Sérii českých vítězství v Olomouci přerušila Polka Malgorzata Koszucká

ikonka

Čtyři z pěti soutěží, které byly na programu skokových závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc v pátek 24. června, vyhráli čeští jezdci. V Gold Tour se jim však již prosadit mezi nejlepší nepodařilo. Nejlepší domácí dvojicí byla Tereza Svobodová a April Z.
24.06.2022 18:35  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB


 
České jezdkyně Anna Humplíková s klisnou Buenou Utopií, Natálie Očenášková na klisně Salou Z, Tereza Svobodová na Britanii a Natálie Kovářová v sedle valacha Olivera Odeveld vyhrály čtyři páteční soutěže v rámci mezinárodních parkurových závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc. 
 
Hlavní soutěží byla UCED Gold Tour s výškou překážek do 145 centimetrů. Nastoupilo do ní 34 dvojic a dvanáct z nich dokázalo překonat celý kurz bez jediného trestného bodu. Mezi nimi byly i dvě české. Marek Hentšel na hřebci Trend D Elsendam Z projel cílem druhé fáze v čase 38,39 a skončil jedenáctý. O více jak tři sekundy byla rychlejší Tereza Svobodová na klisně April Z, kterou čas 35,21 vteřiny zařadil na devátý řádek výsledkové listiny. Nikdo z domácích reprezentantů již tento výsledek nepřekonal. Dvojnásobný čtvrteční vítěz Aleš Opatrný tentokrát podle svého plánu nechal svoji stájovou jedničku Forewera absolvovat tréninkově pár skoků a pokračování vzdal, aby mu pošetřil síly na nedělní Grand Prix. 
 
Vítězství nakonec vybojovala Malgorzata Koszucka z Polska, která sedlala valacha Stakorada. Druhou fází doslova prolétla v čase 31,38. „Mám velkou radost, jelikož je to naše první mezinárodní soutěž na úrovni 145 centimetrů. V Olomouci to mám moc ráda, jsem tu již popáté a vždy je tu skvělá atmosféra i organizace,“ uvedla Malgorzata Koszucka v krátkém rozhovoru po skončení soutěže. 
 
Jen o dvanáct setin pomalejší byl Němec Harm Lahde na valachovi Mr. Calandovi. Třetí příčka pak patřila novozélandské dvojici, kterou tvořil Bruce Goodin a jeho vestfálský hřebec Boateng 9. 
 
Program závodů na kolbišti Equine Sport Centra bude pokračovat až do neděle. Sobota by měla být velmi nabitá, neboť vedle pěti plánovaných soutěží bude na závěr dne pořadatelé přesunuli juniorskou Grand Prix původně vypsanou na nedělní odpoledne. Po úpravách bodového scénáře by celý mítink měl vyvrcholit v neděli od 12:45 hodin J&T BANKA Grand Prix Olomouce, jež je bodovaná nejen do Longines žebříčku Mezinárodní jezdecké federace, ale také do série Světového poháru FEI. Podrobnosti zájemci najdou na stránkách akce s adresou www.csiolomouc.cz.
 
Foto: Kateřina Návojová