Škábová a Konopa jsou zlatými medailisty ve vytrvalosti pro rok 2022

ikonka

V sobotu 6. srpna se ve Slavošově konalo mistrovství České republiky ve vytrvalosti spojené s mezinárodními soutěžemi CEI. Zlatou medaili vybojovala mezi seniory Lucie Škábová a v soutěži juniorů a mladých jezdců uspěl Miroslav Konopa.
07.08.2022 14:59  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB

 

V sobotu 6. srpna proběhlo mistrovství České republiky ve vytrvalosti, které bylo tradičně spojené i s mezinárodními soutěžemi CEI. Místem konání byl severočeský Slavošov, kam se klání o mistrovské tituly vrátilo po čtyřech letech.
 
Na seniory čekala náročná trať o délce 120 kilometrů. Vyrovnaný výkon na ní podal Janek Kroupa v sedle Madonny a podobné časové a rychlostní hodnoty zapisovala také Táňa Terberová. Ta s Willy Wonkou odskočila od svého soupeře až v posledním úseku šampionátu a vybojovala tak stříbro, zatímco Janek Kroupa si ze Slavošova odvážel bronz. S poměrně velkým náskokem projela jako první cílem Lucie Škábová, která absolvovala 120 kilometrů s dvanáctiletým valachem Kailikem. Dvojice se na čele soutěže držela prakticky od startu první etapy, zkušená členka Jezdeckého klubu Natural přitom rozvrhla síly koně i svoje velmi dobře. Díky tomu jí patří titul mistryně České republiky pro rok 2022.
 
Trať seniorského šampionátu sloužila zároveň pro mezinárodní soutěž CEI s dvěma hvězdami, kdy část účastníků byla klasifikovaná v rámci obou kategorií. A medailisté ze šampionátu se seřadili na třech nejvyšších pozicích také v mezinárodním CEI, když Lucie Škábová dojela první před Táňou Terberovou a Jankem Kroupou. 
 
Další vypsanou soutěží bylo mezinárodní CEI s jednou hvězdou. Trasu dlouhou 100 kilometrů dokončila jediná dvojice, a to Lucia Marošová v sedle Tiffani Kavkaz, která na sever Čech zavítala ze Slovenska.
 
O sadu medailí jeli ve Slavošově také junioři a mladí jezdci, pro které byla připravená trasa dlouhá 80 kilometrů. Na předních pozicích se jezdci pohybovali v odstupech v řádu pouhých sekund. Po startu se na spolu držely Aisha Smudková a Barbora Kroupová a mohlo se zdát, že se právě mezi nimi se bude rozhodovat o zlatu. Aisha Smudková s koněm Niyaf nakonec projela cílem na třetím místě jen o dvě sekundy před stříbrnou Barborou Kroupovou v sedle šestiletého hřebce Hanine Al Shahania.
Obě jezdkyně dokázal předjet Miroslav Konopa na valachovi Efolovi. Tomu se podařilo ušetřit síly, které pak využil k náporu v poslední etapě, díky které si dojel pro zlato.
 
Foto: Karel Rozboud