Speciální přístup se vyplácí. Kam vstoupí, tam Dalera drtí konkurenci

ikonka

Neuvěřitelnou sérii triumfů má za sebou klisna TSF Dalera BB v sedle s Jessicou von Bredow-Werndl. Dvě zlata při olympijském debutu, dvě zlata na mistrovství Evropy i vítězství ve Světovém poháru. Za souhrou této dvojice stojí holistický přístup.
23.04.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB


 

První místo v aktuálním pořadí světového žebříčku, dvě zlaté medaile z olympiády v Tokiu, dvakrát nejvyšší příčka na evropském šampionátu 2021 a nakonec vítězství ve finále Světového poháru v dubnu 2022. To je výčet největších úspěchů německé drezurní dvojice Jessica von Bredow-Werndl a TSF Dalera BB v uplynulých měsících.
 
Němka má s letos patnáctiletou hnědkou zvláštní pouto, díky kterému přitahují pozornost fanoušků po celém světě. A nakonec i rozhodčích…
 
Předpokladem k vlohám pro drezuru je už samotný původ klisny. Její chovatelka Silke Fass vsadila na trakénskou krev. Otcem Dalery je Easy Game, jehož otcem je Gribaldi. A plemeníka Gribaldiho najdeme třeba v původu světové superstar Totilase. Matka Dark Magic je po dalším trakénském hřebci Handrykovi. 
 
Majitelkou Dalery je bývalá švýcarská drezurní rozhodčí Beatrice Burchler Keller, jež je zároveň dlouhodobým sponzorem Jessicy. Tím vzniklo spojení, které se málokdy podaří. „Dalera je speciální kůň. Je snad nejroztomilejší na světě, když se s ní mazlíte, procházíte. Nebo s ní jen mluvíte ze země, aniž byste seděli v sedle,“ popisuje Jessica klisnu.
 
 

Celý život spolu

Jessica sedlá Daleru v drezurních soutěžích po celý její život. Do mezinárodního sportu vstoupila dvojice v roce 2016 a už v malých rundách od začátku vítězila. O dva roky později přešla do úrovně Grand Prix a v téže sezoně už startovala pod německou vlajkou na Světových jezdeckých hrách. 
 
Tým v Tryonu vyhrál a Jessica s Dalerou si tak odvážely první zlato do sbírky. V jednotlivcích však zatím zdaleka tolik nezářily, obsadily šestnácté respektive deváté místo. Klisna potřebovala více mezinárodních zkušeností.
 
V dalším roce začaly mít jejich výsledky mnohem vyrovnanější podobu. Svou konkurenceschopnost vůči špičce prokázala Dalera při CDIO5* v Cáchách, kde obsadila třetí příčku v Grand Prix Freestyle se známkou přes 87,5 procenta. Porazily jí pouze krajanky Isabell Werth na Belle Rose a Dorothee Schneider v sedle hnědáka Showtime FRH.
 

Čtěte také: Rok Jessicy. Připomeňte si drezurní vrcholy sezony 2021 objektivem FEI

 
Bronz vybojovala ve volné Grand Prix i na mistrovství Evropy 2019 v Rotterdamu. To už její výsledné skóre přesahovalo 89 procent. A výkony se stále zlepšovaly. V témže roce v listopadu vyhrála jedno z kol Světového poháru ve Stuttgartu a o tři měsíce později zvítězila ve World Cupu v Neumünsteru. 
 
V covidem poznamenaných měsících toho jezdci v nejvyšších světových soutěžích mnoho neabsolvovali. Svoje místo v týmu pro blížící se olympijské hry v Tokiu si vyjela tato dvojice při Světovém poháru v Salzburku v lednu 2021, kde ovládla Grand Prix Freestyle. 
 
 

Neporazitelná Dalera

Prvním startem v Tokiu zahájila Dalera s Jessicou v sedle ohromující sérii úspěchů. Ovládla nejen všechny úlohy vypsané pro olympiádu, čímž získala týmové i individuální zlato, ale pár týdnů po hrách vybojovala titul evropských šampionů, a to opět v rámci družstva i mezi jednotlivci. Při obou vrcholných akcích překročila známka ve volné sestavě 91 procent.
 
Od července 2021 nebyla Dalera poražena. Zvítězila i při podzimním CDI5* Stockholm i ve dvou kolech série World Cup 2021/2022 v Neumünsteru a s´Hertogenbosch. 
 
Do finále Světového poháru, které hostilo začátkem dubna 2022 Lipsko, šly Jessica s Dalerou jako horké favoritky. Řadu měsíců už totiž drží první příčku na světovém žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI.
 
A tuto roli splnily v lipské hale do puntíku, když zvítězily v obou připravených úlohách Grand Prix. V küru dostaly 90,836 procenta. Během necelého roku tak rozšířily sbírku úspěchů o další z nejcennějších trofejí. Chybí jen titul z mistrovství světa, jež proběhne v srpnu 2022 v Herningu. Tento mítink se ovšem zřejmě bude muset obejít bez Jessicy. Na jaře 2022 oznámila těhotenství a termín porodu vychází právě na srpen.
 
 

Holistický přístup

Vedle talentu a píle jezdkyně a drezurních předpokladů u klisny stojí za úspěchem dvojice také „jiný“ přístup k tréninku. Jessica je vyznavačkou jógy. A razí teorii, že takzvaný holismus, tedy pojetí živého tvora jako celku, vyhovuje i koním. Že trénink není jen o fyzických pokrocích a jednotlivých cvicích, ale hlavně o psychice, že každý problém ve sportu je odrazem stavu duše koně.
 
Na otázku, jak vypadá její běžný den na závodech, říká: „Vstanu vždy ve stejný čas a ve stejný čas snídám. Následuje dechové cvičení, jóga a meditace. Pak se snažím trávit s Dalerou co nejvíc času. Masírují jí, mobilizuji a teprve potom zapletu a začínáme se připravovat na samotný start.“
 
I práce doma se zaměřuje hlavně na soustředění a důvěru. Jessica i její bratr Benjamin, který je rovněž výborným drezurním jezdcem, jdou cestou férovosti ke koním. Dávají jím hodně závodního volna, což je patrné i ve výpisu kariéry Dalery v mezinárodním sportu. Oproti jiným top světovým koním, má výrazně méně startů na mezinárodních závodech. Sourozenci věří, že koně jim to vrací psychickou pohodou a uvolněním.
 
„Jakmile si na ní sednu, cítím, že ze sebe chce vydat to nejlepší. Je ochotná pracovat a při soutěžích je jako rocková hvězda. Chce se předvést a baví jí to,“ hodnotí Daleru její jezdkyně.
 
Zdroj: FEI, Eurodressage, PS Dressage
 
Foto: Stefan Lafrentz, Sannon Brinkmann / FEI