Slečna Gancia si dělá, co chce. Je tak dobrá, že jí to každý odpustí

ikonka

Miss Gancia neboli „Slečna Gancia“, to je přezdívka belgické hnědky jménem Gancia de Muze. Drobná a šikovná klisna dovezla Nielse Bruynseelse k několika cenným trofejím. Její první jezdec říká, že je výjimečná, ale často si dělá, co chce.
30.05.2022 06:30  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

Český fanoušek považuje Nielse Bruynseelse tak trochu za svého. Sympatický Belgičan už pátou sezonu závodí po boku Anny Kellnerové za tým Prague Lions v sérii Global Champions League. Mnohokrát se blýskl v sedle klisny belgického teplokrevníka jménem Gancia de Muze. 
 
Před tím, než začal s hnědkou, jejímž otcem je Malito de Reve, v mezinárodním sportu soutěžit Niels, sedlal ji jeho krajan a také někdejší Pražský lev Wilm Vermeir. A ještě před ním ji vlastnil další belgický jezdec Walter Lelie.
 
„Koupil jsem Ganciu jako čtyřletou. Byla výjimečná už tehdy. Můj názor je, že byla výborná od začátku. Ale v pěti letech měla hříbě, proto byla proti koním stejného ročníku trochu pozadu,“ popisuje Walter Lelie. 
 
„Její největší hodnotou jsou skokové kvality. Jsou ale věci, které nemá ráda, a tak je prostě nedělá. Říkal jsem jí „Slečna Gancia“, dělala si často, co chtěla. Ovšem tak dobrému koni to zkrátka odpustíte,“ dodává. „Měl jsem jí hrozně rád. Ale je to prostě byznys, že občas musíte podat i toho nejlepšího koně,“ říká Lelie. 
 
 

Změna majitele

Od Waltera Lelieho šla do stáje Yvese Thorneta. Když jí bylo pět let, dozvěděl se o ní Wilm Vermeir. „Yves mi vyprávěl o klisně, která pro něj byla hodně složitá, na druhou stranu ale její talent byl neuvěřitelný,“ vzpomíná Vermeir s tím, že mu ji jeho známý přivezl na zkoušku. Vermeirovi se zdála na svůj věk hodně nezralá, ale líbila se mu. I on v ní viděl potenciál.
 
„Co se týká osobnosti, je to typická klisna. Jako mladá opravdu nebyla jednoduchá. Jezdit ji někdy bylo až bláznivé. Když ale zvážím její výsledky, byla vždycky výborná,“ říká Vermeir a pokračuje: „Má hodně krve, drezurní kůň by z ní nikdy být nemohl. Přesto všechno jí však můžete v kolbišti věřit. Sama od sebe vnímá vzdálenosti. Dokonce ji můžete nechat vyřešit si situaci přes skokem. To, že to mezi námi dobře fungovalo, je i tím, že mám rád živé koně.“ 
 

Čtěte také: Chlouba polského chovu. Nevados S dozrál v top skokana s tučným kontem

 
Vermeir ji po čase prodal partnerům, jejichž koně jezdí. Poté utrpěla zranění, které si vyžádalo pauzu. Po ní ji noví majitelé svěřili Nielsovi Bruynseelsovi. „Nikdy bych ji neprodal, kdybych věděl, že tím přijdu o možnost ji dál jezdit,“ přiznal Vermeir. „Nicméně Niels je můj dobrý kamarád, a jsem rád, že se jim spolu daří,“ okomentoval tehdy odchod klisny.
 
 

Souhra s Nielsem

Niels Bruynseels začal s Ganciou závodit v CSI v roce 2015, tedy v jejích devíti letech. Koncem sezony už skákali soutěže do 150 centimetrů. Během společné cesty zapsali řadu úspěchů, jako vítězství v Grand Prix CSI5*-W Helsinky v říjnu 2016 nebo první místo v Prix des Communes Genevoises při festivalu CHI v Ženevě o dva měsíce později.
 
Na konci roku byli čtvrtí v Grand Prix při CSI5*-W v Mechelenu, aby tam v sezoně 2017 tuto soutěž ovládli. Cennou trofejí je výhra v Rolex Grand Prix s´Hertogenbosch 2018 a také v sérii Global Champions mají vítězství ve Velké ceně, konkrétně v Cannes v roce 2019. Spolu byli také u triumfu belgického týmu ve finále Poháru národů v Barceloně.
 
Niels, stejně jako jeho předchůdci, nešetří chválou na energickou hnědku. „Žádná slova nejsou dostatečně výstižná, aby popsala tuto výjimečnou klisnu,“ řekl po vítězství ve Velké ceně na pětihvězdových závodech v Grimaud v létě roku 2020. „Tuhle hru vnímá srdcem, zná mě a pozná, kdy je parkur opravdu důležitý,“ dodává Belgičan. 
 
Zdroj: FEI, Equunews, World Of Show Jumping, Puissance.com, LGCT
 
Foto: Stefano Grasso / LGCT