Sto let Národního hřebčína Topoľčianky. Oslavy probíhaly čtyři dny

ikonka

Národní hřebčín Topoľčianky si letos připomíná sto let svého založení. Začátkem září se v rámci oslav tohoto výročí během čtyř dnů uskutečnil dostihový den, mezinárodní šampionát čtyř plemen koní a na závěr ještě slavnostní gala program.
17.09.2021 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
Národní hřebčín v spolupráci ze Závodiskem Bratislava uspořádal 1. září dostihový den v Topoľčiankach. Na programu bylo sedm dostihů, z toho pět rovinových, jedny přes proutěné překážky a hlavním dostihem byla Velká Topoľčianská steeplechase na 4100 metrů. Vynikající podmínky, dobrá organizace a příjemné počasí přilákalo velké množství diváků a více než 50 koní.
 
Oslavy 100. jubilea pokračovaly 2. a 3. září dvoudenním mezinárodním šampionátem plemen koní chovaných v Národním hřebčíně Topoľčianky. Celkem se ho zúčastnilo 160 koní z deseti zemí Evropy. Čtyřdenní událost vyvrcholila v sobotu 4. září slavnostním gala programem, který se konal na dostihové dráze. 
 
Příjemné slunečné počasí přilákalo přibližně 5.000 návštěvníků. Kromě jezdců a koní Národního hřebčína měli diváci možnost sledovat i vystoupení jízdní policie SR či hostů ze zahraničí, vč. zástupců Národního hřebčína Kladruby nad Labem.
 

Psali jsme: Odešla legenda československého jezdectví, olympionik František Hrúzik

 
Během své existence prožíval Národní hřebčín Topoľčianky nejtěžší chvíle především během dvou světových válek. V jeho prostorách se narodilo množství výjimečných koní a zároveň odtud vzešlo množství výjimečných jezdců a hipologických odborníků. 
 
V současnosti patří Národní hřebčín Topoľčianky mezi evropské chovatelské unikáty hlavně díky chovu až pěti plemen koní, jimiž jsou lipicán, shagya-arab, plnokrevný arab, huculský kůň a slovenský teplokrevník. Jeho prvořadým úkolem je vytvářet genové rezervy prvních čtyř zmíněných plemen, a to pro celý svět. 
 
Svou činností podporuje šest jezdeckých disciplín – spřežení, drezuru, voltiž, parkur, vytrvalost a dostihy. Klasická Topoľčianská škola lipických hřebců důstojně reprezentuje nejen Národní hřebčín, ale i Slovensko po celé Evropě.
 
Foto: poskytl Dalibor Gregor
Zdroj: Národní hřebčín Topoľčianky