Stáhl se, když bratr začal stoupat. Jens Fredricson ovšem pořád umí

ikonka

Před lety byl nadějnějším a známějším ze dvou sourozenců. Jens Fredricson se však stáhl, když začala strmě stoupat kariéra jeho bratra Pedera. Stará se hlavně o chod stájí. Při nedávném finále série Světového poháru ovšem ukázal, že pořád umí.
25.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

Peder, Peder a zase Peder. Švédský parkurový jezdec Peder Fredricson vyhrál mistrovství Evropy v roce 2017, má stříbrné individuální medaile z olympiády v Riu 2016 i z té loňské v Tokiu. Při druhých jmenovaných hrách patřil k hlavním hrdinům rozeskakování, v němž Švédi vybojovali vítězství. 
 
Není na světě fanoušek jezdectví, který by neznal jeho jméno, je dlouhodobým lídrem světového žebříčku. V posledních letech tak patří k největším hvězdám všech závodů, kterých se účastní. 
 
A v posledních letech stojí tak trochu v jeho stínu starší bratr Jens. Přitom to byl on, kdo byl svého času známější a nadějnější. Při nedávném finále Světového poháru v Lipsku ukázal Jens, že rozhodně stále umí jezdit a že dokáže porážet nejlepší dvojice.
 
 

Jezdecké geny rodiny Fredricsonových

Jens Fredricson se narodil v roce 1967. Jeho otec veterinář Ingvar Fredricson vedl hřebčín ve švédském Flyinge. Mezi koňmi tedy vyrostl a jeho cesta byla jasná. 
 
Do švédské reprezentace se dostal v době, kdy Tři korunky nepatřily k nejsilnějším parkurovým velmocím. „Když jsem jel své první finále Světového poháru, nikdo si ani nemohl pomyslet, že by mohl vyhrát Švéd,“ vzpomínal jezdec v nedávném rozhovoru pro World Today News.
 
První velký šampionát absolvoval v roce 1997. Při mistrovství Evropy v Mannheimu dojeli Švédi s Jensem v řadách desátí.
 

Čtěte také: Šampion All In. Díky, že chceš být vždy nejlepší, chválí ho Fredricson

 
Nejlepší časy přišly s hnědákem Lunaticem. Ten se stal Jensovým parťákem v parkurech nejvyšší úrovně. V roce 2012 se dostali do olympijské nominace pro Londýn, kde družstvo skončilo na šesté příčce. V následující sezoně pak získal Jens s Lunaticem bronz v týmovém klání na mistrovství Evropy v Herningu.
 
Vyhráli spolu také Grand Prix při CSIO5* Falsterbo 2013, byli součástí vítězného družstva v Poháru národů v Sopotech v sezonách 2011 a 2013. 
 
 

Ve stínu Pedera

Jens má o pět let mladšího bratra Pedera. Jeho kariéra začala logicky později, a zpočátku se Peder mezi parkurovou elitu prokousával nenápadně. Navíc Peder v mládí jezdíval všestrannost, a to výborně. Má několik cenných kovů z evropských juniorských šampionátů.
 
V parkurech na sebe výrazně upozornil na olympiádě 2004 v Aténách, ale jeho hvězda začala strmě stoupat až přibližně o deset let později. V té době se Jens, který měl dlouhodobě průměrné výsledky, rozhodl, že ustoupí do pozadí a bude se věnovat hlavně provozu stájí a tréninku svěřenců. Závodit nepřestal, pohyboval se ale především po dvou až čtyřhvězdových akcích.
 
Peder, jehož sbírka medailí se stále rozrůstá, ho v posledních letech úplně zastínil. Je už řadu měsíců světovou jedničkou, zatímco Jens má v pořadí parkurových jezdců aktuálně pozici číslo 203.
 
 

Nadějní koně

Nový vítr přinesli dva nadějní koně, které dostal švédský jezdec k dispozici jako mladé. „Že mám dva koně pro vysokou úroveň, to znamená hrozně moc. Oba mají výborné majitele, kteří mi dávají volnost a možnost s nimi dlouhodobě trénovat,“ říká Jens. S dvanáctiletým belgickým hřebcem Karmelem VD Watering má na kontě několik triumfů ve Velkých cenách na CSI3* a CSI4*. 
 
V sedle hnědáka jménem Markan Comsopolit zazářil ve finále Světového poháru 2021/2022 v Lipsku. V zahajovací soutěži dojel po čistém výkonu sedmý, v druhém kole vystřídal koně a chyboval. Pro rozhodující jízdu tak opět zvolil Markana. Dvoukolovou soutěž na překážkách do 160 centimetrů překonaly bez chyb jen tři dvojice, a mezi nimi právě Jens s Markanem. Jense to rázem vystřelilo na třetí místo konečného pořadí.
 
Švéd se nechal slyšet, že tento úspěch spolu s inspirací mladším bratrem ho motivuje k návratu do nejvyšších soutěží. „Pracuji v blízkém spojení s Pederem, a když máte bratra světovou jedničkou, hodně na to myslíte,“ popisuje Jens, který je na sourozence pyšný. „Společně všechno probíráme a analyzujeme,“ říká a dodává: „I kdybych nebyl znovu úspěšný jako jezdec, pořád se budu koním věnovat. Jsem trenér, a v této roli předáváte znalosti dalším generacím. Na to se i vy potřebujete pořád vzdělávat a zdokonalovat.“
 
Zdroj: FEI, Wikipedia, World Today News
 
Foto: Richard Juilliart / FEI