reklama 11B

Arcturus má charakter a srdce, říká Holčák o svém desátém vítězi derby

ikonka

O sprinterském původu hřebce Arcturuse se toho na jaře napsalo a řeklo dost. Františka Holčáka v zimě upoutal něčím jiným. V rozhovoru pro Jezdci.cz popisuje, v čem mu vítěz Slovenského derby připomíná dřívější hvězdy a proč s ním zkusí St. Leger.
16.07.2019 18:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

V Anglii nebo USA by se mu už dávno říkalo "Mr Derby". Trenér František Holčák v neděli podesáté v kariéře sledoval, jak jeho svěřenec dostává vavřínový věnec s modrou stuhou. K rekordním sedmi triumfům v Českém derby přidal třetí úspěch v tom slovenském.
 
Příběh hřebce Arcturuse, který pod Zdenkem Šmidou v těsném finiši porazil dlouho vedoucího Kristiana, je však pozoruhodný i na Holčákovy poměry. Ostře sledovaná klasická akvizice stáje Meridian po celé jaro prokazovala vysokou třídu, ale kvůli sprinterskému původu ho před oběma derby mnozí odepisovali. Ve Starém Háji tak spadl velký kámen ze srdce nejen Holčákovi, ale i majitelům Haně a Petrovi Poledníkovým.
 
"Nakonec splnil všechny naděje, proč byl kupovaný. Mám obrovskou radost hlavně kvůli majitelům, kteří do dostihového sportu investují velké částky a tento úspěch si moc zaslouží. Uspět v derby je čím dál těžší. Už dávno neplatí, že u nás může být jednooký králem jako kdysi, konkurence je výrazně tvrdší," řekl serveru Jezdci.cz spokojený František Holčák.
 

Čtěte také: Český úspěch ve Vichy. Risk Major ubránil vítězství

 
"Sotva se v zimě dostalo ven, že se Arcturus koupil, majitel už dostával esemesky, co je to za nesmyslný nákup a že syn sprintera Fast Companyho nemůže vyhrát derby. Já jsem na to jen říkal: Chvilku vydržte a všechno se ukáže…"
 
V Českém derby se nevydal
 
Hnědákův otec Fast Company běhal jen ve dvou letech, vyhrál grupu 3 a finišoval druhý v Dewhurst Stakes. Většině jeho potomků se daří na krátkých tratích, hřebcova matka Mawu je zase dcerou rychlého Pivotala.
 
Holčák se však při zimním výběru nerozhodoval podle původu, ale podle Arcturusova projevu a menežování. V tréninku Josepha O’Briena, který hnědáka kupoval jako ročka za 50 000 guinejí, absolvoval na podzim tři starty a dotáhl to k ratingu 86. Při debutu byl pátý na 1400 metrů v Roscommonu, následovalo vítězství na 1600 metrů na těžké dráze v Listowelu a pohledná vítězná koncovka na stejné distanci v Leopardstownu.
 
"Toho krátkého původu jsem se nebál. Vycházel jsem z toho, že běžel slušné dostihy a už jako dvouletý byl směřován na šestnáctku, nikoli na pět nebo šest furlongů. Dá se říct, že jistou roli sehrál i fakt, že jsme ze stejné stáje o rok dříve kupovali Darkolvu. O’Brien to dělá dobře, je vidět, že to je šikovný mladý trenér," vysvětluje Holčák.
 
Svou novou akvizici směřoval do derby bratislavskou cestou. Po druhém místě v Ceně trojročných žrebcov Arcturus vyhrál Veľkú jarnú cenu a poté doběhl znovu druhý ve Starohájském kritériu. Na slovenském území tak prohrál pouze s Ryonym.
 
Následovalo páté místo v Českém derby, kde hnědák navzdory všem prognózám přišel solidním závěrem, ale byl příliš daleko od koní bojujících o vítězství. "Po dostihu na mě působil dojmem, jako kdyby vůbec neběžel. Nevydal se, z toho jsem byl trochu špatný," ohlíží se Holčák.
 
Optimum? 2000 metrů...
 
Před Českým derby udělal trenér z Velkých Karlovic jednu zásadní změnu. Do té doby stálého žokeje Jaromíra Šafáře nahradil Zdenkem Šmidou. "Vůbec nekritizuji Jarina, odvedl s koníkem kus poctivé práce. Ale něco jsem udělat musel a vsadil jsem nakonec na Zdena, který zná bratislavskou dráhu do posledního metru. Někdy je třeba udělat i nepopulární rozhodnutí, v zájmu majitelů jsem se toho nikdy nebál," říká Holčák.
 
V neděli se Arcturus dočkal ideálního průběhu. Po poklidném dostihu z pozice předvedl ještě údernější závěr než v Praze. "Šlo o to udělat mu to co nejsnadnější a trochu odhadnout tempo. Tři čtvrtě dostihu měl pohodu a na konci ukázal pěkný závěr. Přesně tak jsem si to přestavoval,” popisuje Holčák.
 

Čtěte více: Arcturus ve stopách Age Of Japea. Holčák udeřil ve Slovenském derby

 
Klíčem k výsledku bylo právě tempo. "V poctivém dostihu je distanční optimum Arcturuse kolem 2000 metrů, o tom není sporu," přiznává Holčák.
 
Přesto - nebo právě proto - by měl být hřebcovým podzimním vrcholem slovenský St. Leger. Po triumfech ve Velké jarní ceně a derby je hřebec stáje Meridian stále ve hře o zisk slovenské trojkoruny. Tu dosud dobyl pouze Tankred v roce 2003, kdy byla diskvalifikována původní vítězka derby Ohne Sorge.
 
Holčák věří, že syn Fast Companyho může ve Starém Háji uspět i na 2800 metrů. "Rádi bychom to zkusili. Teď ho necháme chvíli odpočinout a pak uvidíme. Vezměte si třeba Darkolvu, to také není kovaný vytrvalec, a přesto vyhrál St. Leger a dokázal dobře zaběhnout na delších tratích," dodává.
 
Charakter jako Ray Of Light
 
Slovenský St. Leger se ale poběží až 29. září. Prozatím jsou na programu ve Velkých Karlovicích oslavy a také krátký odpočinek. "Musím pochválit celý tým, který je pod tímto vítězstvím podepsaný. Na jaře Arcturuse v práci hodně jezdil třeba Marek Stromský, ale uznání si zaslouží všichni. A ke konci mi hodně pomohl syn Radek," vypočítává Holčák.
 
V neděli podvečer se na bratislavském závodišti hodně vzpomínalo na Ray Of Lighta, který se před 20 lety postaral o první velkokarlovické vítězství ve Slovenském derby, a samotný trenér si na jednoho ze svých velkých oblíbenců vzpomněl také.
 
"Arcturus mi ho trochu připomíná. Je to přesně ten typ charakterního koně, které mám rád. Takový byl Ray Of Light nebo třeba Tribal Instinct. Povahově je strašně hodný, ale ve stáji se mu nesmí moc ustupovat, jinak vás hned štípne. Není velký, nějakých pět centimetrů navíc by mu prospělo, ale to nevadí. Velcí koně taky někdy nejsou to pravé ořechové…"
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE