reklama 11C

Sztorm se rozloučil vítězně. Podruhé získal Velkou slušovickou

ikonka

Dvanáctiletý hnědák Sztorm s Pavlem Složilem mladším zadrženě zvítězil ve Velké slušovické steeplechase. Rámcový program svátečního odpoledne ve Slušovicích nabídl tři další jedničkové dostihy, double stáje Nýznerov dotvořili Lianel a Jakub Kocman.
28.10.2021 15:38  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Jako kdyby dokázal na chvíli zastavit čas. Šest let po svém prvním vítězství triumfoval valach Sztorm ze stáje Nýznerov opět ve Velké slušovické steeplechase společnosti K-K Metal a vítězně se rozloučil s dostihovou kariérou. Do sedla svěřence trenéra Grega Wroblewského se naposled vrátil Pavel Složil mladší, který při jejich prvním společném úspěchu jezdil ještě s amatérskou licencí.

"Když mi volal pan majitel, jestli bych ho nejel při posledním startu kariéry, rád jsem souhlasil," řekl Složil po doběhu.

Sztorm nenašel v 38. ročníku Velké slušovické steeplechase vážnějšího soupeře. Na 5200 metrů dlouhé trati dlouho vodil v pomalém tempu Wotan, když ale favorit v posledním kilometru nastoupil, nikdo mu nekladl vážnější odpor. Zvítězil zadrženě o 8 délek před Wotanem a Texem.

 

Bauyržan Murzabajev: Je to nejlehčí sezona mé kariéry. Ve Francii mě už berou

 

Piraniya, jeden z černých koní dostihu, spadla na vodním příkopu a čerstvý vítěz Velké starohájské steeplechase Fort Ryan byl zadržen ještě před rozhodující fází dostihu. Šestiletý Mobilization při nabíhání do závěrečného oblouku uklouzl a vedoucí Sztorm od té doby už jen kontroloval situaci.

"Snažil jsem se mu dobře rozvrhnout síly, aby mu jich v závěru zbyl dostatek. Neměl jsem větší problémy, jen na jednom skoku mu trochu ujel zadek, ale to jsem si pohlídal," zhodnotil Složil.

Odchovanec Stanislawa Guly odchází do penze s bilancí devíti vítězství ze 44 startů a vyběhanou dotací 2,6 miliony korun. Překážky si vyzkoušel už jako tříletý ve Varšavě. V českém tréninku debutoval ve čtyřech letech a po celou kariéru se mu dařilo zejména ve Wroclawi, kde v roce 2018 zaznamenal vítěznou sérii ve Wielké Wroclawské, Crystal Cupu a Nagrodě Tiumena.

O rok dříve finišoval druhý v italské Grande steeple-chase d’ Europa, v posledních sezonách se opakovaně pokoušel o úspěch ve Velké pardubické. V roce 2018 byl na poslední chvíli škrtnut kvůli zdravotním problémům, předloni doběhl desátý a letos smolně skončil před malými zahrádkami, kde ho těsně před skokem vytlačil volný kůň bez jezdce.

Bohatý jedničkový program

Sváteční odpoledne ve Slušovicích obsahovalo ještě tři další jedničkové dostihy. V Ceně Flower of Love uhájila svou neporazitelnost na proutěných překážkách čtyřletá hnědka Faliraki s Janem Faltejskem. Loňská jedničková vítězka porazila v duelu klasických vítězek o 3/4 délky Falcon Baby, třetí doběhl Nic Mountain.

Do Ceny senátora Tomáše Goláně, steeplechase čtyřletých koní na 4200 metrů, nastoupilo jen kvarteto účastníků. Lehce o 7 délek dominoval potřetí v českém tréninku běžící valach Joshco pod Janem Kratochvílem, na dalších místech doběhli Dumon Roclay a Elsid.

Výsledek a průběh Ceny Sergeant Thundera na 3200 metrů výrazně ovlivnila kolizní situace v oblouku za cílem, kdy při najíždění na živý plot uklouzl King Heart a přes něj spadl i favorit Piton des Neiges. Dostih se tak změnil v match zbývající dvojice, v němž měl jasně navrch Lianel s Jakubem Kocmanem. Šestiletý valach stáje Nýznerov zvítězil zadrženě o nesčetné délky, pro druhé peníze si doběhl Kifaaya.

Rovinová část čtvrtečního programu byla trochu ve stínu toho překážkového. Její hlavní postavou byl třikrát vítězný žokej Martin Laube, na jehož hattricku se podíleli Imsexyandiknowit, dvouletý American Charlie a Myrna.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE