Světový parkur v pražské O2 areně za doprovodu hvězdné koňské show

ikonka

Na každý den galashow světového parkuru GC Prague Playoffs je do programu zařazen blok, ve kterém budou mít diváci příležitost vidět ukázky ostatních jezdeckých disciplín a show s koňmi, včetně vystoupení zahraničních umělců.
25.10.2021 12:15  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB



Všechny bloky koňské gala show dokreslí neopakovatelnou atmosféru vrcholu parkurové série Global Champions, který odstartuje už 18. listopadu v libeňské O2 areně.

Vůbec poprvé se v rámci galashow světového parkuru v České republice představí jezdecká disciplína Horseball. Týmovou hru přijedou předvést do O2 areny profesionální jezdci z italského národního týmu a jezdci z Francie. Jedná se o míčovou hru na koních. Úkolem soupeřících družstev je skórovat co nejvíce košů. Hra je založena na kombinaci pravidel koňského póla, basketbalu a rugby. Hra vznikla ve 30. letech minulého století ve Francii modernizací argentinského národního sportu pato a patří mezi devět jezdeckých sportů oficiálně patřících pod Mezinárodní federaci pro jezdecké sporty.

První mistrovství Evropy bylo uspořádáno v roce 1992 v Paříži. Ženská kategorie byla poprvé přidána v roce 2003 v italském Albano Terme. Od stejné doby se konají též šampionáty pro sportovce mladší 16 let. První mistrovství světa v horseballu se konalo v roce 2008 v portugalském Ponte de Lima a od té doby se pořádá každé čtyři roky. Francie bývá také nejčastějším vítězem světových soutěží. 

Další součástí gala show programu je dech beroucí podívaná jezdců – kaskadérů ze Stáje Trojan Praha, kteří předvedou disciplínu Trick riding neboli trikové ježdění. Například džigitovku používali především kozáci, kteří byli ve své době považování za nepřemožitelné jezdce na koních pro jejich rychlost, ohebnost a umění různých přeskoků a závěsů hlavou dolu na hřbetu tryskajícího koně. 

K tomuto umění si trénovali koně a uzpůsobovali i speciální triková sedla. Posléze se toto umění rozšířilo přes Ameriku i do Evropy kde se z toho umění stala oblíbená show pro diváky. „Je to krásná ukázka důvěry mezi koněm a jezdcem, kteří splynou v jedno. Kaskadéři ze Stáje Trojan předvedou džigitovky ve svém originálním pojetí. Tito jezdci jsou dlouhodobě najímáni na natáčení filmů a reklam a je opravdu obdivuhodné, co všechno na tryskajícím koni dovedou,“ zmínila Veronika Šimůnková, produkční show programu. 

Vedle elegance a dechberoucí atmosféry si přijdou na své také milovníci adrenalinu. Právě jejich chuťové pohárky budou naplněny během sledování soutěží vozatajů a jejich koní. Tuto disciplínu představí Jiří Nesvačil junior, Radek Nesvačil a Jiří Nesvačil senior. Všichni tři pravidelně startují na závodech mezinárodní úrovně, a to včetně těch nejtěžších závodů, jako jsou mistrovství světa či Evropy.

V roce 2021 všichni tři zástupci rodiny Nesvačilových účastnili jako český národní tým mistrovství Evropy v maďarské Budapešti, kde obsadili v soutěži družstev 6. místo. Jiří Nesvačil junior má navíc z evropského šampionátu bronzovou příčku v závěrečné disciplíně parkur a deváté místo z maratonu. 

Trať pro soutěž čtyřspřeží v O2 areně připraví zkušený Jaroslav Pavel, který se ujme i role rozhodčího. Již více než 30 let se aktivně zabývá jezdeckým a vozatajským sportem. Je národním stavitelem pro spřežení, mezinárodním rozhodčím a dlouholetým členem komise spřežení ČJF. Stará se o vozatajský reprezentační tým a mnoho let je také spolupořadatelem velkých mezinárodních závodů ve spřežení v Nebanicích. Soutěž vozatajů bude možné vidět v rámci doprovodného programu pouze v pátek. „Zatímco v minulých ročnících provázela show program světla, romantika a krásné šaty, letos bude možné fandit i mimo soutěžní program adrenalinovému sportu a umění. Já osobně mám pro letošní doprovodný program pracovní název Rychle a zběsile,“ s úsměvem prozradila na vlnách Equi Radia Veronika Šimůnková.

Více informací nejen o doprovodném programu najdete na webu akce www.pragueplayoffs.com

Foto: Šárka Veinhauerová, Patrick Hammer, Linda Krejčí a Lou Daum

Zdroj: tisková informace GC Prague Playoffs