Sólo pro Mo My Dream v Karlových Varech, českému chovu vládli tříletí

ikonka

Optimální letní počasí a solidní divácká návštěva provázely v sobotu první prázdninový mítink v Karlových Varech. Oba vrcholy dne nakonec nenabídly žádné drama, ostřílená Mo My Dream i tříletý Red Coral triumfovali bez větších problémů.
03.07.2022 00:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Suverénní vítězkou Letní ceny klisen skupiny Maentiva se v Karlových Varech stala tmavá hnědka Mo My Dream s žokejem Milanem Zatloukalem. Vlastní odchovankyně švýcarského majitele Richarda Mädera se na distanci 2000 metrů prosadila stylem start - cíl o čtyři délky a vylepšila tak loňské druhé místo ze stejného dostihu.

Nejblíže vítězce se dostala favoritka Solemeena, která uhájila druhá místo před finišující Trezy Lady a bělkou Anoaster. Jediná tříletá účastnice Königin Lucia uzavřela pětičlenný doběh.

"Mo My Dream potřebuje cválat, takhle jí to pasuje. Když se jí chce a dostane poctivý dostih, umí to seběhnout jako dnes," podotkla spokojená trenérka Jana Manová.

 

Čtěte také: "Synové Sharpoura": Úspěch na dráze není to hlavní, říká Saller mladší

 

Sedmiletá Mo My Dream vyhrála pošesté v kariéře. Na jaře doběhla osmá ve Velké dubnové ceně a v německém Hannoveru, následně brala ve Wroclawi páté místo v Nagrodě Konstelacji.

"Ve Wroclawi vedla ještě 200 metrů před cílem, ale jakmile ji minul jeden soupeř, tak v závěru zastavila. Dnes dostala beránky a ukázalo se to jako dobrý tah. Půjde teď stejnou cestou jako loni, kdy po Letní ceně klisen vyhrála Cenu Pat’s Music v Bratislavě. Ohledně dalších zahraničních startů ještě uvidíme, majitel chce klisnu zařadit do chovu," dodala Manová.

Red Coral se vrátil, Dally Top znovu stříbrná

Zatímco ve vrcholu dne se klasický ročník neprosadil, v mílové Ceně prezidenta MFF Karlovy Vary a společnosti Maentiva Management a.s. pro koně českého chovu se oba tříletí v poli umístili na prvních dvou příčkách. Po trpělivé jízdě Jiřiny Andrésové triumfoval Red Coral, pro něhož to bylo první vítězství od loňské Ceny zimního favorita.

Hřebec stáje Dr. Charvát zpočátku cválal s lehkým odstupem za polem. Do cílové roviny vbíhal na posledním místě, ale na distanci ho Andrésová nasměrovala do mezery u bariéry a jistě o 2 1/4 délky porazili do té doby vedoucí Dally Top. Třetí skončil Wakai Go.

"Povedlo se nám všechno, jak jsme potřebovali. Neměla jsem ordre, abych jela vyloženě poslední, ale Pavel Tůma mi říkal, abych v dostihu přemýšlela a šetřila metry. A mně připadalo, že je to docela rychlé a že můžu chvíli počkat. Jakmile pak Red Coral nastoupil, cítila jsem, že to zvládne," radovala se Andrésová.

Stříbrná z Jarní ceny klisen Dally Top se musela popáté za sebou spokojit s druhou příčkou. "Měl jsem počkat, aby měla ve finiši vedle sebe koně, protože minule zůstala v závěru také sama. Věřil jsem, že se chytnu s Wakai Go a že to za distancí už urveme, jenže pak se vynořil Red Coral," litoval žokej Adam Florian.

Trenér Zdeněk Seménka však přesto odjížděl z Karlových Varů spokojen, když si připsal dvě vítězství s tříletými koňmi. Kromě napajedelské odchovankyně Vignetty mu udělal radost i hřebec Like Magic, figurující před týdnem "pod čarou" v Českém derby.

Syn klasické vítězky Partyday ze stáje Hany Veselé odrazil v závěru trojkové míle Ceny EBF Stallions o půl délky nábor Fabriany Third. "Má rezervy, udělá ještě velký progres. Je to stále velké dítě a když půjde postupnou cestou, tak se nahoru dostane. Potřebuje čas, on to ještě bere jako hru. Já jsem se dnes nadřel, on ne," usmíval se Petr Foret.

Kromě Seménky se v sobotu podařilo double i jezdci Lukáši Charvátovi, trenérovi Michalu Kalčíkovi a stáji The Sons Of Sharpour, kteří se nejprve podíleli na těsném vítězství Silver Triggera v trojkovém sprintu na 1400 metrů a na závěr programu splnili roli favoritů s čtyřletým Arkadagem.

 

Krátce z turfu

 

Druhý z Velké jarní ceny Westminster Night se vrátil na francouzskou blacktype scénu. V Chantilly uzavřel šestičlenný doběh listed Tattersalls Prix de Saint-Patrick (1600 m, 55 000 eur). V sedle s Clementem Lecoeuvrem se v pomalu rozběhnutém dostihu držel na chvostu malého pole. V cílové rovině se svěřenec Václava Luky mladšího pokusil zaútočit ve vnější stopě, ale navzdory nadějnému momentu se nakonec před žádného soupeře nedostal. Na vítěze Facteur Cheval ztrácel necelé tři délky. Po vítězství naopak sahal valach Memento Mori ze stáje KarBoBau, který pod Theem Bachelotem finišoval o 3/4 délky druhý mezi tříletými nezvítězivšími v Prix du Carre des Capucins - B. P. E. Lecieux (1600 m, 22 000 eur).

Royal Town s Radkem Koplíkem vyhrál sobotní Memoriál Antona Mlčúcha (II, 1700 m) v Bratislavě. Sedmiletý tmavý hnědák stáje Koplík udolal o půl délky dvojici Shawnee’s Triumph a Eyes On You.

Německý Kůň roku Torquator Tasso se vrátil do vítězné formy. Pod Reném Piechulkem ovládl lehce o 3 1/2 délky grupu 2 Grosser Hansa-Preis (2400 m, 70 000 eur) v Hamburku.

Prvním francouzským vítězem Coral-Eclipse po 62 letech se v Sandownu stal tříletý Vadeni ze stáje Aga Khana. Vítěz Prix du Jockey Club pod Christophem Soumillonem ve strhujícím finiši o krk porazil Mishriffa, o další hlavu zpět následoval třetí Native Trail.

Foto: Marcela Kozová