reklama 11D

Sofie Najmanová: Náš areál je do kruhu. Dokonce i halu máme do oblouku

ikonka

Sofie a Laura Najmanovy trénují se svými koňmi v jezdeckém areálu v Mariánovicích u Benešova, který zakoupili v roce 2013 jejich rodiče. Od té doby prošel historický objekt rozsáhlými rekonstrukcemi, jeho netypický kruhový dvůr však zůstal zachován.
28.05.2020 06:46  |  Autor: Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

V naší pravidelné rubrice jsme si povídali se Sofií Najmanovou o jejich domovském areálu. Ačkoli žije s rodinou v Praze, prázdniny tráví ve svém druhém domově s koňmi v Mariánovicích u Benešova.
 
Kde se nachází váš domovský areál?
 
Náš domovský areál máme v Mariánovicích u Benešova a majiteli jsou moji rodiče, ti ho koupili v roce 2013 a zrekonstruovali. Tento areál byl vystaven kolem roku 1750 jako zázemí k zámku Konopiště.
 
Stavební úpravy tedy musely být velmi náročné vzhledem ke stáří objektu, navíc s tím, že nebyl původně určen pro chov koní.
 
To ano. Vše prošlo kompletní rekonstrukcí, vnitřky se musely probourat, postavit boxy, vlastně se komplet všechno dělalo úplně od začátku.
 

ČTĚTE TAKÉ: Miriam Záveská: Koně ve výcviku znám od hříbat. Jezdila jsem i matky

 

Jak se vám dostal do cesty právě tento areál?
 
Jezdila jsem u Kateřiny Vašákové, která sídlila v Českém dvoře, což je stáj také v oblasti Benešovska. A v době, kdy jsme se rozhodovali, jak budeme dál s jezdeckým sportem pokračovat, tento areál už byl v horším stavu a nevěděli jsme, jakou bude mít budoucnost. Rodiče proto začali koukat po nějakém areálu v okolí a našli právě Mariánovice. Je to kousek od sebe, několikrát jsme se tam jeli podívat na kole. Kateřina Vašáková se pak přesunula i se svou jezdeckou školou sem k nám a pokračuje zde.
 
Přímo v areálu tedy i bydlíte?
 
Žijeme v Praze a já bych se toho nikdy nevzdala, ale v areálu máme k dispozici dům, v kterým jsme byli teď vlastně po celou dobu karantény od 13. března. Trávíme zde čas prázdnin a volna.
 
Jaké máte k dispozici zázemí?
 
Máme tu jízdárnu, k tomu pak ještě jednu malou, tu využíváme na lonžování nebo tam vypouštím koně do padocku. Se sestrou máme k dispozici svoje dvě stáje. Původně to byla jedna, po čase jsou dvě a teď se pomalu rozrůstáme i do třetí. Ti koně se nám nějak rozmnožují. Jsou zde sedlovny, prádelna, kolotoč i maličká hala. Nevýhodou tohoto historického areálu je, že každý stavební zásah musí být schválen. Celé Mariánovice jsou vybudovány do kruhu, tedy i naše hala je do oblouku. Dále máme venkovní výběhy, lonžovací kruh a jsou zde úžasné vyjížďky. Uprostřed areálu je penzion s jídelnou a klubovnou.
 
Foto archiv Sofie Najmanové



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE