Spanilá jízda Royal Worda v Rakouském derby, Verner získal St. Leger

ikonka

Royal Word v neděli potvrdil, že je nejlepším koněm na startu Österreichisches Galopper-Derby a po Velké jarní ceně se ozdobil dalším klasickým vítězstvím. Jan Verner úspěšně splnil varšavskou misi a Meranu vládl Josef Bartoš. Shrnujeme nedělní dění.
29.08.2021 20:40  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Dva čeští žokejové v neděli slavili ve střední Evropě klasická vítězství a v obou případech vedl k úspěchu výborný odhad tempa na horkém favoritovi. Jiří Palík si připsal pátou modrou stuhu své kariéry na Royal Wordovi v rakouském Ebreichsdorfu, Jan Verner dovedl německou klisnu Memphis k triumfu v polském St. Legeru. V obou dostizích doběhli na čtvrtém místě koně českého chovu.

Třetí z Českého derby a účastník Prix du Jockey Club Royal Word šel na start 153. Österreichisches Galopper-Derby (2200 m, 20 000 eur) jako desetinový favorit a nejtřídovější kůň v sedmilenném poli. Po startu se však nikomu nechtělo vodit a pomalý úvod vynesl na špici právě svěřence Arslangireje Šavujeva.

Palík ještě chvíli počkal, ale když ani při prvním probíhání cílem nikdo ze soupeřů nepřevzal iniciativu, nastavil tempo a na rychlé dráze si udržoval zhruba délku náskoku na druhou Solemeenu a slovenského Cape Crowna.

 

Čtěte více: Nieslanikovi opět "raz-dva". Ve Svatováclavské ceně dominoval Ponntos

 

Síly Royal Worda rozvrhl optimálně, neboť hřebec majitele Valentina Buchtojarova dokázal po zatočení do cílové roviny odskočit o 6 délek a suverénně zvítězit. Vítěz Slovenského derby Rabbit Red Jazz se musel spokojit s druhým místem před zezadu útočící Dakotou. Klasická vítězka Solemeena z vlastního chovu Martina Bláhy ztratila na začátku cílové roviny pozici, ale bojovným výkonem v posledních metrech ubránila čtvrté místo a dotvořila český doběh raz-čtyři.

Verner ve Varšavě potěšil Němce, Daralara čtvrtá

Zatímco větší část tuzemské jezdecké špičky v neděli hostovala v Ebreichsdorfu, loňský šampion Jan Verner strávil víkend ve Varšavě, kde ho na své koně angažoval berlínský trenér Roland Dzubasz. V sedle čtyřleté ryzky Memphis ze stáje German Racing Club dostál roli velkého favorita a vyhrál Nagrodu St. Leger lehce o 4 1/2 délky.

Dzubaszovo druhé letošní klasické vítězství ve varšavském Sluziewci bylo v závěru suverénní, ale pro Vernera nikoli bezpracné. Velkou část 2800 metrů dlouhé tratě strávil na druhém třetím místě několik délek za vedoucím koněm a už v posledním oblouku se do Memphis poprvé opřel. Klisna zareagovala zrychlením, ale domácí favorité živili až do poloviny cílové roviny naději, že favoritku dostihnou.

Memphis se však nejprve vypořádala s derby-vítězem Night Thunderem a za distancí odolala i pozdnímu útoku druhého Hipop de Loire. Na čtvrté místo se v samém závěru posunula Daralara z vlastního chovu Václava Luky staršího. Svěřenkyně Evy Záhorové ztrácela pod Martinem Srncem na vítěznou Memphis 18 1/2 délky a na třetího Night Thundera 6 délek.

 

Krátce z turfu

 

Dvě vítězství vybojoval Josef Bartoš na koních trenéra Josefa Váni mladšího v Meranu. V nedělním vrcholu, graded3 Premio Piero E Franco Richard na 3800 metrů, obsadily barvy stáje Scuderia Aichner SRL dokonce první dvě pozice v pořadí Gangster de Coddes - Peace Garden. V krosu na pět kilometrů si opět pohrál se soupeři matador Broughton.

Devítiletý Sweet Red Wine se po necelém měsíci vrátil do francouzského Vittelu a složil reparát za pád ze začátku srpna. V rodinných barvách běhající odchovanec rodiny Odložilových finišoval v cross-country Prix Maurice Aubry (5200 m, 16 000 eur) pod Janem Odložilem na čtvrtém místě a zaznamenal tak svůj dosud nejlepší francouzský výsledek.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz