Švédská radost v Super Grand Prix. Eckermann předstihl Mahera i Moyu

ikonka

Pražská O2 arena potřetí zažila Super Grand Prix Longines Global Champions Tour, jež se mohla pochlubit opravdu hvězdnou sestavou. Na stupně vítězů nakonec vystoupali dva olympijští šampioni ze Švédska a Velké Británie, ale i člen týmu Prague Lions.
21.11.2021 01:18  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Sobotní hlavní soutěž galashow světového parkuru Global Champions Prague Playoffs je velkou chloubou celého mítinku a mnoho jezdců ji označuje jako jednu z nejlepších na světě, někteří dokonce jako zcela jedinečnou, která nemá obdobu.
 
Už samotná účast v Super Grand Prix je mimořádně prestižní záležitostí. Dostanou se do ní pouze vítězové jednotlivých Grand Prix při Longines Global Champions Tour, případně druzí umístění, pokud některý z jezdců vyhraje vícekrát během jedné sezony.
 
Z patnácti dvojic nepostoupila do druhého kola soutěže s výškou překážek dosahující mezi 155 a 165 centimetry jen členka zlatého švédského týmu z olympijských her Malin Baryard-Johnsson s hřebcem El Baron. 
 
Naopak pět dvojic pokračovalo bez penalizace. Nejrychlejší z nich byl Henrik von Eckermann, který díky tomu vstupoval do druhého kola z poslední startovní pozice. Znal tak výsledky svých soupeřů a mohl tomu přizpůsobit míru rizika. V případě rovnosti bodů totiž o pořadí rozhodoval čas druhého kola. 
 
Ir Darragh Kenny v sedle hřebce VDL Cartella napodruhé jednou chyboval a skončil čtvrtý. Španěl Sergio Alvarez Moya na Alamovi byl prvním, kdo dovezl do cíle dvě nuly a užíval si skvělou podporu diváků, kteří mu fandili o něco více díky tomu, že v sérii Global Champions League je členem týmu Prague Lions. 
 
Olivier Robert z Francie na hřebci Vangog du Mas Garnies v druhém kole inkasoval hned 12 trestných bodů za tři chyby a propadl se až na desáté místo. Bezchybný nebyl ani olympijský šampion v kategorii jednotlivců a obhájce vítězství v Super Grand Prix z roku 2019 Brit Ben Maher na Explosionovi W. Konečné čtyři trestné body jej zařadily na průběžnou druhou příčku.
 
Dlouho na ní však nevydržel, neboť Henrik von Eckermann s King Edwardem potvrdil výbornou formu a v čase 60,82 sekundy si dojel pro vítězství. Sergia Alvareze Moyu předstihl o více jak vteřinu.
 
Foto: Kateřina Návojová