reklama 11A

Superstar Valegro. Cena hnědáka vzrostla během kariéry osmisetnásobně

ikonka

Nijak slibný a nenápadný kůň, který svému majiteli a jezdci vůbec nesedl. O kom je řeč? O fenomenálním hnědákovi Valegrovi, jehož hodnota, za dobu od koupě coby remonty po konec pohádkové kariéry plné trofejí, vzrostla osmisetnásobně.
10.04.2021 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 
Jezdecký sport píše někdy krásné příběhy. Hlavním hrdinou jednoho takového je Valegro. Jeho cesta až k nejvyšším olympijským metám je sice notoricky známá, ale proč si tu pohádku nepřipomenout.
 
Hnědák plemene holandský teplokrevník se narodil v roce 2002 v Burgh Haamstede na jednom z nizozemských ostrovů. Jeho otcem byl Negro a matkou Maifleur po Gershwin. Chovatel Joop Hanse ho původně pojmenoval Vainqueurfleur, což je kombinace jména maminky a francouzského výrazu pro vítěze – vainquer. Až později dostal jméno, které ho proslavilo na celém světě: Valegro.
 

Nelehké začátky na ostrovech

 
Valegrem se stal po prodeji do stájí Gertjana van Olsta, jehož manželka Anne občas trénovala s britským drezurním reprezentantem Carlem Hesterem. Hester v roce 2005 van Olstovi navštívil a tehdy tříletý kůň se mu zalíbil. Nijak nadějně se pro nejvyšší sport nejevil, nicméně Hester ho koupil. Zaplatil za něj 3500 liber, což bylo přibližně 130 000 korun.
 
Začátky Valegra v novém působišti v Gloucestershire ale nebyly lehké. Pochybnosti o správnosti koupě sice pomalu ustupovaly, když už jako čtyřletý vyhrál britský národní šampionát mladých koní, jenže Hester si s ním příliš nesedl. Dokonce ho několikrát nabízel k prodeji. V roce 2007 ho ovšem začala jezdit Charlotte Dujardin, která k Hesterovi přišla původně jako ošetřovatelka a dvojice si skvěle porozuměla. Začala se rodit výjimečná kariéra. „Když jsem na něm seděla poprvé, ohromily mě dvě věci. Jeho jezditelnost a jeho síla,“ popisovala v jednom z rozhovorů Charlotte
 

První cenný kov

 
V čem spočíval také potenciál hnědáka, byla obrovská chuť do práce. Dvojice se postupně prokousávala tréninkovými hodinami, úlohami a později vyhrávala národní i mezinárodní soutěže, až se propracovala do úrovně Grand Prix, v níž závodila od roku 2011. To byla také sezona, kdy se dostavil první velký mezinárodní úspěch. Charlotte s Valegrem byli součástí zlatého družstva na mistrovství Evropy v Rotterdamu.
 

Čtěte také: Charlotte Dujardin: Z ošetřovatelky trojnásobnou vítězkou olympiády

 

Rekordní výsledky

 
V roce 2012 si Charlotte a Valegro zajistili účast na olympijských hrách, které se konaly na domácí půdě. Nebylo už pochyb, že dvojice bude posilou, vždyť o místo v týmu si řekli zápisem světového rekordu, kterého dosáhli v Grand Prix Special na závodech v Hagenu. Výsledek mel hodnotu 88,022 %. To však není jediný rekord, jenž pokořili. Valegro dosáhl i nejvyšší známky v úloze Grand Prix v roce 2014 (87,46 %) a Grand Prix Freestyle (94,3 %). 
 

Olympijské vavříny

 
Publikum bylo v roce 2012 v Londýně svědkem historického okamžiku. Britové získali poprvé zlaté medaile v drezurní soutěži týmů. Vedle Charlotte závodil i Carl Hester s hřebcem Uthopia. Navíc Charlotte s Valegrem brala nejcennější kov i v individuálním hodnocení. O čtyři roky později opět nenašla dvojice přemožitele a vyhrála olympiádu v Riu de Janeiru. Tým pak vybojoval druhou příčku. 
 
Neporazitelná byla Charlotte s Valegrem i na dalších významných akcích. Celkem sečteno z OH, světových jezdeckých her a mistrovství Evropy má deset zlatých medailí, tři stříbrné a jednu bronzovou. 
 
Majitel a původní jezdec Carl Hester se nechal slyšet, že mezi jezdkyní a valachem, jemuž doma neřekne nikdo jinak než Blueberry neboli borůvka, funguje telepatie.
 

Zasloužený odpočinek

 

V roce 2016 v prosinci se Valegro během Světového poháru v londýnské hale Olympia rozloučil s kariérou. Diváci jeho odchod ze soutěžních obdélníků oplakali. Valachovi bylo čtrnáct let, byl na vrcholu sil. Jeho jezdkyně rozhodla, že v nejlepším se má přestat. „Nic mi nedluží. Viděla jsem tolik špičkových koní, kteří měli skončit dřív, na kterých už nebyla vidět žádná radost. To bych mu nikdy nemohla udělat,“ uvedla ke konci jeho kariéry Charlotte Dujardin. Hodnota koně, který byl koupen za přibližně 130 000 korun, se v té době odhadovala na sto milionů. 
 
Valegro si odpočinek užívá. Nade vše miluje žrádlo. „Kdyby byl člověk, byl by určitě obézní,“ řekla o něm jednou jeho jezdkyně. Ošetřovatel Alan Davies říká: „Borůvka miluje odpočinek ve výběhu vedle svého kamaráda hřebce Uthopia. Krmím je vždy jako první. V mých očích jsou stále hvězdy.“
 
Foto: Liz Gregg
 
Zdroj: FEI, Horse and Hound



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE