Soumillon v problémech. Vnitro zvažuje, že mu výrazně prodlouží trest

ikonka

Do kauzy Christophe Soumillona, který si odpykává dvouměsíční trest za vyhození soupeře ze sedla, se vkládá francouzské ministerstvo vnitra. Úředníci zvažují výrazné prodloužení trestu, proti jejich rozhodnutí se nelze odvolat k dostihové autoritě.
15.11.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB

Někdejšímu vítězi Evropského poháru žokejů Christophe Soumillonovi hrozí zpřísnění trestu za incident z 30. září, kdy na závodišti Saint-Cloud loktem vyhodil ze sedla soupeře Rossu Ryana. Desetinásobný šampion francouzských jezdců si aktuálně odpykává dvouměsíční odnětí licence, které má skončit 12. prosince.

Jak ale informoval newsletter Jour de Galop, do hojně medializovaného případu se nyní vložil La Police des Jeux, úřad spadající pod francouzské ministerstvo vnitra, který dozoruje dostihové a sázkové záležitosti z pohledu veřejného zájmu a poškozování dobrého jména sportu.

Státní intervence by mohla Soumillonův trest prodloužit až na šest měsíců či dokonce žokeje přimět k novému zažádání o licenci.

 

Čtěte také: Pořád chci být lepší jezdec. Podpora lidí mě dojala, říká Andrésová

 

Za poslední týden je to již podruhé, co úředníci zasáhli do záležitostí spadajících za normálních okolností do působnosti dostihové autority France Galop. Minulé úterý vyšlo najevo, že vnitro odebralo licenci Pierru-Charlesi Boudotovi, který je od května 2021 suspendován kvůli podezření ze znásilnění.

V Soumillonově případě obdržel France Galop dopis z ministerstva, který odevzdal žokeji. Ten má nyní omezenou lhůtu na zaslání odpovědi. Úředníci Soumillonovo chování v grupě 3 Prix Thomas Bryon v pátek před Cenou vítězného oblouku kvalifikovali jako "nekompatibilní s udržením licence", definitivní rozhodnutí však teprve padne.

Pokud by došlo k prodloužení trestu, žokej se nemůže odvolat k dostihovým orgánům France Galop. Podle listu Racing Post by mu zbývala buď soudní cesta nebo půlroční čekání na možnost znovu se ucházet o licenci. Ministerstvo ve Francii formálně schvaluje všechny žádosti o jezdeckou, trenérskou nebo majitelskou licenci.

Incident ze Saint-Cloud, kvůli němuž Soumillon přišel o post stájové jedničky Aga Khana, údajně není jediným důvodem, proč se ministerstvo vnitra do kauzy pustilo. Jour de Galop uvedl, že úřad reaguje na několik různých problémů ze sezony 2022.

Ministerstvo v minulosti aktivně zasáhlo do série razií v tréninkových střediscích a hřebčínech v rámci boje proti dopingu včetně kauz Guye Cherela a Andrei Marcialise.

Zdroje: Jour de Galop, Racing Post, Turf Times, Galopponline.de

Foto: Ivan Krejza