reklama 11B

Splní poslední majitelovo přání? Bangkoka požene vpřed celý Leicester

ikonka

Hnědák Bangkok v sobotním britském derby ponese barvy tragicky zesnulého Vichaje Šrívaddhanaprabhy. Majitel fotbalového Leicesteru nesnil pouze o vítězství v Premier League, ale také o úspěchu v Epsomu, Ascotu a na dalších slavných závodištích.
31.05.2019 14:10  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Senzační vítězství fotbalového Leicesteru v britské Premier League v sezoně 2015/2016 vešlo do historie jako jeden z těch sportovních zázraků, o kterých fanoušci ještě po letech vyprávějí svým dětem a vnoučatům.
 
Až se v sobotu poběží 240. Investec Derby Stakes, na tribuně v Epsomu nebo u televizních obrazovek zasedne i nejeden příznivec "Lišek". Jedním z třinácti koní na startu totiž bude hnědák Bangkok v barvách tragicky zesnulého klubového šéfa Vichaje Šrívaddhanaprabhy.
 
Žokej Silvestre de Sousa oblékne modrobílé barvy Leicesteru a pokusí se aspoň posmrtně splnit velký sen muže, který vstoupil do dostihového sportu relativně nedávno, ale stihl v něm ukázat podobné srdce jako ve fotbale. Rodinná stáj King Power Racing se během krátké doby rozrostla na 100 koní.
 

Čtěte také: Komentování je třešnička na dortu. K Chuchli jsem už přirostl, říká Zlámaný

 
Thajský miliardář, přezdívaný na fotbalové scéně "Chairman", byl majitelem i šéfem Leicesteru. Rok předtím, než v říjnu 2018 spolu se čtyřmi dalšími lidmi zahynul při nehodě helikotéry krátce po vzletu z leicesterského King Power stadionu, neváhal za Bangkoka zaplatit 500 000 guinejí.
 
Už tenkrát snil o tom, že syn vítěze britského a irského derby Australia se dostane až do Epsomu. "Cítíme všichni velký smutek, že se sobotního dne nemůže zúčastnit. Snil o tom, že jeho koně poběží v derby, na mítinku Royal Ascot a v dalších mezinárodních vrcholech," řekl stanici BBC hřebcův trenér Andrew Balding.
 
Když charismatický Chairman poprvé přišel do historické tréninkové centrály Kingsclere, z níž od 19. století vzešlo devět vítězů derby včetně Ormonda a Baldingovým otcem Ianem připravovaného Mill Reefa, zářil nadšením.
 
"Tenkrát ještě neměl žádné plnokrevníky, ale všechno se mu tak líbilo, že chtěl hned koupit všechny naše koně. Jako majitele ,Lišek’ ho zároveň oslovilo, že jedna z našich stájí se jmenuje po Flying Foxovi, vítězi derby 1899," vzpomíná Balding.
 
Bangkok v sobotu nebude patřit k favoritům. Ve dvou letošních startech sice neprohrál a na konci dubna pohledným stylem vyhrál Classic Trial (Gr.3, 2000 m) v Sandownu. Jenže stejně jako před třemi lety Leicester, i Chairmanův kůň se musí popasovat s těžkými soupeři.
 
Jeho "Manchesterem" a "Chelsea" bude zejména sedmičlenná armáda irského Coolmoru a trenéra Aidana O’Briena, kteří pevnou rukou vládnou letošní klasické scéně. Jejich hlavní zbraní je dodatečně dohlášený Sir Dragonet, působivý vítěz Chester Vase, nastupující k teprve třetímu startu kariéry. Trenérův syn Donnacha O’Brien pojede dalšího letošního suveréna Broome, který se do Epsomu dostal irskou cestou přes úspěch v Derrinstown Stud Derby Trialu (Gr.3, 2000 m).
 

Čtěte také: Na přihláškách Evropského poháru žokejů jsou tři grupoví vítězové

 
Hodně příznivců má také Telecaster z tréninku Hughieho Morrisona, který začal kariéru až v březnu a jeho jarní série vrcholila úspěchem v klíčovém trialu Dante Stakes (Gr.2, 2100 m), kde porazil šampiona dvouletých hřebců Too Darn Hot.
 
Bangkok v této společnosti musí ukázat další zlepšení, chce-li bojovat o vítězství. Vzhledem k tomu, že se od konce dubna neukázal na dráze, to však není úplně vyloučeno.
 
"Chtěl jsem se vyhnout Dante Stakes, protože se letos běželo 16 dní před derby a to mi připadalo moc pozdě. Kůň vypadá dobře, tak jsme na něj nechtěli příliš tlačit. Od dubna uběhl nějaký čas, ale on je velmi fit a nemyslím, že mu delší přestávka mezi starty bude dělat problém," řekl Andrew Balding stanici BBC.
 
Fotbalový podtext celé operace dotváří fakt, že hřebce v barvách "Lišek" pojede Brazilec, dvojnásobný britský šampion De Sousa. Ať už se Bangok dokáže Coolmoru a spol. postavit či nikoli, historie velí Leicester neodepisovat. Bez ohledu na to, v jakém sportu nastupuje.
 
 
Ilustrační foto: FB The Jockey Club




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE