Strzegom přivítá pony jezdce. Proběhne tam evropské mistrovství 2022

ikonka

Parkurové skákání, drezura a všestrannost se spojí tradičně při mistrovství Evropy jezdců na pony. Stejně jako v uplynulé sezoně se jeho dějištěm stane polská Strzegom. Fanoušci z České republiky to tak nebudou mít daleko.
23.12.2021 14:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Tradičním dějištěm evropských šampionátů pro jezdce na pony je polská Strzegom. V roce 2022 to nebude jinak. V termínu od 3. do 7. srpna se tam představí zástupci tří disciplín: drezury, všestrannosti a parkurového skákání.
 
Česká republika se prezentuje především v drezuře. V uplynulé sezoně měla na mistrovství Evropy Annu Procházkovou s Nice Guyem a Zuzanu Hradilovou s koněm Arturo Martini. Lépe se dařilo první jmenované jezdkyni.
 
Svojí nejmladší generaci prezentovaly úspěšně drezurní velmoci. Zlato v týmech vybojovali Němci před stříbrnými Dány a bronzovými Nizozemci. Nejlepší finálový Freestyle zajela německá dvojice Rose Oatley. Druhé místo patřilo také německým barvám, zásluhou Antonie Roth a třetí příčku obsadila Dánka Sophia Boje Obel Jorgensen.
 
To v parkurovém skákání dominovali zástupci Francie, kteří si odvezli zlato jako tým. Za nimi se na stupních vítězů seřadili Nizozemci a Norové. Také v individuální hodnocení zářili jezdci Francie. Mistryní Evropy 2021 je Jeanne Hirel, která vyhrála v sedle poníka Vedouz de Nestin. Stříbro má další Francouzka Marie Ann Sullivan a brozn získal Nizozemec Siebe Leemans.
 
Družstva na medailových pozicích ve všestrannosti dojela takto: Francie, Německo, Irsko. První místo a evropský titul si vyjela francouzská dvojice Mae Rinaldi a Boston du Verdon. Druhé místo obsadil Ir Ben Connors a třetí skončila Sophie Weening z Nizozemí.
 
O první srpnové neděli roku 2022 se rozhodne o dalších vycházejících hvězdách jezdeckého sportu. Fanoušci, kteří to chtějí vidět na vlastní oči, nemusí absolvovat dlouho cestu. Strzegom leží přibližně osmdesát kilometrů severně od Náchoda.
 
Foto: Lukasz Kowalski / FEI