reklama 11B

Steve Guerdat: Dokázal, že na olympijských hrách rozhoduje až finále

ikonka

V tomto díle rubriky Lexikonu olympijských vítězů nepůjdeme v historii nijak daleko. Věnujeme ho švýcarskému parkurovému jezdci, který vyhrál individuální soutěž v Londýně. Aktuálně je lídrem světového žebříčku. Ano, je to Steve Guerdat.
18.06.2019 09:08  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Jinému sportu, než jezdectví, se Steve Guerdat asi ani věnovat nemohl. Narodil se v roce 1982 v Bassecourtu ve Švýcarsku. Jeho otcem je Philippe Guerdat, který je známým trenérem. V současnosti je národním coachem brazilské reprezentace. Steve se tak věnoval koním od dětství.
 

Juniorská léta

Od roku 1997 začal reprezentovat Švýcarsko v soutěžích juniorů a mladých jezdců. Nejlepší individuální pozice dosáhl v roce 1999 v kategorii juniorů, kde mu jen těsně unikl bronz. Ten ovšem dokázal v mládežnických šampionátech získat dvakrát s týmem. 
 
 

Přechod do seniorů Guerdata nezpomalil

S přechodem do seniorské úrovně často končí řada jezdců s výsledky v šedém průměru. Ne tak Steve Guerdat. Hned na prvním mistrovství Evropy 2003 v Donaueschingenu dojel v individuálním hodnocení šestý a s týmem obsadil třetí místo. S družstvem se na stupně vítězů dostal ještě dvakrát, v roce 2009 ve Windsoru to byl dokonce stupínek nejvyšší.
 
 

Olympijské zkušenosti

Na olympijské hry byl Švýcarskou jezdeckou federací nominován poprvé v roce 2004, to mu bylo dvaadvacet, a na světovou špičku v Aténách ještě jeho výkony nestačily. Dojel padesátý. Družstvo bylo páté. Stevovo první kolo s dvaceti trestnými body se týmu nepočítalo, druhé mu ovšem vyšlo výrazně lépe. Dovezl jen dva body za čas.
 
O čtyři roky později v Číně už byl v sedle klisny Jaliscy Solier mnohem úspěšnější. Jako jednotlivec bral devátou příčku, tým byl třetí a Guerdat měl po chybě v každém z kol. 
 
 

ČTĚTE TAKÉ: Pierre Durand: Jappeloup mu udělil lekci, aby ho pak donesl ke zlatu

 

Vítězný Londýn

Nejšťastnější okamžik jeho prozatímní kariéry přišel v roce 2012. V Londýně závodil s francouzským valachem Ninem des Buissonnets. První kolo jim vyšlo skvěle, nechybovali. Ovšem stejně zvládla úvod olympiády celá řada soupeřů. V dalším kole nasbíral už osm trestných bodů a v součtu byl průběžně jedenáctý. Domácí publikum mohutně podporovalo Nicka Skeltona, který společně s Nizozemcem Marcem Houtzagerem, dokázal projít kvalifikacemi bez zaváhání. 
 
Jenže na olympiádě rozhoduje až finále, což v minulosti okusilo mnoho hvězd, které po skvělých kvalifikačních kolech propadly. Guerdat ho zajel výborně. Jako jediný předvedl dva čisté jízdy, a protože se finále jede od nuly, nedopustil tak ani rozeskakování. To proběhlo pouze o druhé místo mezi Nizozemcem Gercem Schröderem a Irem Cianem O´Connorem, kteří v dvoukolovém vyvrcholení dovezli oba po chybě. Steve Guerdat se tak stal olympijským vítězem. Skelton klesl na páté místo, Houtzager dokonce na deváté. 
 
 

Steve Guerdat stabilně na špičce

To, že patří k absolutní skokové špičce, dokazuje Guerdat neustále. Od té doby vyhrál třikrát finále Světového poháru, v letech 2015, 2016 a 2019. Z loňských Světových jezdeckých her v Tryonu má bronz z individuální soutěže. Aktuálně je lídrem Longines Ranking, tedy celosvětového žebříčku FEI, jemuž vévodí už šest měsíců v řadě.
 
 
Foto: FEI / Liz Gregg




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE