Strnadlová: Calox byl silák s neomezenou možností. Solidat je mrštný

ikonka

Začátkem srpna bude Lucie Strnadlová jedním z obhájců mistrovského titulu v parkurovém skákání. Před rokem triumfovala v kategorii žen s Caloxem, na něhož ráda vzpomíná. Do Martinic si letos na šampionát vezme hřebce Solidata i klisnu Quadiru.
11.07.2022 15:46  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB


 
Lucie Strnadlová podává nejen v posledních týdnech se svými koňskými svěřenci výborné výkony. Při červnovém Světovém poháru v Olomouci skončila s teprve devítiletou klisnou Quadirou třetí při Diamond Tour s výškou překážek do 150 centimetrů. V sedle desetiletého hanoverského hřebce Solidata pak v neděli 10. července triumfovala na stejném kolbišti při Velké ceně Banky Creditas, jež je součástí Českého skokového poháru. Jako jediná dokázala základní parkur i finále soutěže překonat bez penalizace.
 
„Bylo to docela technické a náročné i výškově. Distance nebyly úplně dlouhé, takže někteří jezdci s většími koňmi a delším cvalovým skokem asi měli trochu problém. Ale jinak jsem v tom žádný zásadní problém neviděla,“ konstatovala Lucie Strnadlová v pondělním rozhovoru pro EquiRadio
 
Může se tak těšit z kvalifikace do Super Grand Prix, která začátkem října v Martinicích u Březnice domácí parkurovou extraligu uzavře. Před necelými dvěma lety Strnadlová finále vyhrála Českého skokového poháru vyhrála, to však šlo ještě o soutěž se střídáním koní, v níž si soupeři této jezdkyně nedokázali poradit s její klisnou Feminou. „Určitě se těším i na tento nový formát, bude to zase nová zkušenost a bude to hodně zajímavé,“ konstatovala.
 

Psali jsme: Byla jsem dost vzteklá, když se mi nedařilo, vzpomíná Lucie Strnadlová

 
Do Martinic se však chystá již začátkem srpna, kdy se tam uskuteční mistrovství České republiky v parkurovém skákání jednotlivců, žen a mladých jezdců. A právě mezi ženami před rokem Lucie Strnadlová vybojovala titul šampionky. Tehdy to bylo v sedle plemenného hřebce Caloxe. Toho však před časem Stáj Mustang prodala do Irska. Jeho novým domovem se stal jezdecký areál Karlswood Horse Riding Centre, který patří olympijskému parkurovému jezdci Cianovi O´Connorovi. „Snažím se nadále jeho výsledky sledovat. Cian ho dal na ježdění jinému jezdci, s nímž se mu daří. Jsem moc zvědavá, jaká ho čeká budoucnost. Pro mě to byl kůň s obrovskou schopností a talentem. Ten pocit, když skákal, byl nezapomenutelný,“ vzpomíná stále úřadující mistryně České republiky. 
 
Zda titul bude chtít obhajovat opět v kategorii žen, nebo nastoupí do nejnáročnější soutěže jednotlivců, v níž převládají spíše muži, to se ještě rozhodne. „Pořád nad tím přemýšlím, ale ještě jsem se stoprocentně nerozhodla. Samozřejmě jsem vždy chtěla jít soutěž jednotlivců, ale musím brát v potaz, že tam jsou tři kola na úrovni 150 centimetrů a jeden z mých koní na této úrovni teprve začíná. Nevím, zda by to vůči němu bylo fér, takže ještě opravdu nejsem rozhodnutá, co půjdu,“ říká. Tím méně zkušeným koněm je již zmíněná klisna devítiletá Quadira, s níž v Olomouci absolvovala takzvanou stopadesátku poprvé. „Skákala tam úplně nadzvukově. Vůbec jsem to nečekala, protože šla tuto úroveň poprvé v životě. Ale zvládla to se ctí a nadhledem.“
 
Chválou Lucie nešetří ani na adresu o rok staršího Solidata. „Každý kůň je jiný a má jiné plusy a mínusy. Solidat je rychlý a mrštný, takže s ním se dá líp závodit na rychlost a je extrémně opatrný. Calox byl pro změnu silák s neomezenou možností,“ porovnává. Do Martinic každopádně pojede jak s Quadirou, tak se Solidatem. 
 

Čtěte také: Po Prague Playoffs do světa. Hřebec Calox je prodán, informuje Mustang

 
„V Martinicích to mám moc ráda. Pět pěti lety jsem tam vyhrála mistrovství žen s Carinou, což bylo také super. Moc se tam těším, je tam vždy hezká atmosféra, kvalitní ustájení pro koně a příjemné prostředí,“ dodává Lucie Strnadlová ve vysílání EquiRadia. Před republikovým šampionátem by ráda ještě stihla dvoje závody. V plánu je buď skokový pohár v Opavě, nebo mezinárodní mítink v Šamoríně a možná dojde i na účast při CSI v Maďarsku. 
 
Foto: Kateřina Návojová