jezdím i v práci a intenzivně se mu věnuji. Pořád ho směřovali od 2000 metrů výše a já jsem trenéra přemlouval, abychom ho zkusili zkrátit. Našel se vhodný dostih a výsledkem bylo lehké vítězství. Moc mě potěšilo, že se můj odhad potvrdil," dodal.
 
Úspěšné týdny posílily zájem katarských stájí o českého jezdce, a tak půjde Lukášek na dalším mítinku doslova ze sedla do sedla. Stejně jako celá katarská scéna už ale pomalu směřuje svou pozornost k blížícímu se největšímu mítinku sezony, který se koná od 20. do 22. února.
 
"Teď nás čekají trialy na hlavní grupové dostihy roku. Jezdím slušné koně a teď se maximálně soustředím na sobotu. Jdu si za svým a chtěl bych dosáhnout co nejvíce vítězství pro naši stáj. Po velkém únorovém mítinku poletím na pár dní domů a zase si více užiju rodiny. Těším se i na kamarády, chci se třeba zastavit za Honzou Vernerem a pořádně s ním oslavit narození dcerky. I na to se moc těším," vypočítává Lukášek.
 
Janáček: Zima mezi provozem a Dubají
 
Dva lednové hattricky má na kontě i Václav Janáček. Úřadující španělský šampion s šesti vítězstvími opět vévodí tamní statistice. Mezitím stihl i dvě angažmá na španělském koni v Dubaji, z nichž vytěžil jedno třetí místo.
 
"Je to takový normální leden. Měl jsem teď dobré šance, ale jsou to provozní dostihy. Dají se tam vybírat koně a jednou to vyjde, jindy zase ne. Asi se nedá mluvit o nějaké zvláštní formě, prostě se v daný den musí sejít dobrá rita," vysvětluje Janáček.
 
Oba hattricky slavil shodou okolností den poté, co se vrátil ze zmiňované Dubaje. "To sluníčko mě asi trochu nabilo. Španělská sezona naplno začíná 3. března, takže je to teď spíš takové odpočítávání. Zima už mi leze na nervy. Sedím doma, mám zapnuté topení a mrznu pod dekou. To není nic pro mě," směje se.
 
Za čtrnáct dní ho čeká zřejmě ještě jedna cesta do Dubaje. "Náš kůň tam má dva zajímavé handicapy. Rozhodne se podle přihlášek, minule mu dostih ve větším poli úplně nesedl. To bude poslední dubajský start a pak už se koně vracejí domů," uzavírá Janáček.
 
 
Archivní foto: Martin Cáp