reklama 11B

Stane se nejstarším rovinovým jezdcem? Váňa pokoří další rekord

ikonka

Josef Váňa se v sobotu s největší pravděpodobností stane nejstarším českým jezdcem, který kdy nastoupil do rovinového dostihu. V sedle outsidera Ladislava zasáhne do dostihu trenérů, posledního bodu programu Evropského poháru žokejů.
27.09.2019 10:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12B
Je to otázka, která zaměstnává hrstku českých dostihových historiků už několik dní. Až se 66letý Josef Váňa starší v sobotu podvečer na závěr rámcového programu Evropského poháru žokejů vyhoupne do sedla sedmiletého Ladislava v dostihu trenérů na 1400 metrů, nejspíš bude bez ohledu na výsledek psát historii.
 
Stane se totiž nejstarším českým jezdcem startujícím v oficiálním rovinovém dostihu na našem území, přinejmenším po druhé světové válce. Dosavadním rekordmanem byl žokej Alexander Nagy, jemuž bylo začátku 60. let v době jeho derniéry třiašedesát. Poslední vítězství slavil v pětapadesáti letech.
 
Velká Chuchle pamatuje hostování Maďara Pála Kállaie, jemuž v době oslav stoletého výročí závodiště v roce 2006 bylo neuvěřitelných 73 let. Žádná z českých žokejských hvězd však svou kariéru neprotáhla přes šedesátku.
 
Legendární "mistr taktiky" Karel Havelka sice v roce 2008 stylově oslavil 90. narozeniny finišem v cílové rovině, ale jednalo se pouze o exhibiční jízdu a záměr zažádat si po letech znovu o licenci Havelka nakonec nedotáhl do konce. Ani jeho účast v dostihu legend při Českém derby 1996 ve statistikách nefigurue, svůj poslední dostih jel ve věku 58 let.
 

Foto: Váňa zářil v sedle na Křivoklátu. Při halali porazil i "lišku"

 
Havelkův velký rival Josef Šach ukončil kariéru v 57 letech, Oldřich Merta v 56 letech a Josefu Boříkovi bylo ještě o rok méně. České překážkové dostihy pamatují celou řadu nezdolných veteránů v čele se Stanislavem Beránkem, ale nikdo z nich se v pokročilém věku nevrátil na roviny.
 
Josef Váňa, který 20. října oslaví 67. narozeniny, tak má unikátní možnost získat další z mnoha rekordů. Jako trenér přebíral ceny po rovinových dostizích v Chuchli už mnohokrát a také v sobotu bude mít v Angkor Watovi a Father Frostovi svá želízka v ohni. Případný jezdecký úspěch na chuchelské rovině by však byl ve Váňově bohaté kariéře novinkou.
 
Váňa naposledy oblékl dres před třemi lety, když 10. září 2016 nedobrovolně opustil sedlo ryzáka Rabbit Hawk Wing ve čtvrté kvalifikaci na Velkou pardubickou. Od té doby trápily osminásobného vítěze Velké pardubické opakovaně problémy s kyčlí a musel se podrobit další operaci, která mu zabránila zúčastnit se loňského dostihu trenérů.
 
Letos se Váňa opět vrátil do sedla v ranní práci doma v Mlýncích na Karlovarsku a v září byl k vidění i jako master lovecké jízdy na hradě Křivoklát. "Cítím se dobře, v práci normálně jezdím a všechno je postupně vrací do normálních kolejí," řekl Váňa před týdne.
 

Čtěte více: Dvanáct hvězd v akci. Rychlý průvodce Evropským pohárem žokejů

 
Účastí ve Velké Chuchli stylově oslaví jedno malé jubileum. V říjnu to bude třicet let, co potřetí za sebou ovládl Velkou pardubickou na Železníkovi. S ryzákem v barvách Státního statku Bruntál – Světlá Hora kralovali v letech 1987 – 1989 a 1991. Páté vítězství přidal v roce 1997 s Vronskym a pak přišla ještě trojice úspěchů na Tiumenovi v sezonách 2009 – 2011.
 
Poslední Váňovo jezdecké vítězství v dostihu je staré už osm let a jednalo se právě o Velkou pardubickou s Tiumenem.
 
Dostih trenérů se v sobotu poběží na závěr programu v 18:00. Ladislav je podle Tipsportu největším outsiderem s kursem 50:1. Jako mnohokrát předtím tak bude muset žijící legenda českého turfu trochu "kouzlit".
 
 




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE