Sobotní Brno bude mít dohru, český outsider překvapil Drážďany

ikonka

Pořádková komise JC ČR se bude zabývat průběhem sobotních dostihů v Brně a činností tamní dostihové komise. České stáje slavily vítězství v Meranu a Drážďanech a připsaly si umístění ve třech zemích. Přinášíme souhrn víkendového dostihového dění.
14.06.2021 10:25  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB

Po téměř třech letech v sobotu triumfoval hnědák Kifaaya. Někdější vítěz Gran Corsa Siepi di Merano (Gd1), kterého aktuálně trénuje Radim Bodlák pro stáj Vlček - Autodoprava.cz, ovládl s žokejem Janem Odložilem Letní brněnskou steeplechase - Cenu Charvát Group s.r.o. Šest délek za ním obsadil druhé místo Marcon před Ronaldo Kingem. V rámcovém programu se dvakrát radovali trenér Allan Petrlík a stáj Rabbit Trhový Štěpánov prostřednictvím Goldentona a Zamindartona. V sedle druhého zmíněného ryzáka získal své 38. rovinové vítězství překážkový šampion Marcel Novák, který ve čtyřkové Ceně Jockey Clubu ČR na 2200 metrů navážil 68 kg.

Sobotní mítink v Brně bude mít dohru u Pořádkové komise JC ČR. Jak dostihová autorita informovala na svém facebookovém účtu, prezident JC ČR Josef Bečvář podal "v zájmu zajištění bezpečnosti zdraví koní i jezdců v průběhu dostihových dní" podnět k prošetření činnosti dostihové komise. Server Fitmin upozornil, že proti sankci za nedodržení sjednaného závazku se s poukazem na nezpůsobilost a nebezpečnost dráhy odvolala i Martina Havelková.

Nejúspěšnější aktivní jezdkyně na českém území byla jedním z osmi jezdců, kteří odmítli pokračovat poté, co pod vlivem deště začala tvrdá dráha klouzat a došlo k několika pádům i zraněním jezdců. Čtvrtý dostih byl po pádech dvou koní v oblouku zastaven a opakován na závěr mítinku, dvě ze tří steeplechase se běžely na změněném kursu bez diagonál. Orgány JC ČR budou řešit také situaci na startu Letní brněnské míle, kdy se neotevřel box Tropical Bondovi s amatérem Jindřichem Fabrisem.

Jedenáctiletý valach Broughton ze stáje Scuderia Aichner SRL v neděli vstoupil vítězně do sezony. Pod žokejem Josefem Bartošem prodloužil svou úspěšnou sérii v meranských krosech na pět vítězství za sebou. O 2 3/4 délky zpět finišoval druhý Power Zar, další pořadí v "českém dostihu" dotvořili třetí Talent a čtvrtý Godsalino. V nedělním programu jednou zvítězil žokej Jan Faltejsek v sedle domácího Fior Gavoi.

607:10 se vyplácelo na nedělní vítězství čtyřletého hnědáka Planteur’s Whiskey ze stáje Dara Racing v Drážďanech. Někdejší třetí umístěný z Ceny zimního favorita zaútočil v trojkovém Preis von Idee Kaffee (1500 m, 5150 eur) z hloubi pole a pod svou bývalou trenérkou Michaelou Musialovou v cíli uhájil náskok půl délky na druhého Birthday Prince. Trenér Jiří Brož tak slavil druhé německé vítězství v rozmezí necelých dvou týdnů. Třetí finišovala Achird, jejiž jezdkyně amatérka Sabina Mokrošová přišla do 10. července o licenci za nadměrné použití bičíku. Z dalších českých koní se umístili Rabbit Spirit a Viviann třetí ve čtyřkových handicapech, Rabbit Coulsty čtvrtá mezi tříletými nezvítězivšími a páté místo získali Belinda Too a Kaisertaler.

Veterán Everest Hill se v sobotu po půl roce vrátil do své oblíbené Francie a připsal si umístění na večerním mítinku v Marseille Pont de Vivaux. Jedenáctiletý svěřenec Zdena Koplíka ze stáje Byliny-Kindl se v classe 4 Prix des Goudes pohyboval pod pérovou váhou 50,5 kg blízko špice na průběžném třetím místě, v cílové rovině byl až do posledních metrů ve hře o nejvyšší příčky a v těsném doběhu ztrácel ze čtvrtého místa na vítěze jen necelou délku. Jeho tréninkový kolega Fils de l’Air skončil ve stejném dostihu sedmý, třetí český zástupce uzavřel doběh classe 4.

Umístění sbírali čeští koně také na sobotních dostizích v Mnichově. Někdejší vítěz slovenského derby Mon Cheri obsadil pátou příčku v trojkové míli, ve stejné kategorii na 2000 metrů brali Loulou’s Jackpot druhou a Lagoas čtvrtou příčku.

Ilustrační foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR